23 Ağustos 2004 21:00

ANY Tekstil'de
   örgütlenme mücadelesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, ANY Tekstil Fabrikası işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yaşanılabilir bir ücret için üç aydır DİSK/Tekstil Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi yürütüyorlar.

Paylaş
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, ANY Tekstil Fabrikası işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yaşanılabilir bir ücret için üç aydır DİSK/Tekstil Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi yürütüyorlar. Boya ve baskı üretimi yapan fabrikada yaklaşık 100 işçi çalışıyor. Şu anda 65 işçi sendikaya üye oldu. Fabrika patronu ise sendikalaşma üzerine "iş küçültme" bahanesini ileri sürerek 13 işçiyi işten attı. Diğer işçilere ise sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapılıyor. Patronların baskı yapmak için işçilerin evlerine gittiklerini, para teklif ettiklerini, noter masraflarını kendilerinin karşılayacaklarını söylediklerini belirten işçiler özellikle İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Altuner ve patronun avukatı Berrin Bayram'ın bu işin başını çektiğini söylüyorlar.

Avukatı şikâyet ettiler DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Şube Başkanı Muammer Özer, Avukat Berrin Bayram'ın işçileri yemekhaneye toplayarak "DİSK, kominist partinin devamıdır" dediğini, işçilere "sendikadan istifa etmezseniz işveren sizi herhangi bir gerekçe ile işten atabilir. Mahkeme kararı ile işe dönseniz bile başka bir gerekçe ile tekrar işten atacaktır" sözleriyle gözdağı verdiğini dile getirdi. Özer, Berrin Bayram'ı Bursa Barosuna şikâyet ettiklerini bildirdi. Sözleşme yetkisini aldıklarını ancak patronun zaman kazanmak için bu karara itiraz ettiğini ifade eden Muammer Özer, işten atmalara karşı her türlü mücadeleyi hayata geçireceklerini bildirdi. ANY Tekstil patronuna ait Reisoğlu adlı dokuma fabrikasının bulunduğunu ve ANY Tekstil Fabrikası'na buradan işçi getirildiğini vurgulayan Özer, yaşanan sıkıntıların ancak toplusözleşme yaparak çözülebileceğini kaydetti.

Avukat reddetti ANY Tekstil Fabrikası'nın avukatı Bervin Bayam ise hakkındaki iddiaları kabul etmedi. "Ne DİSK/Tekstil Sendikası ile ne de işçinin sendikalaşmasıyla benim hiçbir problemin yok" diyen Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar suçlamadır, böyle bir şey demedim. Bunlar komik şeylerdir. DİSK'in yetkilileri ile yaptığım görüşmede böyle bir şey söylemediğimi anlatmıştım. Ayrıca demediğim bir şeyin suçlama konusu yapılması komik bir şey." Konuyla ilgili görüşlerini almak için aradığımız ve telefonlarımızı verdiğimiz ANY Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü Mehmet Altuner ise tüm ısrarlarımıza rağmen açıklama yapmadı.

İşçiler kararlı İşten atılan işçiler de sendikalı olarak işe geri dönenmekte kararlı. Dört yıllık işçi Doğan Morsümbül 4 ayda bir verilen yarım maaş ikramiyenin kaldırıldığını, asgari ücretin ise kendilerine yetmediğini söyledi. Buşekilde çalışamayacaklarını söylediklerini ancak "İster çalışın ister çalışmayın" yanıtını aldıklarını hatırlatan Morsümbül, "Bizlere insan gibi değer verilmesini istiyoruz. Koşulların iyileştirilmesi için sendikalaşmaya başladık" dedi. Adem Ayyıldız de çalışma koşullarının düzelmesi için sendikalaştıklarını belirterek, sendikalı olarak işe geri dönmek istediklerini söyledi. Ayyıldız patronun sendikayla masaya oturup çalışma şartlarının iyileştirilmesini kabul etmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Dayatma grev getirdi

SONRAKİ HABER

Ücretlerini almak
   için bekliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...