24 Ağustos 2004 21:00

AKP Meclis'i topluyor

AKP MYK, Meclis'i 14 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırmaya karar verdi. Yeni Türk Ceza Kanunu'nu görüşmek üzere toplanacak olan Meclis'te başta Kamu Yönetimi Temel Kanun olmak üzere Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği yasaların gündeme gelmesi bekleniyor.

Paylaş
AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'nı görüşmek üzere TBMM'yi 14 Eylül Salı günü olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı. Meclis'in ilk gündemi TCK Yasası'ndaki değişiklikler olarak belirtilse de, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun da toplantıda ele alınması bekleniyor. AKP Merkez Yürütme Kurulu, önceki günkü toplantısında Meclis'in 15 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırılması konusunda görüş birliğine vardı. Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeniden toplanan MYK, iki saat süren toplantının ardından Meclis'in 14 Eylül'de toplantıya çağırılması kararına vardı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, toplantının gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Fırat, yeni TCK Tasarısı'nın görüşülmesi için, 14 Eylül Salı günü TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağırılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Vekiller kampa giriyor Ayrıca Başbakan Erdoğan başkanlığında 27-28-29 Eylül tarihlerinde Kızılcahamam'da 3 gün sürecek kampa alınacağını bildiren Fırat, toplantıda Erdoğan'ın iç ve dış gelişmelerle ilgili bilgi verdiğini söyledi. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fırat, "MİT-YArgıtay-Çakıcı skandalına ilişkin konunu toplantı gündemine gelmediğini söyledi. TBMM'nin 14 Eylül'deki toplantısında Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısı dışında herhangi bir kanunun da ele alınmayacağını açıklayan Dengir Fırat, bir gazetecinin, "İstanbul İl Başkanı'nın kabine değişikli konusunda net yorumları oldu. Kabinenin yarısının yetersiz olduğu, Eylül'de kabinenin değişeceği yönünde görüşleri oldu. Bu konuda partinizin görüşleri nedir" sorusuna karşılık şunları söyledi: "Sayın İl Başkanı konuşmuş mu, konuşmamış mı ya da hangi çerçeve içerisinde konuşmuş onu bilemiyorum. Ancak hükümetin başarılı olduğu, devam edeceği kanısındayız. Bu hiçbir zaman seçilmiş olanların aynı yerde ilelebet kalacağı anlamında değildir. Tabi ki zamanı geldiğinde, icap ettiğinde genel başkan yardımcısı olarak bizde değişebiliriz. Yarın seçimlerde milletvekili olarak da değişebiliriz. Dolayısıyla eğer böyle bir şey söylenmişse belki kastı aşan bir ifade tarzıdır diye nitelendiriyorum." Fırat, bir başka soru üzerine, TBMM'nin olağanüstü toplantısında ele alacağı TCK tasarısının bir mutabakat içinde çıkarılması için özen göstereceklerini de söyledi. Fırat, tasarının temel yasa olarak görüşülebileceğini de ifade etti. "Tasarıda türbana hapis cezası öngören bir hüküm var. Genel kurulda bu konuda bir girişiminiz olacak mı" sorusunda Fırat, şunları kaydetti: "Orada türbana getirilen bir yasak yok. Orada devrim yasalarına bir atıf var. Devrim yasaları cumhuriyetimizin kuruluşunda yapılan yasalar olduğu için pek bilmiyoruz. Devrim yasalarından biri olan Kıyafet Yasası'na baktığımız zaman orada bir yasak yoktur. Orada fes, şalvar gibi daha çok erkek kıyafetlerine yasaklama vardır. Benim kanıma göre, zaten bununla ilgili bir yasa var. Dolayısıyla bunu TCK'nın içerisine götürmenin bir fayda getireceği kanısında değilim."


PARTİM GÖSTERİRSE ADAY OLURUM TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı adaylığı için "Partim yeniden aday gösterirse aday olurum. O partinin disiplinine ve grubuna saygı gösteririm" diye konuştu. Arınç, "Benim dışımda bir aday üzerinde grup anlaşır da aday gösterirse kendim gibi desteklerim ve bundan büyük bir memnuniyet duyarım" dedi. TBMM Başkanlığı peşinde ve bunun hesaplarını yapan birisi olmadığını belirten Arınç, şunları kaydetti: "Ben bugüne kadar geldiğim görevlere seçilerek geldim. Dolayısıyla seçim, rekabet ve yarışma siyasette esastır. Biz 'yarışmacı siyaset' üzerine kurduk bu partiyi, yani parti içi demokrasinin en iyi şekilde işletilmesi noktasında... Dolayısıyla başka arkadaşların aday olması, o partinin gücünü gösterir. Herkes aday olabilmeli. Bunların içinden elbette Genel Kurul, en isabetli arkadaşımızı seçebilir. Ben bu 2 yıllık dönemde emaneti yere düşürmediğime ve başkanlığı en iyi şekilde yaptığıma inanıyorum. Anketler de bunu gösteriyor, bu benim için en büyük onurdur. Ama bu görevi benden daha iyi yapacak pek çok insan da TBMM içinde bulunmaktadır."

ÖNCEKİ HABER

Kazancı Bedih
   türkülerle yaşatılacak

SONRAKİ HABER

AB'den Türkiye'ye iki ek şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...