29 Ağustos 2004 21:00

Barolar ikiye bölündü

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın MİT'le görüştüğünü söylemesi ancak "devlet sırrı" diyerek açıklama yapmaması baro başkanları tarafından hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığının zedelendiği şeklinde yorumlanıyor.

Paylaş
Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın MİT ve Çakıcı ile ilişkileri baro başkanlarını ikiye böldü. Kimi baro başkanları Özkaya'nın hukukun üstünlüğünü bozan ilişkiler içine girdiğini belirterek görevinden ayrılmasını istedi, kimileri ise Özkaya'ya komplo kurulduğu görüşünü savundu. Baro başkanları yargının bağımsızlığı ilkesine dikkat çekerek konunun üzerine gidilmesi gerektigini vurguladı.

İzine ayrılmalıdır Remzi Demirkol (Manisa Barosu Başkanı): Hukukun üstünlüğü ötesinde her yorum geçirsizdir. "Devlet sırrrı" görüşüyle yapılan yanlışlıkları savunmak mümkün değil. Devlet için de insanlar için de hukukun üstünlüğünü savunmak zorundayız. Bizler hukukun üstünlüğünü savunmakla görevliyiz, bir ayrım yapılmasını olumlu bulmuyorum. Baro yönetimi olarak toplandık ve barodaki genel eğilim Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın izne ayrılması yönünde.

Yargının bağımsızlığına uymuyor Ayhan Çabuk (Van Barosu Başkanı): Yargıtay Başkanı Eraslyan Özkaya'nın ismi birçok kişiyle anılmıştır. Başkan'ın ilişkileri yargının bağımsızlığına uymayan bir durumdur. Başkan'ın istifa etmesi bu saatten sonra kalmaması gerekmektidir.

Yanlış buluyorum Güneş Gürseler (Tekirdağ Barosu Başkanı): Gazetede adı geçen şahısların Yargıtay'da muhattap bulmaması gerektiğini düşünüyorum. Ortaya çıkan tabloyu yanlış buluyorum. Kamuoyunda eleştirilecek bir konuma gelmek büyük talihsizlik ben olsaydım görevimden ayrılırdım.

Olaylar komplodur Oğuz Sezer Arslan (Eskişehir Barosu Başkanı):Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'ya karşı bir komplo gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Bu olaylar yargıdan korkanların komplosudur. Bunları yapanlar elbet yargıdan nasiplerini alacaklar.

Tezimiz doğrulandı Mustafa Sezgin Tanrıkulu (Diyarbakır Barosu Başkanı): Başkan'ın açıklamaları Türkiye'de yargının ve yargıcın bağımsız olmadığını gösteren bir örnek olmuştur. Hiçbir makam ve hiçbir merci yargıya baskıda bulunamaz. Başkan'ın "Devlet görevlisiyle görüştüm" demesi ilişkilerin sadece bunlardan ibaret olmadığını ortaya koymaktadır. Bizlerin geçmişten bugüne söylediğimiz yargıçların etki altında kaldıkları tezimiz malesef doğrulanmıştır. Yargı kendi içinde soruşturma yapmalıdır. Yargı ancak demokratik bir örgütlenme ile bağımsız olacaktır. Başkan MİT ile görüştüğünü açıkladığı anda istifa etmesi gerekiyordu.

Konunun üzerine gidilmeli Semih Güner (Ankara Barosu Başkanı): Baro yönetimi olarak henüz ortak bir görüş belirlemedik. Yargı kapısının önünü temizlemelidir. Bu konu ile ilgili fazla bir şey söylemek istemiyorum ancak yargı konunun üzerine gitmelidir.

İstifa etmeli Bahattin Özcan Acar (İzmir Barosu Başkanı): Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'yı değerlendirirken Yargıtay ve devletin birimleri ile kurduğu ilişkiler üzerinden yorumlar yapıyoruz. Özkaya açıklamalarında "Devlet işiydi görüştüm. Açıklayamam devlet sırrı" diyor. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Yargı bağımsızdır ve devletten yana olmak gibi görevi yoktur. Özkaya'nın MİT'le olan ilişkisini saklaması hatadır. Özkaya'nın suç duyurusunda bulunması gerekiyordu. Yargının aynı zamanda istihbarat gibi bir görevi de yoktur. Özkaya hatalı davranmıştır ve istifa etmesi gereklidir.

ÖNCEKİ HABER

Aşk-ı Pervâz

SONRAKİ HABER

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...