07 Mart 2011 10:38

'Gazeteciler özgür bırakılsın'

İzmirli gazeteciler, son zamanlarda meslektaşlarına yönelik gözaltı ve tutuklamaların artması üzerine Hasan Tahsin anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Çetin Emeç’in öldürülüşünün 21. yıldönümüne denk gelen bir günde yapılan eylemde, AKP iktidarından gazeteciler üzerinde uy

'Gazeteciler özgür bırakılsın'
Paylaş

Çetin Emeç ve öldürülen gazeteciler adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, cezaevindeki gazeteci sayısının 68’e çıkmasını endişe ile izlediklerini ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için var güçleriyle mücadele ettiklerini belirtti. Sertel, “Muhalif kimlikleriyle tanınan gazetecilere yönelik operasyonun basın özgürlüğünü büyük oranda ortadan kaldırdığı gün gibi ortada iken, hükümet kanadından yapılan ‘gazetecileri sorumlu davranmaya’ davet eden anlayışa, tutuklamaların basın özgürlüğü ile ilgisinin olmadığı açıklamalarına anlam veremiyoruz” dedi.

BASINI SİNDİRME SIKINTILARA YOL AÇAR

Demokrasilerde korunması gereken en önemli unsurun, hukukun üstünlüğü ve basının özgürlüğü olduğunu dile getiren Sertel, hükümetin kanadından sürekli yapılan ‘basın özgürlüğüne saygılıyız’ açıklamasına karşın, birbiri adına yapılan gözaltı, basını sindirme ve baskı altına alma olduğunu, bunun da büyük sıkıntılara yol açacağını söyledi. Sertel, geçmişte katledilerek susturulmaya çalışılan gazetecilerin, bugün başka yollarla susturulmaya çalışıldığını ve bugünün o gazetecilerden biri olan Çetin Emeç’in öldürülüşünün 21.yıl dönümü olduğunu ifade etti. Gazetecilere yönelik haksız suçlamaların, yargılamaların ve yargısız infazların kamuoyunda soru işaretleri bıraktığına vurgu yapan Sertel, “Geçmişte olduğu gibi bugün de halkın doğru bilgi alması için çalışan gazeteciler, yöntemi ne olursa olsun, nereden ve kimden gelirse gelsin, baskılara boyun eğmeden, ileri düzeyde demokratik Türkiye doğrultusunda yazmaya devam edecektir” dedi. Meslek örgütleri olarak gazetecilere yapılan baskıya hükümetin bir an önce dur demesi gerektiğini söyleyen Sertel, “Gazeteciler bir an önce özgürlüğüne kavuşsun istiyoruz. Yazdıklarından dolayı kimsenin tutuklanmasını ya da gözaltına alınmasını istemiyoruz” dedi. AKP iktidarının tutuklamalarda sorumlulukları olmadığı yönündeki açıklamalarını eleştiren Sertel, basın özgürlüğünün iktidarın yetkisinde olduğunu ifade etti. Sertel ayrıca cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etiklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sudan'da çatışma

SONRAKİ HABER

İHD: Susun, eleştirmeyin mesajı veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...