29 Ağustos 2004 21:00

Memurdan grev uyarısı

Toplu görüşmelere bu yıl KESK ve Kamu-Sen'in yanı sıra Memur-Sen de katılacak. İnsanca yaşanacak ücret talep eden konfederasyonlar, gerekirse greve çıkacaklarını bildirdiler.

Paylaş
Yaklaşık 1.5 milyon kamu emekçisini ilgilendiren toplugörüşme süreci 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda yapılan değişiklik nedeniyle bir ay ertelemeyle 15 Eylül'de başlayacak. Hükümetin 2005 yılı bütçe çalışmalarının da gündemde olacağı toplu görüşme sürecine hazırlanan KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen ise hükümetin önceki yıllarda belirlenen Uzlaştırma Kurulu kararlarını hayata geçirmesini istiyor. Aksi halde masaya oturmanın gereği olmayacağını belirten konfederasyon temsilcileri, toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirip, grev haklarını da kullanacaklarını söylediler.

'Sözler tutulsun' Grev ve toplusözleşme hakkının tanınmasını ve memura siyaset yasağının kaldırılması istediklerini söyleyen KESK Toplu Görüşme Sekreteri Mustafa Ecevit, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı geçen yıl toplu görüşme masasında verdiği grev ve toplusözleşme hakkı ile siyaset yasağının kaldırılması sözünü tutmaya çağırdı. Ecevit, yetkili oldukları kurumlarda işverenle yaptıkları Kurum İdari Kurulları'nda alınan kararların da uygulanmasını istedi.

Tasfiye masaya gelecek DİE'nin verilerine dayanarak ücret politikasını belirlediklerini belirten Ecevit, yeni işe başlayan en alt düzey kamu emekçisi için 940 milyon liralık temel ücret talep edeceklerini, diğer zam ve sosyal hakların bunun üzerinden hesaplanması gerektiğini kaydetti. Devletin IMF'nin isteği ile "yeniden yapılandırma" adı altında kamu alanını tasfiye etmeye çalıştığını kaydeden Ecevit, "Kamuda istihdamı daraltmak istiyorlar. Oysa 70 milyonluk nüfusun, 2 milyon kadar bir bölümü yani yüzde 3'ü kamuda. Oysa gelişmiş ülkelerde bu rakam yüzde 15'ler civarında" dedi. "Meydanlarda doğru masayı da güçlendireceklerini" kaydeden Ecevit, Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde yapılan değişiklik doğrultusunda grev ve toplusözleşme hakkının kullanılabilirliğine dikkat çekti. Ecevit, grev haklarını kullanmaktan kaçınmayacaklarını ifade etti.

Kamu-Sen: Grev hakkımız En fazla üyeye sahip konfederasyon olan Kamu-Sen ise öncelikle kazanılmış hak olan Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını isteyecek. Kamu-Sen Genel TİS Sekreteri Nazmi Güzel, Anayasa ve yasalardaki değişikliklerin kendilerine grev ve toplusözleşme hakkını verdiğini söyledi. Güzel, insanca yaşanabilecek bir ücretin mutlaka belirlenmesini ve diğer sosyal hakların bunun üzerinden tespit edilmesini istedi. Hükümetin, hazırlıklarını sürdürdüğü yasa tasarıları ile esnek istihdam, sözleşmelilik gibi uygulamaları hayata geçirmek istediğini kaydeden Güzel, geçen yıl verilen "Memuru 2004'de rahatlatacağız" sözünün tutulmasını istedi. Siyaset yasağının kalkmasını da istediklerini belirten Güzel, yeni tasarılarda memura siyaset yasağının sürdüğü gibi, yasaklarda cömert olunduğunu vurguladı. Güzel, memura getirilen ikinci iş yasağının da kaldırılmasını istedi.

Masa başında çözüm Masaya, imamların yetkisini Kamu-Sen'den alarak oturacak olan Memur-Sen de hükümetin yüzde 8'lik zammını kabul etmeyecek. Düşük ücret alanlara yüksek, yüksek alanlara ise düşük zam teklifi götüreceklerini ifade eden Memur Sen- Başkanı Ahmet Aksu, imamların durumunun diğer memurlardan daha kötü olduğunu savunarak, imamların sosyal haklarında da iyileştirme yapılmasını isteyeceklerini söyledi. Aksu, sorunu masa başında çözmekten yana olduklarını savundu.


YETKİLİ SENDİKALAR BELLİ OLDU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili memur konfederasyonlarını ve sendikalarını açıkladı. Buna göre 15 Eylül'de başlayacak toplu görüşmelere KESK ve Kamu-Sen'in yanı sıra Memur-Sen de katılacak. Bakanlık açıklamasına göre 1 milyon 564 bin kamu çalışanının 787 bin 882'si sendikalı. Sendikalı kamu emekçilerinin 343 bin 921'i Kamu-Sen'e, 297 bin 114'ü KESK'e ve 137 bin 937'si ise Memur-Sen'e üye. BASK'ın 5 bin 228, Hürriyetçi Kamu-Sen'in 147 üyesi var. Bağımsız sendikalara üye kamu emekçisi sayısı ise 3 bin 535. En fazla üyeye sahip sendika ise 154 bin 524 üyeyle KESK'e bağlı Eğitim Sen. İkinci sırada ise 135 bin 224 kişiyle aynı iş kolunda örgütlü Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen yer alıyor. Toplugörüşmelere katılacak yetkili sendikalari se şöyle: KESK'e bağlı Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, Kültür Sanat-Sen; Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Enerji-Sen ve Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen.


Akay hükümeti eleştirdi BASK Yüksek İstişare Kurulu (YİK) kararlarını açıklayan BASK Genel Başkanı Resul Akay, hükümeti sert bir dille eleştirdi. Akay, eyleme geçmek için ekim ayını bekleyeceklerini kaydetti. Kamu reformunun yeniden ele alınmaması için her türlü demokratik mücadeleye başlatma kararı aldıklarını açıklayan Akay, Kamu Personel Rejimi Reformuna kaygıyla yaklaştıklarını dile getirdi. Hükümetin grev hakkı konusunda verdiği sözü tutmasını isteyen Akay, hükümetin IMF ile yaptığı anlaşmaya karşı çıkacaklarını bildirdi.


'Yüzde 8 zam yetersiz' Diyanet-Sen'in yetki almasıyla, 15 Eylül'de başlayacak toplu görüşmelere ilk defa Memur-Sen de katılacak. Toplu görüşmeler için hazırlıkları çerçevesinde Diyanet-Sen Başkanlar Kurulu'nu topladı. Burada konuşan Genel Başkanı Ahmet Yıldız, hükümetin masaya getirmeyi düşündüğü yüzde 8'lik zammı yetersiz bulduklarını belirterek, "Düşük ücretliye fazla, yüksek ücretliye daha az zam" istedi. İşkollarında "Ücret artışının olmaması, 1990 yılından beri maaşların her gün kötüye gitmesi, izin, tatil, memur güvencesi ve sicil affının olmaması" gibi sorunların olduğunu belirten Yıldız, 1991 yılından sonra göreve başlayan her memura bir derece verilmesini, din görevlilerinin hizmet tazminatlarının iyileştirilmesini, ramazan ayı öncesi boş kadroların doldurulmasını, görevde olunan tatil günleri için fazla mesai ücreti ödenmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

'İhraçlar siyasi linç kararıdır'

SONRAKİ HABER

Deri-İş küçülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...