24 Ağustos 2004 21:00

Güney Afrika'dan beter

Güney Afrikalı hukuk profesörü John Dugard'ın BM için hazırladığı rapor Filisitin topraklarında yaşanan ırkçlığın boyutunu gözler önüne serdi.

Paylaş
Güney Afrikalı hukuk profesörü John Dugard'ın BM için hazırladığı rapor Filisitin topraklarında yaşanan ırkçlığın boyutunu gözler önüne serdi. Dugard, "Filistin'deki apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimi, Güney Afrika'da bir zamanlar var olandan çok daha kötü" diye konuştu. Güney Afrikalı hukukçu, Yahudi yerleşimciler için açık olan bazı yolların Filistinlilere kapalı olmasını örnek gösterdi.

Ambargo çağrısı Ay başında hazırladığı raporda İsrail'in Filistin topraklarında sürekli olarak hak ihlallerinde bulunmasını eleştiren Dugard, duvar inşasının sürmesiyle de Uluslararası Adalet Mahkemesi'nin kararlarına uyulmadığını belirtti. Güney Afrika'da apartheid rejiminin suçlarını saptayan Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu'nun üyesi olan deneyimli hukukçu, mayıs ayında 1977'de Güney Afrika'ya uygulanan silah ambargosuna benzer bir ambargonun İsrail'e de uygulanması için çağrıda bulunmuştu. İsrailli yetkililer Dugar'la görüşmeyi reddediyor. Gerekçe ise Dugar'ın 'adil olmayan' yaklaşımı.

Belediye grevi Öte yandan, İsrail'de hükümetin belediye bütçelerinde kesintiye gitmesi ve yerel belediyelerin ihtiyaçlarına karşı kayıtsız kalmasını protesto eden binlerce belediye işçisi yeniden sokaklara döküldü. Belediye işçilerinin maaşları bir süredir düzenli olarak ödenmiyor. İşçiler ayrıca hükümetin belediye bütçelerinde kesintiye gitmesine de karşı çıkıyorlar. Sokak gösterileri ülkenin 37 önemli noktasında gerçekleştirildi. Göstericilerin kamu binalarına girişleri engellemeye çalışacakları da açıklanmıştı. Yerel Yönetimler Sendikası (ULA) yerel yönetimlere ayrılan bütçede 3 milyarlık bir artış talep ederken Finans Bakanı Benjamin Netanyahu, artış bir tarafa bütçede 280 milyonluk bir kesinti yapacağını açıkladı.

Okul boykotu Belediye işçileri seslerini duyurabilmek için okulların açılağı tarih olan 1 Eylül'de boykot kararı aldılar. Öğretmenlerin ve Eğitim Bakanlığı yetkililerinin, okul hizmetlilerinin, öğretmen yardımcılarının ve diğer eğitim personelinin katılımıyla yapılacak boykot okulların ilk günü eğitime başlanmamasını öngörüyor. İsrail'de bu şartlarda eğitim yılının başlamasının çok zor olduğunu söyleyenler bile var. İsrail İçişleri Bakanı Avraham Poraz ise 1.7 milyarlık bir artış önererek belediye işçileri sendikaları ve Finans Bakanlığı arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.


Toplama kampı mı kuruyorlar? İsrail askerlerinin geniş çaplı bir operasyon kapsamında yüzlerce Filistinliyi Batı Şeria'daki Nablus'ta bir mülteci kampının okuluna topladığı bildirildi. Filistinli güvenlik servisleri, 30 kadar cip ve askeri araçla dün sabah kentin doğusundaki Askar mülteci kampına giren İsrail askerlerinin 300 kadar Filistinliyi kamptaki bir okula topladığını kaydetti. Aynı kaynaklar, İsrail askerlerinin evlerde arama yaptığını ve sokağa çıkma yasağı ilan ederek 16-40 yaşlarındaki bütün erkekleri okula topladığını belirtti. Bu arada, Beytüllahim'de El Aksa Şehitleri Tugayları örgütünden 2 kişinin İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Leylekleri de öldürdüler! Öte yandan, kuzeyde havanın serinlemeye başlamasıyla güneye göç etmeye çalışan yaklaşık 200 leyleğin, İsrail'de kondukları bir kimyasal atık havuzunda telef olduğu bildirildi. Yetkililer, Avrupa'dan Afrika'ya göç etmeye çalışan leyleklerin İsrail'in güneyindeki Dimona kasabasında bulunan bir kimyasal tesisin asitle dolu atık havuzuna konduğunu söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Eylemler büyüyor

SONRAKİ HABER

Iraklı bakanlara suikast girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...