24 Ağustos 2004 21:00

BOP ordusu mu?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Van merkezli yeni bir ordu kuruyor. "Şark Ordusu", TSK'nın beşinci ordusu olacak. Genelkurmay Başkanı Özkök başta olmak üzere son dönemde bölgeye sık sık yapılan ziyaretlerde, ordunun kuruluşunda önemli aşama kaydedildi.

Paylaş
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), var olan dört orduya ek olarak beşinci orduyu kurma hazırlığında. "Şark Ordusu", Van merkezli olacak. Son iki aydır Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin Van ve çevresinde yaptığı incelemelerin bu amaçla gerçekleştiği belirtiliyor. Van merkezli kurulması planlanan ve Muş, Ağrı, Hakkâri, Iğdır ile Bitlis illerini kapsayan Şark Ordusu için Van Asayiş Bölge Komutanlığı'nda çalışmalar başlatıldı. Asayiş Komutanlığı'nın giriş güzergâhları değiştirilirken, yol ve altyapı çalışmalarına da hız verildi. Asayiş Komutanlığı'nda yapılan düzenlemelerin yanı sıra Van gölünde görev yapacak olan deniz araçlarının temini için de harekete geçildi. DİHA'nın haberine göre; Van gölü üzerindeki kaçakçılık yollarının yanı sıra sınır güvenliği ve terörle mücadele ile ilgili strateji de geliştirildi. Ayrıca Asayiş Komutanlığı'nın korgeneral yerine, orgeneral seviyesinde temsilinin de yapılan planlamalar arasında olduğu öğrenildi. Çünkü, kolorduların komutanlığını korgeneraller yürütürken, ordu komutanları orgeneral oluyor. Çalışmalar kapsamında son 2 ay içinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri de Van ve çevresinde bu amaçla bizzat incelemelerde bulundu.

Amacı ne? TSK'nın iç yapısı uyarınca, Kara Kuvvetleri Komutanlığı dört ordudan oluşuyor. Buna göre; 1. Ordu, Boğazlar ve İstanbul'un işgaline karşi kuruldu. 2. Ordu ise Suriye'ye karşi konuşlandirildi. 3. Ordu da "Sovyet tehdidine" karşi oluşturuldu. Ege Ordusu ise, özellikle Yunanistan'da Albaylar Cuntası'nın bir askeri darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından, Yunanistan ile savaş ihtimaline karşı oluşturuldu. Bugün kurulacağı ifade edilen Şark Ordusu'nun ise Ortadoğu'daki belirsizlik ve çatışma ortamı, Kuzey Irak'ta kurulma olasılığı bulunan Kürt devleti, "terörle mücadele" doğrultusunda görev yapacağı belirtiliyor. Ordunun Van'da kuruması, akla İran olasılığını da getiriyor. Şark Ordusu'nun kurulma nedeninin ABD'nin ilan ettiği "terörle mücadele konsepti" ve Büyük Ortadoğu Projesi ile bağlantılı olabileceği görüşü de dile getiriliyor.


Bölge halkı karşı çıkıyor

Sıddık Güler Kitle örgütü ve siyasi partiler ise, artık savaş ve gözyaşı istemediklerini dile getirerek Şark Ordusu projesinin durdurularak yerine ekonomik kalkınma projelerinin geliştirilmesini istiyor. Göç-Der Yönetim Kurulu Başkanı Kıyasettin Gültepe, kurulmak istenen Şark Ordusu'nun halkın talebi olan bir çalışma olmadığını söyledi. Gültepe, "Bana göre burada Şark Ordusu Ortadogu'da yaşanan gelişmeler ve Kürtlerin durumuna paralel olarak kuruluyor. Bu ordunun kurulmasi durumunda Van bir askeri saha haline gelecek ve tekrar savaş ve gözyaşi başlayacaktir. Ilde bulunan kurumlar olarak şu an bunun üzerinde çalişmalarimiz var. Yapilacak çalişmalardan sonra Şark Ordusu'nun kurulmaması için gerekli yerlere girişimlerde bulunacağız. Şark Ordusu'nun yerine fabrikalar kurulsun. İnsanların buna ihtiyacı var" diye konuştu.

Şiddet olgusu Topluma sanki her an ülkeye saldiri olacakmiş izleniminin verilmeye çalişildigini belirten DEHAP Il Başkani Abdurahman Dogar da, bölgede yaşanan ekonomik sikintilara dikkat çekti. Egitim ve saglik gibi alanlara yapilmasi gereken gelirin askeri çalişmalara harcanmasina anlam veremediklerini ifade eden Dogar, "ABD'nin son olarak Irak'a yaptığı müdahale ile toplumda da yeni bir Kürt fobisi yaratılmaya çalışıldı. Bu ordunun kurulmasının temel nedeni de Ortadoğu ve Kürt olgusudur. Böyle bir ordunun kurulması şiddetten başka bir şey getiremez. Kurulmaması için her türlü girişimi başlatacağız. Amacımız buralara ekonomik yatırım projelerin geliştirilmesidir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Trakyalı toprağına
   sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Rant köprüsü kenti tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...