29 Ağustos 2004 21:00

Çiftçiler koruma projesi bekliyor

Konya Karatay Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı Dünya Ticaret Örgütü'nde alınan kararlar nedeniyle 2005 yılından itibaren korumasız kalacak üreticilere yeni bir koruma projesi hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Paylaş
Konya'nın Karatay ilçesi Ziraat Odası Başkanı Derviş Davaslı, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) aldığı yeni kararlar nedeniyle, 2005 yılından itibaren korumasız kalacak Türkiye çiftçisi için, acilen yeni destekleme programları hazırlanması gerektiğini belirtti. Davaslı, yaptığı açıklamada, DTÖ üyesi pek çok ülke gibi Türkiye'nin de çiftçilerini mağdur etmemek için bazı tarım ürünlerinde, aynı ürünün ithaline belli oranlarda gümrük vergisi uyguladığını, ancak bu korumanın, DTÖ'nün aldığı yeni kararlarla 2005 yılından itibaren tamamen ortadan kalkacağını ifade etti. DTÖ üyesi ülkelerin bu yeni durumun olumsuz etkisinden çiftçilerini korumak için, şimdiden önemli destek projeleri hazırladığını vurgulayan Davaslı, şunları kaydetti: "İthal tarım ürünlerine uygulanan koruma duvarının tamamen kalkmasının ardından, daha önce Çin mallarında yaşandığı gibi ülkemiz, yabancı ülke çiftçilerinin pazarı haline gelecek. Acımasız rekabet koşulları nedeniyle ürünlerini, maliyetinden çok aşağı fiyatlardan satmak zorunda kalacak olan çiftçilerimizin büyük bölümü işsiz kalacak. Böyle bir ortamda çiftçilerin, akılcı politikalarla desteklenmemesi, ülkeyi tarım ürünleri konusunda tamamen dışa bağımlı hale getirebilir. Bu nedenle, DTÖ'nün aldığı yeni kararlar nedeniyle 2005 yılından itibaren korumasız kalacak olan Türk çiftçisi için, acilen yeni destekleme programları hazırlanmalıdır."

Stratejik önem Tarımsal üretimin, adeta sınırların ortadan kalktığı bir dünyada, ülkeler için stratejik önem kazandığını anlatan Derviş Davaslı, hükümetin, çiftçileri dış etkilere karşı koruyacak politikalar üretilmesi konusunda acele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Yatırım hedefi saptı

SONRAKİ HABER

Kayısıda fiyat 4 milyon 50 bin lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...