27 Ağustos 2004 21:00

Bush daha fazla kan vaat etti

Pazartesi günü partisinin kongresi başlayacak olan ABD Başkanı Bush, yeni seçim dönemi için Ortadoğu'ya daha fazla kan vaat ediyor. Basına sızan parti programına göre, ABD İsrail'i silahlandırmaya devam edecek.

Paylaş
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin konvansiyonunda İsrail Filistin sorununa ilişkin kabul edilecek taslak basına sızdı. Seçimlerin yaklaşmasıyla İsrail'i memnun edecek açıklamalarda bulunan ABD, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ve Filistin-İsrail sınırı konusunda yine İsrail'in yanında yer alacak. Basına sızan taslakta, Filistinli mültecilerin tekrar İsrail'e yerleşemeyeceği söylenirken, İsrail'den 1949 sınırlarına geri dönmesi istenmeyecek.

Demokratik müttefik! Pazartesi günü başlayacak olan konvansiyonda resmileşecek olan program Cumhuriyetçiler tarafından onaylanıyor. Programın Ortadoğuya ilişkin kısmı bugüne kadar ABD Başkanı Bush tarafından sürdürülen politikaların devamı niteliğinde. Filistin Yönetimi'ne ve Arap devletlere demokratikleşme ve terörle mücadele çağrısı yaparken İsrail'i "demokratik müttefik" diyerek övüyor. Cumhuriyetçi Parti programında şu ifadeler yer alıyor: "Cumhuriyetçi Parti Başkan Bush'un demokratik müttefik İsrail'e olan bağlılığını paylaşır." Programda yer alan bir başka ifade ise "Biz, İsrail halkına karşı yapılan saldırılarda İsrail'in savunma teknolojisinde ilerlemesini garantilemeye devam edeceğiz. İsrail'e yapılan saldırıların Amerika'ya 11 Eylül'de yapılan sadırılar gibi aynı şeytanın başka bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Biz İsrail halkına düzenlenen saldırılar karşısında İsrail'in kendini savunma hakkını tanıyoruz" dendi. Bush yönetimi birkaç gün önce de yasadışı olarak kabul edilen Yahudi yerleşimlerinin genişlemesini desteklediğini duyurmuştu.

Füze denemesi başarısız Öte yandan, ABD ve İsrail'in birlikte geliştirdikleri füze karşıtı (anti balistik) Arrow füzesi, son denemesinde hedefi ıskaladı. Arrow, California kıyılarında önceki gün yapılan testte, Pasifik'ten fırlatılan bir başka füzeyi yakalamayı başaramadı ve okyanus sularına gömüldü. Füzenin geçen ay yapılan bir önceki denemesi başarıyla sonuçlanmıştı. Arrow füzesi, birinci Körfez Savaşı sırasında Irak'ın fırlattığı 39 Scud füzesine İsrail'in hedef olmasının ardından geliştirildi. Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampında meydana gelen bir patlamada ise İslami Cihad örgütünün üst düzey komutanlarından biri yaralandı. Örgüt, insansız bir İsrail uçağının Muhammed Şeyh el Halil'in bulunduğu eve füze attığını belirtti. Aynı patlamada ikinci bir İslami Cihad militanı ile bir kadın ve 10 yaşında bir erkek çocuğun da yaralandığı bildirildi.


Başarısızlığını itiraf etti ABD Başkanı George Bush, Irak'ta 'savaş' sonrası şartların ne olacağı konusunda yanlış tahminde bulunduğunu ilk kez itiraf etti. ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi dün yayımladığı haberde, Bush'un, önceki gün yarım saat süren röportajda, "Irak'ta savaş sonrası şartların neler olacağı konusunda yanlış hesap yaptığını" söylediğini bildirdi. Haberde, Bush'un, Irak'ta 17 aydır süren şiddetin, devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ordusuna karşı "hızlı kazanılan zaferin" istenmeyen bir yan ürünü olduğunda ısrar ettiği kaydedildi. Karşılık verilmesi konusundaki stratejisinin yeteri kadar esnek olduğunu söyleyen Bush, Necef gibi yerlerde şartlara uyum sağladıklarını da belirtti. Bush İran ve Kuzey Kore'ye karşı diplomasi silahını kullanmayı sürdüreceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

El işinden hayaller...

SONRAKİ HABER

Irak direnişine Brezilya'dan destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...