24 Ağustos 2004 21:00

Meksika'da antiemperyalist kamp

Meksika'da gerçekleşen gençlik kampında sermayenin saldırılarına karşı mücadele çağrısı yapıldı

Paylaş
19. Uluslararası antifaşist, antiemperyalist Gençlik Kampı (EIJAA), Meksika'nın Mexico City şehrinde gerçekleşti. 5-15 Ağustos tarihlerinde, UNAM Üniversitesi'nin kampusünde gerçekleşen uluslararası gençlik kampına 500'e yakın genç katıldı. Değişik uluslardan gençlerin buluşmasına sahne olan uluslararası gençlik kampına İspanya, Brezilya, Türkiye, Venezüella, Danimarka, Fransa, Burkına Faso ve Almanya'dan delegasyonlar katıldı. Peru, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador ve Kolombiya'dan gençler ise vize alamadıkları için kampta bulunamadı. Kampta, 'Latin Amerika'da durum', 'Antiemperyalist mücadelede proletarya sınıfının rolü', 'Latin Amerika'da sınıf savaşımın güncel durumu', 'Uluslararası gençlik mücadelesinin durumu ve mücadelemiz', 'Avrupa'da durum ve mücadele', 'Alternatif medya ve önemi', 'Meksika'da insan hakları' konulu konferans ve forumlar gerçekleşti. Toplantılarda, sermaye ve burjuvazinin topyekûn saldırılarına karşı topyekûn mücadele ve örgütlenme çağrısı yapıldı.

Etkinlikler, geziler Kampta, çeşitli çalışma atölyeleri kuruldu, sinema gösterimleri, çeşitli uluslardan müzik dinletileri ve sportif aktiviteler gerçekleştirildi. Kamp boyunca Geometri Müzesi'ne, Maya Uygarlığı'nın ve piramitlerin yer aldığı bölgelere de geziler düzenlendi. Kampın son gününde ise Meksika'nın değişik bölgelerinden katılan gençlik temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde, antifaşist, antiemperyalist mücadeleyi yükseltmede gençliğe düşen rolün bir kez daha altını çizdiler. Sonuç deklerasyonunda ise temmuz sonunda, Fil Dişi Sahilleri (Ivory Coast) ülkesinde sürdürülen operasyonda öldürülen gençlik liderleri Habib Dodo'nun katledilmesi lanetlendi, saldırılara karşı sürdürülen kampanyaya destek istendi. Deklerasyonda, Irak, Venezüella, Kolombiya, Küba ve Filistin'de emperyalizme karşı sürdürülen mücadelenin desteklendiğine de vurgu yapıldı.


Meksika Meksika'nın 100 milyon nüfusu var. 20 milyonu Mexico City'de yaşıyor. 31 bölge ve 1 federal yönetimden (Mexico City) oluşuyor. Ülkenin en fakirleri Indigenalılar yani ülkenin asıl yerlileri. Indigenalar nüfusun %10'unu oluşturuyor. Büyük bölümü geleneklerini koruyor. Indigenalar Oaxoca, Chiapas, Guerrero ve Michoacan bölgelerinde karışık yerlerde kalıyorlar. Çoğu yoksul çiftçi ve köylü, gündelik işçi ve yarı proleterya. Indigenaların dilleri de tamamen farklı. Sadece Oaxoca'da 16 ayrı dil dialektiği konuşuluyor ve bunların içinde Indigenalar da var. Mexico City'de 52 ayrı dil konuşuluyor. FPR, 2001'de İndigenalı yoksul köylü ve çiftçiler tarafından kuruldu. FPR için devrimci cephe diyebiliriz. FPR, UCR (Yoksul Köylü-Çiftçilerin Birliği), Eğitimde Çalışan Emekçiler (UJRM), Temizlik Çalışanları ve İşçilerin Birliği (CTR) olmak üzere çeşitli emekçi kesimlerinden oluşuyor. FPR'ın yaklaşık beş bin üyesi var ve 20 bölgede örgütlü. Amerika'da 20 milyon Meksikalı çalışıyor. FPR, Amerika'da da Meksikalı emekçiler içersinde örgütlenmeyi önüne hedef olarak koydu.


Juan Rubıo: "Sınıf sendikası için mücadele veriyoruz" Kampa büyük katkısı olan FPR'nin işçilerden sorumlu komisyon üyesi Juan Rubıo, 23 yaşında. Kendisi hem öğrenci hem işçi. Gündüzleri hukuk üzerine üniversitede eğitimini sürdürmeye çalışırken, akşamları savaş arabaları yapılan bir fabrikada çalışıyor. Rubio, işçilerin çalışma koşulları ve örgütlenmeleri hakkında şu bilgileri veriyor: "Meksika'da işçilerin çalışma koşulları ve durumu çok kötü. Nüfusun yüzde 75'i ya işçi ya yoksul köylü. Bu yüzdenin yüzde 80'i genç. Ülkemizde asgari günlük ücret 4 dolar 50 cent. Her ailede 2 ya da 3 kişi çalışmak zorunda. Ülkemizde ilkokulu bitirdikten sonra 12 yaşında çalışmaya başlanıyor. Çalışan emekçilerin sadece yüzde 10'u sendikalı. Sendikalarda genelde devlet hakimiyeti var. 25 senedir sendika yönetimi burjuvazi tarafından devlet eliyle kontrol ediliyor. FPR içinde yer alan CTR (Devrimci İşçilerin Birleşimi) işçilerin birliğini sağlamak için çalışıyor. CTR, devletin kontrolünde olmayan bağımsız sınıf sendikası için mücadele veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Yetkililer ölümler karşısında suskun

SONRAKİ HABER

Necef'i kurtarma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...