25 Ağustos 2004 21:00

İş kazaları tedirgin ediyor

Çorlu Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde ağır çalışma şartları ve patronların "Masraf olmasın" diye gerekli tedbirleri almaması nedeniyle onlarca iş kazası meydana geldi.

Paylaş
Çorlu Organize Deri Sanayi'nde kalıcı sakatlık ve ölümle son günlerde sıklaşan iş kazaları işçileri tedirgin ediyor. Özellikle yaz aylarında, işlerin yoğunlaşması nedeniyle patronlar, daha hızlı çalışmaları ve daha fazla mal üretmeleri için işçiler üzerinde baskı kuruyorlar. İlkel çalışma koşullarını değiştirmeyen ve gerekli tedbirleri almayan patronlar bu masraftan kaçmak için makinalarda bulunan emniyet bölümlerini bile çalıştırmıyorlar. Bu nedenle meydana gelen onlarca iş kazasından son günlerde yaşanan birkaçı şöyle: Deri Sanayi'de kazan patlaması sonucu üç işçi öldü. En son Tanatar Deri'de Fikret Akıncı isimli işçi temizlik yaparken elini makinaya kaptırdı. Akıncı'nın eli iki yerinden kırıldı. Derimland'da çalışan Kudret Doğru'nun sağ eli ise bileğindin koptu. Akda Deri'de çalışan ve elini makinaya kaptırahn Canan Keleş'in ise parmakları ezildi ve kırıklar meydana geldi.

Günde 16 saat İşçilerin günlük çalışma süreleri 12-16 saate kadar çıkıyor. Çoğunun sigortası yok. Bu nedenle patronlar iş kazası tutanağının tutulmaması için işçileri özel hastanelere götürüyorlar. Hakan Gençali isimli işçi iş kazalarının işçileri tedirgin ettiğini söylüyor. Günde 12-14 saat çalıştığını söyleyen Gençali, "Yorgunluk dikkatini dağıtıyor ve kazaya daha yakın oluyorsun. Geçen sezon sanayide 5500 işçi vardı. Şimdi 4000 işçi çalışıyor ama üretilen malın sayısı değişmedi. Değişen şu; şimdi daha fazla yoruluyoruz" diyor. Sezonluk işçi olduklarını dile getiren Gençali, kışın yattıklarını, yazın ise aşırı çalıştıklarını anlatıyor.

Sigorta yok Deniz Öztürk de sigorta piriminin ödenmemesinden şikâyet ediyor. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Sakatlansam ne olacak bilmiyorum. Sigorta pirimini ödemiyorlar. İşe alırken de ödemeyeceklerini söylüyorlar. Kabul etmesen bu sefer işsiz kalırım." Soyadını söylemeyen Ertan isimli işçi ise kazaları önlemek için gerekli tedbirlerin alınmadığını söylüyor. Patronların iş kazalarını "işçilerin dikkatsizliği" ile açıkladığını söyleyen Ertan, kazaların nedeninin ağır çalışma şartları olduğunu belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Cinayetleri engelleyin

SONRAKİ HABER

'Ya seyredeceğiz
    ya mücadele edeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...