26 Ağustos 2004 21:00

Costa Rica'da halk
   sokaklara döküldü

Orta Amerika'nın küçük ülkesi Costa Rica, hafta başında kamyon şoförlerinin nakliyat tekeline karşı başlattığı protestoyla patlak veren gösteriler zincirine tanık oluyor. Çiftçilerden öğretmenlere dek emekçiler, kendi talepleriyle sokaklara dökülmüş bulunuyor.

Paylaş
Orta Amerika ülkesi Costa Rica'da nakliyat tekeline karşı kamyon şoförlerinin başlattığı protesto eylemleri, halkın da destek vermesiyle büyüyor. Kamyon şoförleri, hafta başında tüm Costa Rica araçlarına teknik incelemeyi zorunlu koşan Riteve adlı nakliyat tekeline hükümetin müdahale etmesi talebiyle karayollarını kapatmışlardı. Şoförlerin başlattığı bu eyleme sonradan Kamyon Şoförleri Sendikası ve Nakliyatçılar Odası da destek verdi. Ekonomik ve sosyal taleplerin dile getirildiği gösteriler, hızla tüm ülkeye yayılıyor.

Öğretmenlerden çiftçilere dek Gözlemciler, kamyon şoförlerinin protestosuyla başlayan sokak eylemlerinin neredeyse isyan boyutunu aldığını söylüyor. Abel Pacheco hükümeti, çiftçilerin, kamu emekçilerinin, öğretmenlerin, kitle örgütü üyelerinin talepleriyle yüz yüze geldi. Tüm bu gruplar, ABD ile serbest ticaret anlaşması yapılmasının kabul edilmesine ve ekonomik kesintilere karşı çıkıyorlar. Çiftçi Sendikası, Kamu Emekçileri Ulusal Birliği (ANEP) ve Costa Rica Elektrik Enstitüsü İşçileri Cephesi gibi kitle örgütlerinin yer aldığı protestolarda şemsiye grup Ulusal Sivil Komite. Ülkenin merkezine, güneyine ve kuzeyine yayılan protesto gösterilerini engellemek için hükümet harekete geçti. 6 göstericinin pazartesi günü tutuklandığı ve çarşamba günü öğlen saatlerinde ancak bırakıldıkları açıklandı. Hükümet ile Ulusal Sivil Komite arasında başlayan görüşmeler ise askıya alınmış bulunuyor.

CAFTA'ya karşı Protestolara farklı grupların kendi talepleriyle katıldığı, bu nedenle gösterilerin daha da büyüyeceği belirtiliyor. San Jose'daki başkanlık sarayına yürüyüş planlayan göstericiler, Riteve tekelinin baskısına son vermesinin yanı sıra ABD'nin dayattığı Orta Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (CAFTA) çekilmeyi talep ediyorlar. ANEP Başkan Yardımcısı Edgar Brenes, "Başkan Pacheco'nun Costa Rica halkında oluşan memnuniyetsizliği görmesinin zamanı geldi. Halk, ülkeyi yönetenler tarafından kabul edilen neo-liberal, serbest piyasa kararlarına karşı" dedi. Brenes, birçok Costa Ricalının elektrik faturalarını ödeyebilmek için süt gibi temel ürünleri tüketmekten vazgeçmek zoruda kaldığını belirtti. Sosyolog Francisco Escobar ise sokağa çıkan farklı kitlelerden insanların kendilerinin temsil edilmediklerini düşündüklerini belirtti. Escobar bu gösterilerin temelinin en azından 20 yıl önce sağılk, eğitim ve ekonomi gibi alanlarda kötüye gidişle atıldığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Güvercinada'da akşam...

SONRAKİ HABER

Halka ölüm yağdırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...