25 Ağustos 2004 21:00

CHP: TCK'da uzlaşmadan tarafız

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TCK Tasarısı ile ilgili olarak TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen metnin uzlaşma metni olduğunu anımsattı.

Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TCK Tasarısı ile ilgili olarak TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen metnin uzlaşma metni olduğunu anımsattı. Anadol, AKP'nin metinde değişiklik için yeni bir uzlaşma arayışına girmesi durumunda oturup konuşacaklarını, dayatma içinde olmadıklarını söyledi. Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin, TBMM'nin TCK Tasarısı'nı görüşmek üzere 14 Eylül'de olağanüstü toplanması yönünde karar aldığının anımsatılması üzerine, bu konuda kendilerine resmi bir bilgi gelmediğini, söz konusu haberleri kendilerinin de basından izlediğini söyledi. TCK'nın çok önemli bir tasarı olduğunu ve TBMM'de komisyonlarda uzun süre tartışılarak bir metin üzerinde uzlaşıldığını anımsatan Anadol, AKP'nin bu aşamadan sonraki tavrını, uzlaşma metnine sahip çıkıp çıkmayacağını izleyeceklerini kaydetti.

Çekincelerimiz var Anadol, AKP'nin kendi ideolojisi doğrultusunda tasarıda bazı değişiklikler yapmak istediği; türban, kılık kıyafet ve devrim yasalarını ilgilendiren bazı düzenlemelerle ilgili tartışmalar bulunduğunu belirtti. Tasarının TBMM Genel Kurulu'nda temel yasa olarak görüşülmesine yönelik bir içtüzük değişikliği girişiminde bulunulacağından söz edildiğine de dikkat çeken Kemal Anadol, şunları söyledi: "Bu yöndeki bir düzenleme daha önce Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. Temel yasa, çerçeve yasa kavramı, bizim hukuk sistemimiz dışında kavramlardır. İçtüzük değişikliğine falan tevessül etmesinler. Ettikleri takdirde biz de ana muhalefet partisi olarak içtüzüğün bize verdiği bütün olanakları kullanarak, buna karşı mücadele ederiz. Ama biz bir çatışma yerine anlaşarak, uzlaşarak, içtüzük değişikliğine falan gerek duymadan, yasanın normal bir sürede Meclis'ten çıkmasını istiyoruz." Kemal Anadol, bir soru üzerine mevcut metnin uzlaşma metni olduğunu, bu metne bağlı kalınması gerektiğini belirtti.


CEZAEVİ İZLEME KURULLARI DEĞİŞİYOR Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanununu değiştirerek, izleme kurullarının başkanla birlikte 5 asıl ve 3 yedek üyeden oluşmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, izleme kurulları, ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile ilgili tespitlerini ve aldıkları bilgileri değerlendirerek en az 4 ayda bir rapor düzenleyecek, raporun birer örneğini Adalet Bakanlığı'na, izleme kurulunun bulunduğu yargı çevresindeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderecek. Adalet Bakanlığı, cezaevi güvenliğine ilişkin hususlar dışında, her yıl bir önceki yıla ait izleme kurullarınca düzenlenen raporların sayısını, konularını, yerine getirilen ve getirilmeyen önerileri ve gerekçelerini bir rapor ile kamuoyuna açıklayabilecek. İzleme kurulları, en az üç ayda bir asıl üyelerin salt çoğunluğu ile toplanacak. Salt çoğunluğun sağlanamaması halinde kıdem sırasına göre yedek üyeler toplantıya katılacak. Raporlar, katılan üyelerin salt çoğunluğu ile kabul edilecek.

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay MİT'le görüşemez

SONRAKİ HABER

KKTC, karapara aklama listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...