30 Ağustos 2004 21:00

IMF-Dünya Bankası
   toplantısı ekimde

IMF ile Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları 1-3 Ekim'de Washington'da yapılacak. Toplantının ana gündemini ise büyüme ve petrol fiyatları oluşturacak. Türkiye toplantıya geniş bir heyetle katılacak.

Paylaş
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası'nın "Güz Dönemi Toplantıları" olarak da adlandırılan yıllık toplantıları, 1-3 Ekim 2004 tarihleri arasında Washington'da gerçekleştirilecek. Toplantılarda, gelişmekte olan ülkelerdeki mali sektörün sorunları, mali sektörde istikrar ve düzenlemeler, petrol fiyatlarındaki artış ile ABD'deki faiz oranlarının gelişmekte olan ülkelere etkisi, karapara ile mücadele gibi konular ağırlıklı olarak ele alınacak. Toplantılarda, dünya ekonomisinin genel durumu, ekonomik büyüme tahminleri ve uluslararası ticaretin canlandırılması konularının da ele alınması bekleniyor. Toplantılarda gündeme gelecek diğer konuları ise; yolsuzluklarla mücadele, Çin ve gelişmekte olan Asya, hesap verilebilirlik mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi oluşturuyor. Üye ülkelerin oluşturduğu grup toplantılarıyla, Guvernörler Kurulu ve Uluslararası Para ve Mali Komite toplantıları gerçekleştirilecek. Türkiye G-20 Grubu içinde yer alıyor. Öte yandan toplantılara Türkiye, Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki kalabalık bir heyetle katılacak. Washington ve New York'ta gerçekleştirilmesi beklenen toplantılarda, ekonomi yetkilileri, Türkiye ekonomisindeki en son gelişmeler ve yatırım ortamı konusunda bilgi verecekler. Yetkililerin, IMF-Dünya Bankası, yatırım bankaları, reyting kuruluşlarının temsilcileri ile yapacakları görüşmelerde, özellikle "orta vadeli ekonomik program" konusunda bilgi vermesi bekleniyor. Heyetin, IMF ve Dünya Bankası üst düzey yetkilileri ile yapacağı görüşmelerde, IMF ile 2005 ve sonrasındaki ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.


8.5 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ABD'nin Irak savaşına destek vermesi karşılığında Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği 8.5 milyar dolarlık kredinin anlaşması da Duabi'de IMF Dünya Bankası toplantısında yapılmıştı. Alınamayan kredinin koşulları arasında Irak'a asker gönderilmesi koşulu bulunuyordu. Kredi anlaşmasının açıklandığı toplantıda ABD Hazine Bakanı John Snow, "Amerikan Dışişleri ve Savunma bakanlıkları Türkiye'nin kredinin koşullarını yerine getirip getirmediğini izleyecektir'" demişti


ÖZELLEŞTİRME SÖZLERİ Toplantıda TEKEL ve TÜPRAŞ gibi büyük kuruluşların satış listesine konulacağı ilan edilmiş, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları'nın çalışmalarının hızla tamamlanacağı sözleri verilmişti.


REFORM KARARLARI PEKİŞTİRİLDİ Kamu reformları da 8.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasının şartları arasındaydı. Kredi için Türkiye'nin bütçe ve ekonomi reformlarını gerçekleştirmesi gerekiyordu. Anlaşmanın koşullarına göre, "bütçe reformları, başka konuları dışlamamak üzere, yüksek bir bütçe fazlası, vergi politikası reformu ve kamu sektörünün etkinliğini ve şeffaflığını artıran politikalar. Diğer ekonomik reformlar, yine bunlarla sınırlı olmamak üzere, bankacılık sektörünün düzenleme ve denetleme kurallarının geliştirilmesi, el koyulan bankalar sorununun çözülmesi ve KİT'lerin özelleştirilmesi."

ÖNCEKİ HABER

Paralı asker şirketine saldırı

SONRAKİ HABER

Nokia'nın cep telefonu köleleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...