25 Ağustos 2004 21:00

'Rejim değişikliği' tehdidi

Afrika'da Zimbabve, Doğu Avrupa'da Beyaz Rusya, Karayipler'de ise Küba, Bush yönetiminin müdahalelerine maruz kalıyor.

Paylaş
Washington yönetimi; Doğu Avrupa, Afrika ve Karayipler'de bulunan üç ülkede bir "rejim değişikliği" tetiklemek için çabalarını hızlandırdı. Afrika'da Zimbabve, Doğu Avrupa'da Beyaz Rusya, Karayipler'de ise Küba, Amerikan tehdidi altında. IMF reçetelerinin reddedilmesi ve toprak reformu gibi uygulamalarıyla ABD ve İngiltere'nin nefretini kazanan Zimbabve hükümeti, yeni bir tehditle karşı karşıya. ABD, Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi devirmek için bir "gönüllüler koalisyonu" kurulması gerektiğini ilan etti. Güney Afrika'daki yeni ABD Büyükelçisi Jendayi Frazer, yaptığı ilk açıklamada, "Güney Afrika ve diğer bölge ülkelerinin Zimbabve konusunda izlediği sessiz diploması işe yaramıyor" diye konuştu. ABD'nin Zimbabve'ye karşı "tek başına hareket edemeyeceğini" söyleyen Frazer, "Ülkeye demokrasi getirmek için diğer bölge ülkeleriyle bir koalisyon içinde çalışabiliriz. İnanıyorum ki böyle kurulacak gönüllüler koalisyonları, küresel ilişkilerde yeni bir güç olacaktır" dedi.

'Kriz' varmış Önceki gün gazetecilerin karşısına çıkan Amerikan Büyükelçisi, Zimbabve'de bir "kriz" yaşandığını öne sürerek, "Sürekli bir baskıcı ortam söz konusu. Demokrasiye dönmek gerek" şeklinde devam etti. Ardından, bu "koalisyon"un oluşması için ilk adımın, "bölge ülkelerinin Zimbabve'de bir kriz yaşandığını kabul etmesi" olduğunu ilan etti. Yeni ABD Büyükelçisi, ABD Başkanı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'a yakınlığıyla tanınıyor. Frazer Zimbabve hükümetini devirmekten bahsederken, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, Sudan'ın Darfur bölgesinden Güney Afrika'ya geçti. Straw'un, yetkililerle görüşmesinde "Zimbabve sorunu"nu gündeme getirmesi bekleniyor.

Beyaz Rusya da hedefte ABD'li yetkililer, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'ya karşı da sert açıklamalar yapıyor. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, ülkesinin "Beyaz Rusya'yı bu zorbanın elinden kurtarıp özgürleştirmek için savaşacağını" söyledi. McCain'in hazırladığı "Beyaz Rusya'da Demokrasi" başlıklı rapor, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'ne sunuldu. Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry'nin de bu rapora destek verdiği belirtiliyor. Rapora göre ABD, Beyaz Rusya hükümetini devirme yolunda bazı adımlar atacak. İlk etapta, Venezüella'da olduğu gibi, muhalif güçlere mali destek sağlanacak. Kara listeye alınan hükümet yetkililerinin ABD'ye girişine izin verilmeyecek, bu ülkeye yatırımlar ve stratejik önem taşıyan ihracat yapmak yasaklanacak. Uluslararası finans kurumlarının ülkeye "mali desteği" kesmeleri de istenecek. Beyaz Rusya'da 2006 yılında genel seçim yapılacak. Lukaşenko bu seçimlere katılamayacak, çünkü iktidarda iki dönemi doldurmuş olacak.

Küba'ya propaganda ABD ayrıca, Küba'ya yönelik radyo ve televizyon propagandasına tekrar başladı. Radyo ve televizyon yayınları, ülkenin yakınlarında sürekli devriye gezen askeri uçaklar ile yapılıyor. Bu operasyonun yürütülmesi emri, mayıs ayında ABD Başkanı Bush tarafından verilmişti. Yayınların cumartesi günü başladığı ve günde birkaç saat sürdüğü öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Dolaylı aklama!

SONRAKİ HABER

İsrail hastaneleri Filistinlilere kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...