29 Ağustos 2004 21:00

Askerden bir ihbar daha

Genelkurmay Başkanlığı; Abdullah Öcalan'ın üzerindeki "tecrit"in toplumsal sorunları derinleştireceği yönündeki kaygılarını bir ilanla dile getiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Paylaş
KESK'e bağlı sendikaların Abdullah Öcalan üzerindeki "tecrit"e ilişkin 7 Kasım 2003'te çeşitli gazetelere verdiği ilanı Genelkurmay Başkanlığı'nın Adalet Bakanlığı'na ihbar ettiği ortaya çıktı. Star gazetesinde bu ilana ilişkin haberi kanıt olarak gösteren Genelkurmay, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği gizli ibareli yazıda gazetelere ilan veren tüm sendikalar hakkında işlem yapılmasını istedi. Yazının gönderilmesinin ardından Diyarbakır Eğitim Sen Şubesi hakkında soruşturma başlatılırken, ilanlara ilişkin olarak bir dava açıldığı da ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın Adalet Bakanlığı'na 10 Haziran 2004'te gönderdiği ve Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, imzasını taşıyan gizli ibareli yazıda, 31 Mayıs 2004'te Star gazetesinde konuya ilişkin yayınlanan bir haber kanıt olarak gösterildi. Star gazetesinde yayımlanan haberde KESK'e bağlı Eğitim Sen ve diğer sendikaların gazetelere Öcalan'a uygulanan 'tecrit'in ve baskıların kaldırılması için ilan verdiği hatırlatılarak, "Bu ilanların hükümlü A. Öcalan'ın üzerindeki sözde baskıların kaldırılması ve İmralı Cezaevi'nin kapatılması, aksi takdirde huzur ortamının yeniden bozulacağına yönelik tehditlerle dolu olduğu"na dikkat çekildi. Genelkurmay yazısında, sendikaların verdikleri ilanlarla, sendikanın gelirlerini yasada belirtilen amaç ve faaliyetlerin dışında kullandıkları savunuldu. İlan veren sendika şubeleri hakkında gereken işlemin yapılması istenen yazıda; "Eğitim Sen ve diğer sendikaların gazetelere verdikleri ilanlarla sendikaların gelirlerini 4688 Sayılı Kanun'da ve sendika tüzüğünde belirtilen sendikaların amaçları ve faaliyetleri dışında kullandıkları değerlendirilmektedir. Bu nedenle Eğitim Sen ve gazeteye ilan veren diğer sendikalar hakkında gerekli girişimlerde bulunmasını takdirlerine arz ederim" denildi.

Savcılık soruşturma başlattı Adalet Bakanlığı'na gelen yazı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel MüdürYardımcısı Tevfik Köksal tarafından gereğinin yapılması için gönderilen ekler ile birlikte Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na 21 Haziran'da gönderildi. Bunun üzerine savcılık gönderilen yazıyı kayıt ederek hazırlık soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında ilk olarak 1 Temmuz'da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nden 7 Kasım 2003'te Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi'nde başkan olarak görev yapan kişinin kimliğinin tespiti istendi.

Zaten dava açılmış Genelkurmay'ın yazısının ardından Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi hakkında yeni bir hazırlık soruşturması başlatırken, konuya ilişkin dönemin şube başkanı olarak görev yapan Abdullah Demirbaş hakkında bir davanın açıldığı ortaya çıktı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Sacit Savaşçı tarafından hazırlanan iddianamede Demirbaş'ın TCK'nın 312. maddesince cezalandırılması talep ediliyor. Genelkurmay Başkanlığı, daha önce de tüzüğünde anadilde eğitimi savunduğu için Eğitim Sen'in kapatılmasını istemişti.


KAYGIMIZI DİLE GETİRDİK Başlatılan hazırlık soruşturmasına ilişkin bilgi veren dönemin Eğitim Sen Şube başkanı ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Abdullah Öcalan üzerindeki "tecrit" koşullarının geliştirilmesinin yeniden çatışma ortamının başlatılmasına yönelik bir girişim olarak değerlendirdiklerini ve Türkiye'de barışın, demokrasinin, kardeşliğin gelişmesi için ilanı verdiklerini ifade etti. Emekçi olarak çatışmasızlık ortamının devam etmesini istediklerini ve barıştan yana oldukları için ilanla kaygılarını dile getirdiklerini belirten Demirbaş, "Dolayısıyla bir emekçinin çatışma ortamının yeniden başlama kaygısına karşı bir demokratik tepkide bulunması kadar doğal bir şey olamaz. Çünkü emekçinin çatışmadan ve savaşlardan hiçbir çıkarı yoktur. Bu nedenle bizlerin yani sendika sürecinde ve şimdi de demokrasi ve barışı istememizin nedeni bu. Buna yönelik şiddet içermeyen her türlü demokratik tepkinin meşru ve yasal olduğuna inanıyorum. İlanları da bu amaçla verdik" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Halk barış istiyor

SONRAKİ HABER

'İmzalasam aynaya bakamazdım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...