24 Ağustos 2004 21:00

Bakan yargı önüne çıkarılmalı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümetin hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili olarak DDY Genel Müdürü hakkında suruşturma açılması için izin vermesini "her şeye rağmen olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümetin hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili olarak DDY Genel Müdürü hakkında suruşturma açılması için izin vermesini "her şeye rağmen olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Anadol, 1 numaralı sorumlu olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yargı önüne çıkmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın "Bir hukuk adamı olarak kendine yakışanı yaparak, görevini yerine getirdiğini ve DDY Genel Müdürü hakkında dava açma talebinin ortaya konulduğunu" belirtti. Hükümetin yargı yolunun açılması için gereken izni vereceğinin dün açıklandığını anımsatan Anadol, "Her şeye rağmen bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini" ifade etti. Anadol, "Yalnız, çok önemli bir eksiklik var. Çünkü DDY Genel Müdürü hızlandırılmış tren projesinin ikinci önemli ismidir. Hem siyasal açıdan, hem teknik açıdan bu projenin asıl sorumlusu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dır. Proje hem teknik hem siyasi açıdan Ulaştırma Bakanı'nın, hükümetin, Başbakan'ındır. Osmanlı tarihinde kendini kurtarmak için sadrazamlarını feda eden padişahlar örneği, genel müdürlerini yargı önüne çıkarıp kendileri yargıdan kaçmak istiyorlar."

Görevinde kalamaz Ulaştırma Bakanı'nın mutlaka yargılanması gerektiğini, artık görevinde kalamayacağını ifade eden Anadol, "Önce istifa etmeli, sonra da açılan dosyada kendisinin de yer alması gereklidir. Delilleri karartabilir. Açılan dava devam ederken bir numaralı sorumlunun dokunulmuzluk zırhından yararlandığı gibi bakan sıfatıyla o koltukta oturması kadar hukuka aykırı, kamudaki hak ve adalet duygularını zedeleyecek bir uygulama olamaz" diye konuştu. Yıldırım hakkında başka iddialar da bulunduğunu kaydeden Kemal Anadol, CHP Afyon milletvekili Halil Ünlütepe'nin, bir soru önergesiyle bunları TBMM gündemine getirdiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın, bir an bile koltuğunda oturmaması gerektiğini belirten Anadol, "Nasıl bu hükümet 'DDY Genel Müdürü'nün yargılanmasına izin verdik' diye caka satıyorsa, asıl gerekeni yapsın, kazanın 1 numaralı sorumlusunun yargı önüne çıkmasını sağlasın" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sıra duble yol faciasında

SONRAKİ HABER

Trakyalı toprağına
   sahip çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa