27 Ağustos 2004 21:00

İşte parasız eğitim

Anayasa'nın 42'nci maddesinde "İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır" deniliyor. Ancak çeşitli adlar altında velilerden toplanan paralar can yakıyor.

Paylaş
Anayasa'da "İlköğretimin devlet okullarında parasız olduğu" ifadesi yer alsa da çeşitli adlar altında öğrenci velilerinden toplanan paralar el yakıyor. Eğitim Sen'in yaptığı araştırmaya göre, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında bir ilköğretim öğrencisi için yapılması gereken eğitim harcamaları 2 milyar lirayı buluyor. Eğitim Sen'in araştırması Türkiye gerçeğini gözler önüne seriyor. İlköğretim 5'inci sınıf öğrencisi baz alınarak yapılan araştırmaya göre 23 kalemlik eğitim harcamaları alt alta sıralandığında, toplam rakam 1 milyar 937 milyon lirayı buluyor. Velilerin ortaöğretimde okuyan öğrencileri için bu rakama en az yüzde 30'luk bir ekleme yapması gerekiyor. Bu yıl ilk ve ortaöğretimde 14 milyonu aşkın öğrenci ders başı yapacak. Bu öğrencilerin yaklaşık 3.2 milyonu Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ve Parasız İlköğretim Okulları (PİO) ile taşımalı eğitim-öğretim yapılan köy ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyacak. Araştırmaya göre çocukları bu okullara giden velilerin yapacağı harcamalar yüzde 50 daha az. Araştırmada bu rakam yılda 900 milyon lira olarak belirlenirken, çocukları köy ilköğretim okullarında öğrenim görecek velilerin yıllık harcamaları 2.88 katrilyona ulaşıyor. Çocukları şehir illköğretim okullarında okuyacak 8 milyon öğrenci velisinin yılda ortalama 2 milyar eğitim harcaması yapacağı göz önüne alındığında, bu velilerin çocuklarının eğitimi için aile bütçelerinden yılda toplam 15 katrilyon lira ayırmak zorunda kalacağı açığa çıkıyor. Eğitim Sen'in araştırması, bütün ilk ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için, velilerin bir yıl boyunca 20 katrilyonun üzerinde harcama yapması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu rakama özel öğretmen, kurs ve dershane harcamaları da eklendiğinde, eğitim harcamaları daha da artıyor.

Eğitim parasız değil Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha da artan eğitim harcamaları, bu yıl da velilerin elini yakacak gibi görünüyor" dedi. Türkiye'de yıllardır uygulanan eğitimde özelleştirme politikalarının AKP iktidarı ile birlikte daha da arttığını kaydeden Dinçer, devletin sırtında olması gereken eğitimin yükünün, büyük oranda velilerin omuzlarına yıkıldığını ifade etti. Araştırmanın sonuçlarına işaret eden Dinçer, "Rakamlara bakıldığında Türkiye'de eğitim/öğretimin Anayasa'da ifade edildiği gibi parasız olmadığı anlaşılmaktadır" dedi. Okullarda Anayasa suçu işlendiğini kaydeden Dinçer, bu suçu işleyenlerin başında AKP iktidarının ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bulunduğunu belirtti. Dinçer, çocukların ve gençlerin eğitim hakkından yoksun kalmasının sorumlusunun geçim savaşı veren veliler değil, eğitimde özelleştirmeyi savunanlar olduğunu kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Kurulun gündemi sanayi envanteri

SONRAKİ HABER

Bergama'dan karşı atak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...