26 Ağustos 2004 21:00

Adana'da dava furyası

Adana'da 1 Mayıs Tertip Komitesi'ne açılan davanın ardından Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir'e destek veren kurum temsilcilerine soruşturma açıldı.

Paylaş
Adana'da 1 Mayıs Tertip Komitesi üyelerinin ifadeleri bile alınmadan soruşturma açılmasının ardından şimdi de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir'e karşı, gittiği taziye ziyareti nedeniyle başlatılan kampanyayı protesto etmek için eylem yapan kitle örgütlerine de soruşturma açıldı. Bu arada üniversite de okuldan uzaklaştırılan öğrencilerin eylemine destek verdikleri için Eğitim Sen Şube Başkanı Halil Kara, Basın Yayın Sekreteri Güven Boğa ve İHD Şube Başkanı Hüseyin Göral'a da Çukorova Üniversitesi eski Rektörü Yalçın Kekeç'in istemiyle 2911 Sayılı Yasa'ya muhalefet etmekten kamu davası açıldı. Kekeç'in Eğitim Sen Şube Yönetim Kurulu'na ayrıca "Yayın yoluyla hakaret" gerekçesiyle kişisel cezai dava da açtığı öğrenildi. Adana'da son bir haftadır estirilen soruşturma ve dava rüzgârı nedeniyle akıllara 'Ne yapılmak isteniyor' sorusu geldi.

Niçin soruşturma açıldı? Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e karşı yürütülen kampanyaya Adana'daki sendika, meslek odası, dernek ve siyasi partiler 17 Ağustos'ta İnönü Parkı'nda kitlesel eylem yaparak tepki göstermişlerdi. Kitle örgütü temsilcileri söz konusu eyleme katıldıkları için açılan soruşturma kapsamında savunma yapmaya davet edildi.

Eğitim Sen'e iki dava Çukurova Üniversitesi eski Rektörü Kekeç tarafından, haklarında soruşturma yürütülen ve uzaklaştırma cezaları verilen öğrencilerin eylemine destek olduğu için de, Eğitim Sen yöneticilerine ve İHD şube başkanına birisi kamu olmak üzere iki ayrı dava açıldı. Eğitim Sen yöneticileri söz konusu iki ayrı dava nedeniyle 16 Eylül'de 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar.


'SUÇ DEĞİLDİR' DEMEK DE SUÇMUŞ Konuyla ilgili görüştüğümüz siyasi parti ve sendika temsilcileri kitle örgütlerinin yıpratılmaya çalışıldığına dikkat çektiler. "Sadece taziye ziyaretine gitmek değil, 'Gidilmesi olağandır, suç değildir' demek de suçmuş" diyen Emeğin Partisi (EMEP) Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı, Demokratik Güçbirliği partileri, sendikalar ve kitle örgütleri ile birlikte Diyarbakır Belediye Başkanı'na yönelik linç kampanyasına karşı destek eylemi yaptıkları için soruşturma başlatıldığını kaydetti. Şehir dışında olduğu için eyleme katılamadığını ifade eden Aracı, "Ancak ben de dahil olmak üzere basın açıklamasına katılan tüm kurumların başkanlarına, haklarında kovuşturma başlatıldığı bildirildi ve ifade vermeleri için çağrı yapıldı" diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliğinin tartışıldığı bugünlerde belediye başkanlarına destek amacıyla yapılan eyleme böyle bir soruşturma başlatılmasına anlam veremediğini ifade eden DEHAP Adana İl Başkanı Mehmet Tayip Yıldız, "Türkiye'de birileri ortalığı karıştırmak istiyor. Masum bir basın açıklaması eylemine böylesi bir soruşturma açılması gereği duymanın başka izahı yoktur" şeklinde konuştu. Eğitim Sen Şube Başkanı Halil Kara da, herkesin hakkını arama ve antidemokratik uygulamaları protesto etme hakkına sahip olduğuna vurgu yaparak, "Mahkeme tarihinde üniversitede görevli idari ve akademik personel ile birlikte kitlesel bir protesto eylemi yapacağız" dedi. Eğitim Sen'in parasız bilimsel anadilde eğitimi savunduğunu dile getiren Kara, hiçbir uygulamanın bu mücadeleyi engellemeyeceğini sözlerine ekledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ilıcaklılar geri döndü Askerler tarafından boşaltılan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Ilıcak köyü sakinleri, kitle örgütlerinin yaptığı girişimler sonunda köylerine geri döndü. Önceki gün köye giden Beytüşşebap Kaymakamı Cihan Demirhan ile İlçe Jandarma Komutanı çadırlarda 1.5 aydır yaşam mücadelesi veren köylülerin artık köye dönebileceklerini söyledi. Bunun üzerine köylüler eşyalarını askerlerin getirdiği araçlara yükleyerek köylerine geri döndüler. Bu arada İHD Diyarbakır Şubesi köyde yaptığı incelemelerin ardından köylülerin yardıma ihtiyacı olduğu tespitine vararak, köye 9 ton gıda ve temizlik malzemesi gönderdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşen yardım için İHD Bölge Temsilcisi Mehdi Perinçek dün malzeme yüklü bir kamyonla Ilacak köyüne gitti. Yardım malzemeleri köylülere dağıtılırken, köylüler İHD'nin bu girişiminden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İHD'den gıda yardımı Konuyla ilgili olarak DİHA'ya bilgi veren İHD Bölge Temsilcisi Mehdi Perinçek, "Çadırda yaşamak zorunda kalan ailelere 9 ton civarında temizlik ve gıda maddesi katkısı sunuldu. Biz de bu yardım malzemelerini götürmek için dün saat 11.00'de Ilıcak köyündeydik" dedi. Toplanan yardımları köye ulaştırmak için Ilıcak'a vardıkları zaman, kendilerinden önce Beytüşşebap Kaymakamı Cihan Demirhan ile Beytüşşebap Jandarma Komutanı ve bazı görevlilerin yardım etmek için köyde bulunduklarını belirten Perinçek, "Kaymakam Cihan Demirhan ile görüştük. Demirhan, 2 resmi araç ve 3 de özel araç kiralayarak köylülerin çadırlardaki eşyalarının taşınmasına yardımcı olduklarını belirtti. Bu durum olumlu bir davranıştı" diye kaydetti. Demirhan ile yaptıkları görüşmede köylere geri dönüşte herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirttiğini ifade eden Perinçek, şunları söyledi: "Demirhan, yurttaşların güvenliğinden kendilerinin sorumlu olduğunu söyledi. Demirhan, ayrıca köyde evi olmayan 3 aileye de evlerinin yapımı tamamlanana kadar 3 çadır vereceklerini söyledi."

ÖNCEKİ HABER

TCDD'nin geliri faize gidiyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da Kürtçe kursa izin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...