25 Ağustos 2004 21:00

Adana'da hukuk skandalı

Son günlerde artarak devam eden yargı skandallarına bir yenisi daha eklendi. 2004 1 Mayıs'ını düzenleyen Tertip Komitesi'ne ifadeleri bile alınmadan Emniyet Müdürlüğü'nün iddiaları doğrultusunda dava açıldı.

Paylaş
Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından düzenlenen İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle Tertip Komitesi'ne dava açıldı. Emniyet Müdürlüğü'nün iddiaları doğrultusunda Tertip Komitesi'nin ifadesi bile alınmadan Adana 2 No'lu DGM'de açılan dava nedeniyle sanıklara 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde mahkemeye gelmeleri tebliğ edildi. DGM'lerin kapatılması nedeniyle 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada Tertip Komitesi'ne "Yasadışı KADEK-PKK/KONGRA-GEL bayrağı açılması, Örgüt Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atılması ve 3713 Sayılı Yasa'ya muhalefet" suçları isnat edildi.

Barış gününde yargılanacaklar Tertip Komitesi üyeleri uygulamanın sendika ve kitle örgütlerini yıpratmayı amaçladığını belirterek emniyet ve savcılığın tutumunu kınadıklarını bildirdiler. Adana'da siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerinin ise 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne denk düşen duruşma öncesinde emniyet ve savcılığı söz konusu uygulama nedeniyle protesto edecekleri öğrenildi. Tertip Komitesi üyesi,Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Mitat Arslan, isnat edilen suçun oluşmadığını belirtti. Mahkemeye çıkıp gerçekleri anlatacaklarını kaydeden Mitat Arslan, "1 Eylül Dünya Barış Günü'nde mahkemeye çıkacağız. Bizlere yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu dile getireceğiz" dedi. 1 Mayıs'ın son yılların en sakin eylemlerinden birisi olarak kutlandığına dikkat çeken DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası BOSSA Şube Sekreteri Sedat Çetin, açılan davanın dayanaksız olduğuna vurgu yaptı. Emniyetin tutumunu kınadığını söyleyen Çetin, "İlla bir şeyler yapmak istiyorlar. Boş oturamıyorlar. 1 Mayıs'ta dava açılacak hiçbir şey olmadı. Mahkemede her şeyi anlatacağız" dedi.

'İfademiz alınmadı' Emniyetin yasadışı slogan atıldığı yönünde Tertip Komitesi'ni uyarmadığını bildiren TÜMTİS eski Şube Başkanı Erol Dolaşır, savcılığın kendilerinin ifadesini bile almadan dava açtığını belirterek, "Bunlar da yapılmak istenenin ne olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Tertip Komitesi Başkanı ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Halil Kara, açılan davanın sendika ve kitle örgütlerini yıpratmayı amaçladığını vurguladı. Savcılığın Tertip Komitesi'nin ifadesine bile başvurmadan emniyetin yönlendirmesiyle dava açtığını anımsatan Kara, iddianamede belirtildiği gibi yasadışı sloganların atılmadığını ifade etti. Dava hakkında kamuoyunu ve üyelerini bilgilendireceklerini dile getiren Kara, "1 Eylül'de antidemokratik olan bu uygulamayı kınayacak, demokrasi talebimizi yenileyeceğiz." dedi. 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı'nın avukatı İsmail Başaran açılan davanın hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Dava açılmadan önce savcılığın Tertip Komitesi'nin ifadesini alması gerektiğine işaret eden Başaran, mahkemede beraat kararının çıkacağını sözlerine ekledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yeni doktor beklerken
    olanı da sürdülerCem Emir Yıllardır doktor yolu gözleyen Tunceliler, ellerindeki doktordan da oldular. Tunceli SSK Hastanesi'nde 10 yıldır görev yapan pratisyen hekim Cenan Deniz, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesine sürgün edildi. Sürgün kararında AKP kadrosundan SSK Hastanesi Başhekimliği'ne getirilen Yusuf Kenan'ın etkili olduğu öne sürülüyor. Deniz'in ilden ayrılmasıyla hastanedeki doktor sayısı 4'e düştü. SES Tunceli Şubesi Sekreteri Erkan Yıldırım, sürgün kararına tepki gösterdi. Olayın peşini bırakmayacaklarını söyleyen Yıldırım, "Bu sürgünün nedeni idaridir. Sürgün edilen kişi bizim işyeri temsilcimiz. Biz asla bu olayın peşini bırakmayacağız. Yargı sürecini yakında başlatacağız. Sürgün edilen arkadaşımıza herhangi bir gerekçe belirtilmiş değil" dedi.

Başbakan söz vermişti 28 Mart'taki yerel seçimlerden önce Tunceli'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doktor sorununu çözeceklerini ifade ederek en kısa sürede ile 20 doktor göndereceklerini dile getirmişti. Aradan aylar geçmesine rağmen Tunceli'ye tek bir doktor gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

Bilime aykırı yol kazıları
   asırlık ağaçları katlediyor

SONRAKİ HABER

Öğrenci harçlarına yüzde 15 zam yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa