25 Ağustos 2004 21:00

Necef'i kurtarma çağrısı

Şii lider Mukteda Sadr'ın sözcüsü, tüm Müslümanlara 'kutsal Necef kentinin kurtarılması' için eylem yapma çağrısında bulundu. Londra'dan nihayet dönen Ayetullah Sistani ise, bugün Necef'e yürüyecek.

Paylaş
Irak'taki Amerikan kuvvetleri, Necef kentine bomba yağdırmaya devam ediyor. Saldırılar nedeniyle Hz. Ali Türbesi'nin dış duvarları büyük hasar görürken, direnişçi Şii lider Mukteda Sadr'ın sözcüsü, işgalcilerin türbeye saldırmasını önlemek için bütün dünya Müslümanlarının devreye girmesini istedi. Sadr'ın Bağdat'taki sözcüsü Abdülhacı el Daracı, El Arabiye televizyonuna verdiği demeçte, "Dünyadaki bütün Müslümanlar, Necef'i kurtarmak için ivedilikle müdahale etmeli. Amerika, emir-ül mü'mininin (Hz. Ali) türbesine girerse, bütün İslam mabetleri tehlikeye düşer" diyen sözcü, "Seyit Sistani'nin çağrısından sonra Arap ve Müslüman ülkelerindeki şeref sahibi bütün insanlar gösteri yapmalılar" çağrısında bulundu.

Kanlı kuşatma Amerikan tankları ve askerleri, gazetemiz yayına hazırlandığı sırada Hazreti Ali türbesi külliyesini kuşatma altında tutuyordu. Amerikalıların, son bir hafta içinde kentte yüzlerce kişiyi öldürdüğü tahmin ediliyor. Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu milisleri, ABD ordusunun zaman zaman kimyasal gaz kullandığını, bu nedenle birçok cesedin hızla çürüdüğünü söylüyorlar. Hz. Ali türbesinin bütün girişlerinin, dün itibarıyla Amerikan keskin nişancılarının ateşine hedef olduğu bildirildi. Dün sabah başlayan ateş yüzünden türbeye kimse girip çıkamıyor. Amerikan tank ve zırhlıları ise, türbeye 20 metre mesafede konuşlandı. Yine dün sabah, bir Amerikan uçağı türbenin batı tarafına üç füze fırlattı.

Ağır yaralılar türbede mahsur Bu arada, türbenin içindeki ağır yaralı 30 kadar kişi için doktorlardan Irak hükümetine acil yardım çağrısı geldi. Doktorlar, türbedeki ağır yaralıların ölüm riski bulunduğunu ve en kısa süre içinde türbeden çıkarılmalarının gerektiğini, çünkü türbedeki klinikte cerrah ve kan bulunmadığını söyledi. Yaralılar arasında çok sayıda sivil olduğu, kentteki iki ambulanstan birinin vurulduğu belirtiliyor.

Amara'da 12 ölü Ülkenin güneyindeki Amara kentinde İngiliz askerleri ile direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Kenti ateşe tutan İngiliz askerleri 12 Iraklıyı öldürdü, 54 kişiyi yaraladı. Ölenler arasında üç çocuk bulunuyor. Dün Felluce'ye yönelik hava bombardımanında ise 3 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Geçen haftadan bu yana haber alınamayan bir İtalyan gazetecinin ise, bir direniş grubu tarafından kaçırıldığı ortaya çıktı. Direnişçiler, 56 yaşındaki İtalyan Enzo Baldoni'nin ellerinde olduğunu kanıtlayan bir video kaseti El Cezire televizyonuna gönderdi. Grup, İtalyan ordusunun derhal ülkeden çıkmaması halinde rehineyi öldürebileceklerini bildirdi. İtalya hükümeti, "askerlerinin Irak'ta kalacağını" ilan etti. Daha önce kaçırılan Türk vatandaşı kamyon şoförü Mustafa Halit ise önceki gün serbest bırakıldı.


Sistani teşrif etti! Şiilerin en yüksek dini otoritesi Büyük Ayetullah Ali El Sistani, Londra'dan Irak'a dün ulaştı. 73 yaşındaki Sistani'nin, Irak polisi ve korumalar eşliğinde Kuveyt'ten Irak'a geçtiği belirtildi. Sistani'nin Necef'e bugün gideceği belirtiliyor. Şii liderin yardımcısı Hamid el Hafaf, bütün Müslümanların, kutsal kent Necef'i kurtarmak için kente yapacağı yürüyüşte Sistani'ye katılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Meksika'da antiemperyalist kamp

SONRAKİ HABER

Dolaylı aklama!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...