26 Ağustos 2004 21:00

Sistani: Can simidi mi,
   direnişin yeni lideri mi?

Haftalardır Irak dışında olan Büyük Ayetullah Ali el Sistani'nin dönüşü farklı yorumlara neden oldu. İranlılar Sistani'nin dönüşünün ABD'yi zor duruma düşüreceğini söylerken Financial Times; ABD yönetiminin Sistani'den çok şey beklediğini yazdı.

Paylaş
Şii lider Ayetullah Ali el Sistani'nin Irak'a dönüşü haber kaynakları tarafından farklı yorumlanıyor. İran haber ajansı MNA, Sistani'nin yokluğunu fırsat bilen ABD'nin kutsal olan her şeye saldırdığını söylerken Ayetullah'ın dönüşünün direnişin niteliğini değiştireceğini öne sürdü. İngiliz Financial Times gazetesine göre ise Sistani çok güç kaybetti, ancak onun gücünü toplaması hem Bağdat hükümeti, hem de ABD'nin işine gelecek.

MNA: Kurtarıcı Sistani MNA; Sistani'nin gelişinin Washington tarafından engellenmek ya da en azından geciktirilmek istendiğini, ama onun baskı altındaki Irak halkıyla birlikte olmak için döndüğünü yazdı. Sistani'nin Necef'e yürüyüş çağrısının amacının işgale karşı durmak olduğu belirtilen MNA analizinde, bu durumda ne Bağdat hükümeti, ne de ABD'nin tekrar kutsal kente saldırmayı göze alamayacakları öne sürüldü. İran ajansı, Sistani'nin 'bilgelikle direnişi güçlendireceğini ve direnişin niteliğini değiştireceğini' ekledi.

FT: Güç kaybetti İngiliz Financial Times'ın analizinde ise, Sistani'nin 'sağlık nedeniyle' İngiltere'de bulunduğu süre zarfında Şiiler arasında çok güç kaybettiği belirtildi. Financial Times, "Sistani, Necef'ten kaçtı. Aynı hastalığı Bağdat'ta da tedavi edecek hastaneler vardı. Ama o kendini kurtarmak istedi" diyen Iraklı Şakir Kasım'ın sözlerini aktarırken Iraklıların çoğunun Sistani'nin kaçtığı konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Sistani'nin üç hafta boyunca işgale karşı sessiz kalması nedeniyle güç kaybına uğradığını, bu arada Mukteda Sadr'ın popülaritesini artırdığını yazan gazete, daha sonra Sistani'nin tekrar güç kazanmasının neden önemli olduğunu sıraladı.

İşgalcilerin can simidi Buna göre Bağdat hükümeti, Sistani'den daha çok destek bekliyor. Sistani'nin Necef'te gücünü yenilemesinin hükümet ve ABD için çok önemli olduğuna dikkat çeken gazete, Bush yönetiminin, bu yaşlı dini lidere güvendiğini ve onun, Şiileri ayaklanmaktan vazgeçirmesini beklediğini kaydetti.

Sistani'nin özellikle varlıklı Iraklılar tarafından hâlâ desteklendiği belirtilirken, Sadr'a karşı ABD'nin Sistani'yi tercih ettiği vurgulandı.

ÖNCEKİ HABER

Halka ölüm yağdırdılar

SONRAKİ HABER

Rapor çok, sonuç yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa