30 Ağustos 2004 21:00

New York'ta yüzbinler
   'rejim değişikliği' için yürüdü

Cumhuriyetçi Parti'nin New York kongresi öncesindeki protestolara katılım beklentilerin çok üzerindeydi.

Paylaş
ABD'nin New York kentinde başlayan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi öncesinde, yüzbinlerce Amerikalı Irak işgaline ve Bush yönetimine karşı sokaklara döküldü. 400 bine yakın olduğu tahmin edilen göstericiler, Irak işgalinin başlamasından bu yana ABD'deki en kitlesel eylemi gerçekleştirdiler. Gösteri, 'bir parti kongresi öncesinde yapılan en büyük protesto' olarak ABD tarihine geçti. Büyük yürüyüşte, "ABD'de rejim değişikliği" talebi dile getirildi.

Tanınmış simalar Yüzbinlerce protestocu arasında muhalif yönetmen Michael Moore ile Danny Glover gibi Hollywood aktörleri de yer aldı. "Bush'a hayır", "Savaş ekonomisine hayır"; "Bush gitmeli", "Bush yalan söyledi, binlerce insan öldü", "Bush'u yen, ABD'yi kurtar" pankartları taşıyan göstericiler, attıkları sloganlar ve çaldıkları davullarla kenti karnaval havasına büründürdü. Yürüyüşün ön saflarında insan hakları savunucusu Rahip Jesse Jackson yer aldı. Eylem boyunca, Irak'ta ölen ABD'li askerleri temsilen ABD bayrağı sarılı tabutlar taşındı. Irak'ta bir yıl kaldıktan sonra ABD'ye dönen Kelly Doherty isimli bir "işgal gazisi", Irak'taki çatışmaların hem ABD'lileri, hem de Iraklıları insanlıktan çıkardığını söyledi. Doherty, yaptığı konuşmada, "Yurtseverlikleri istismar edilen Amerikalı kadın ve erkekler bir yalan uğruna savaşa gönderildiler, öldüler ve öldürdüler" dedi. Yürüyüşe katılan çok sayıda muhalif grup; göçmen hakları, eşcinsellerin durumu, kürtaj politikası, Filistin sorunu, işsizlik ve yoksulluk gibi pek çok soruna da dikkat çekti.

Yüzlerce gözaltı Manhattan'da ilerleyen yürüyüşçüler, yasaklanmasına rağmen kentin en büyük açık alanı Central Park'ta toplandı. Gösterilere karşı abartılı önlemler alan New York polisi, burada 200 kişiyi gözaltına aldı. Kentte cuma gecesi yapılan ve 5 bin kişinin katıldığı bisikletli eylemde de 264 kişi gözaltına alınmıştı. ABD Başkanı Bush'un, kasım ayındaki seçimlerde başkan adaylığını resmen ilan edeceği Cumhuriyetçi Parti Kongresi, 100 milyon dolara mal oldu. Kongrenin sadece güvenliği için harcanan paranın 76 milyon doları bulduğu ifade ediliyor. 37 bin güvenlik görevlisi, bu kongre için 1.5 yıldır özel eğitimden geçiriliyor. Protesto eylemleri, dört gün sürecek Cumhuriyetçi Parti Kongresi boyunca devam edecek.


Bush 'tarih yaratıyor' ABD Başkanı George W. Bush; partisinin kongresi öncesinde ilginç açıklamalar yaptı. Bush, "terörizmle savaş" adı altında yürütülen Amerikan saldırılarının "uzun sürecek ideolojik bir mücadele" olduğunu belirtti ve kendisini "Ben tarihçi değilim, tarihi yaratan adamım" diyerek tarif etti. Time dergisine özel bir demeç veren Bush, Irak'ın "demokrasiye doğru ilerlediğini" iddia ederek, "Mutlaka Amerika gibi görünmek zorunda değil. En büyük mitlerden biri de bu ülkelerin Amerika gibi görüneceği. Tam tersine" ifadesini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Bölünme tehlikesi

SONRAKİ HABER

Casus skandalı genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...