28 Ağustos 2004 21:00

Alibeyköy'de tedirgin bekleyiş

Selin ardından hâlâ rutubet kokan sokaklarda eşyalarını kurutmaya çalışan Alibeyköylüler, belirsizlik içinde yaşıyor. Esnaf, zararının karşılanmasını beklerken evlerde ise temizlik daha bitmedi.

Paylaş
Geçtiğimiz günlerde Emeğin Partisi (EMEP) Eyüp İlçe Başkanı ve yöneticilerinin Alibeyköy'de selzedelere yaptıkları ziyaret sırasında karşılaşılan manzara, Alibeyköy'ün afetin yaralarını sarmaktan çok uzak olduğunu gösterdi. Yeniden başlayan yağmur bu sefer afete dönüşmese de kurusun diye kapı önüne bırakılan eşyaları vurdu. Sel günü televizyonlara ilk yansıyan görüntü olan Çırçır Mahallesi'nin dar sakaklarının girişinde başlayan rutubet kokusu ağır. Daracık sokakta birbirine yaslanmış evlerin dış cepheleri gibi iç duvarları da hâ lâ selin izlerini taşıyor. Temizlik devam ediyor. Alt kattaki evlerin hiçbirinde sağlam eşya kalmamış. Çoğu kiracı olan halk istimlak gerginliği içinde.

Eşyalar kurumuyor Bütün eşyaları kullanılamaz hale gelen Hacer Üstübücü, yenisini alması mümkün olmadığı için 1 haftadır kapı önüne çıkardığı eskilerini kurutmaya uğraşıyor. Ancak dün yağan yağmur kurumaya yüz tutmuş ne varsa yeniden ıslattığı için işi zor. Televizyona, iki çocuğu ile balkonda yardım bekleyen korkmuş hali ile yansıyan Üstübücü, selden canını kurtarmış olsa da şimdi de evden atılmanın korkusunu taşıyor. Sel sırasında ev sahibinin üst kattaki boş evine çıkan aile, o günden beri üst katta yaşıyor. Çünkü altkattaki evleri yaşanamaz durumda. Ancak ev sahipleri birkaç gün içinde üst katı boşaltmalarını istemiş. 6 ve 7 yaşındaki iki çocuğu ve 300 milyon maaşla markette çalışan eşi ile sokakta kalma tehlikesi ile karşı karşıya Üstübücü. "Buraya taşınalı 3-4 ay olmuştu daha. Sağlık ocağına götürdüm çocukları hastalandılar diye ama onlar ilaç vermiyorlar. Sigorta da yok ilaç alamadık. 8 senedir Alibeyköy'deyim. Eşyaların yenisini alamadığım için tutuyorum daha. Belki kullanabileceklerim olur. Sadece eşyaların tamiri için 650 milyon istiyorlar. Eşim 350 milyon alıyor. Veremiyoruz. Ne yapacağız bilmiyorum" sözleri ile çaresizliğini anlatıyor.

'Ev sahibi sokağa attı' Hacer Üstübücü'nün hemen karşısındaki evde yaşarken sel ile karşılan ve sonrasında ev sahibi tarafından evden çıkartılan Deren ailesi ise komşularında kalıyor şimdilik. 3 çocuğu olan Yasemin Deren'in 25 yaşındaki oğlu işsiz. 17 yaşındaki kızı ise kuaförde, 65 milyon haftalıkla çalışıyor. Ancak işler durgun. Markette çalışan eşi de yine asgari ücret aldığı için yeni ev kiralayamıyorlar. "Kiralar 300 milyondan başlıyor. Eski eve 90 milyon veriyorduk. Zaten eşim alıyor 300 milyon" diyen Deren, sadece televizyonu kurtarabilmiş. Sokağın sonlarına doğru ise bir apartmanın girişinde yarısı duvarla yarısı da perde ile kapatılmış 'ev'lerinin camsız penceresinden sarkan çocukları ile Ayşe Altın yaşıyor. Daha önce duvar yerine cam olan bu kısım sel ile birlikte parçalanmış. Belediye ancak 1 hafta sonra gelip yarısına duvar örmüş. Tek odanın içinden bir üst kattaki diğer bir tek odaya giriliyor. Oraya da selden zarar gören eşyaları ile belediyenin verdiği iki çekyatı koymuş Altın. Eşi geçen yıl intihar ettiği için 5 küçük çocuğu ile kalan Altın'a komuşalar yiyecek sağlıyor. Selden sonra hâlâ rutubetin ıslaklığını taşıyan duvarların arasında yaşayan çocukların geleceği bu yüzden belirsiz. Bir yağmur daha yağsa evinin kapısı yerine kullanılan perdenin onları korumayacağı da açık. Altın'ın komşularından Recai Şenol ve Recai Üstübücü ise 45 milyar değerinde olduğunu iddia ettikleri evleri için belediyenin 25 milyar vermek istemesine sinirli. Şenol, boşaltılan yerlerin yeşil alan yapılacağına da neden inanmadığını, "Seneler önce Bozkurt Sokağı kamulaştırdılar yeşil alan yapacağız diye yapılmadı, duruyor." diye açıklıyor. Selin yağmur yüzünden olmadığını da iddia eden Şenol, "Demirel zamanında oldu her şey. Dere kenarına yaptılar fabrikaları ondan sonra yağmur yağmasa da buraları su basar oldu."


Çocuklar hastalandı Selden sonra hastalanan iki çocuğunu evde bırakıp eşi ile kâğıt toplamaya çıkan Şükran Yenidünya ise çocukların sabahlara kadar kustuğunu anlatıyor. Sel suyunu ağızlarına aldıktan sonra hastalanan çocukları sağlık ocağına götürmüş ancak ücretsiz ilaç vermedikleri için tedavilerine başlatamamış. Temaşa Sokak'taki evlerinde hasta çocukları uyurken o, eşiyle birlikte kâğıt toplayarak para kazanmaya çalışıyor.

Giyim eşyası mağazası işletiyor Dükkânlar kalacak mı gidecek mi bilmiyoruz. Belediyenin de daha planı belli değil. 45 senedir buradayım. Daha önce böyle bir sel görmedim. 20 milyar kadar zararı olanlar var esnaf arasında. Peynir satan arkadaş bütün malını atmak zorunda kaldı. Mobilyacının bütün malları ıslandı, mahvoldu.

'Yardım yok'

Lütfü Sertkaya (Karadolap Mahallesi Muhtarı) Burada yardım anlamında yapılmış hiçbir şey yok. İki çekyat dağıtıldı, Kızılay 94 battaniye, çarşaf falan dağıttı, bunun dışında yapılmış hiçbir şey yok. Vatandaş istimlak konusuna kesinlikle yanaşmıyor. Zaten halk hukuki yollara başvurma hazırlığında, biz de onlarla birlikte olacağız. En büyük sorununumuz Kaymakamlık Vakfı'ndan bir para gelecekti, gelmedi bir türlü. Başbakanlık daha fonu aktarmamış. Vatandaş perişan, sürekli gelip soruyorlar. Listelerimizi yaptık bu parayı bekliyoruz.

Esnaf ne yapacağını bilmiyor Selden zarar gören mallarını ilk hafta zararına satarak elinde kalanı kurtarmaya çalışan Alibeyköy çarşı esnafı hâlâ tedirgin. Kimse zararının karşılanacağına inanmıyor. Belediye başkanlarını şov yapmakla suçlayan, çarşıya parkeler ve ışıklandırma ile makyaj yapıldığını ve sel ile birlikte bu makyajın da aktığını vurgulayan esnaf, Alibeyköy'de yapılacak istimlakla dükkânların kapanacağını anlatıyor.


Yine yağmur yine baskın İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan ve kısa süre etkili olan sağanak yağış ve dolu nedeniyle bazı ev ve işyerlerini su bastı.Sabah 07.00 sıralarında başlayan ve kısa süre etkili olan sağanak yağış ve dolu yüzünden Bağcılar, Küçükçekmece, Ümraniye, Avcılar, Şişli ve Beşiktaş gibi ilçelerin de aralarında bulunduğu çeşitli bölgelerde su baskınları yaşandı. Su basan yerlerde itfaiye ve İSKİ ekiplerince tahliye işlemi yapıldı. Bazı yerlerdeki sular ise yağışın kesilmesi sonrası çekildi. Yağış yüzünden Eminönü'nde bulunan İstanbul Ticaret Odası önündeki yolun da aralarında bulunduğu bazı yollarda, rogarların kapanması nedeniyle su birikintisi oluştu. Öte yandan, Güngören Merter'de saat 07.30 sıralarında bir evin balkonuna yıldırım düştü ancak herhangi bir yaralanma meydana gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP sabotajcı arıyor!

SONRAKİ HABER

Nasıl geriye dönsünler ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...