26 Ağustos 2004 21:00

İşçi attı, daha da atacak

Halk işsizlik ve yoksulluk kıskacındayken patronlar gelecekten umutlu. TOBB'un yaptığı ankette umutlu olan patronların işçi alımlarında ise bir iyileştirme yok.

Paylaş
Halk işsizlik ve yoksulluk kıskacındayken patronlar gelecekten umutlu. TOBB'un yaptığı ankette umutlu olan patronların işçi alımlarında ise bir iyileştirme yok. Ankete göre işçi çıkaran patron oranı yüzde 24.1 oldu. Daha da işçi atmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 14.8. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Türkiye genelinde bin 305'i imalat, 2 bin 212'si hizmetler sektöründe olmak üzere toplam 3 bin 517 firma arasında gerçekleştirdiği "Ekonomik Barometre" anketine göre, firmaların büyük bir kısmı, iyimserlik içerisinde. Ankete göre firmaların yüzde 42.8'i yılın ikinci yarısında yurt içi gelişmelerin kendileri için olumlu sonuç doğrucağı beklentisi içinde. Anket sonuçlarına bakıldığında, firmaların yüzde 38'i geçen yılın ilk 6 ayı ile karşılaştırıldığında bu yılın aynı döneminde yurt içi gelişmelerin firmaları için doğurduğu sonuçların daha olumlu, yüzde 23.2'si daha olumsuz ve yüzde 38.7'si ise değişmediği görüşünde. Anket sonuçlarına göre, istihdam konusunda ise bir iyileşme olmadığı göze çarpıyor. Ankete katılanların sadece yüzde 18'i bu yılın ilk yarısı bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında çalıştırdıkları işçi sayısında artış olduğunu belirtirken, yüzde 57.9 gibi yüksek bir kısmı ise bu konuda değişiklik olmadığını bildirdi. Çalıştırdıkları işçi sayısında azalma olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 24.1 oldu. Firmaların bu yılın ikinci yarısı için istihdam konusundaki beklentilerine bakıldığında da bu konuda yine fazla bir gelişme olmadığı göze çarpıyor. Ankette, firmaların yüzde 55.3 gibi büyük bir çoğunluğu istihdamlarının değişmeyeceğini dile getirirken, artıracaklarını bildirenlerin oranı yüzde 29.9, azalacağını ifade edenlerin oranı da yüzde 14.8 olarak belirlendi. Firmaların yüzde 51.3 gibi önemli bir kısmı, bu yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yatırımlarını artırdıklarını ifade ederken, yatırımlarını azalttıklarını belirtenlerin oranı yüzde 27.9, değişmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 20.8 oldu.


AKP'NİN İŞSİZLİKLE MÜCADELESİ! AKP işsizliği patronlara daha düşük sigorta primi ödedip, Avrupa Birliği'nden yardım alıp çözmeyi umuyor. Ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan işsizliği önleme planında istihdamdan alınan sigorta primleri makul bir seviyeye çekilecek. Ayrıca istihdamdan alınan vergi gözden geçirilecek. İnşaat sektörünü canlandırmak için teşvikler uygulamaya girecek. Özürlüler için iş kurma kredileri sağlanarak vergi muafiyetleri getirilecek. Meslek standartları ve sınav sistemini değiştirecek yasa tasarısı ise, yıl sonuna kadar Meclis'e sevkedilecek. Bu arada, Avrupa Birliği'nden sağlanan 4 milyon 500 bin Euro'luk proje de 2005 yılından itibaren fiilen başlayacak. Meslek standartları, sı nav ve belgelendirme sistemini devlet, işçi ve işveren kesimleriyle işbirliği içinde kurmak, geliştirmek amacıyla, "Ulusal Meslek Standartı Kurumu Kanun Tasarısı" hazırlandı. Bu tasarı, yıl sonuna kadar Meclis'e sevkedilecek.

ÖNCEKİ HABER

Program cari açığı
   açık krizi getiriyor

SONRAKİ HABER

ATO'dan 'reyting sistemi' önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...