23 Ağustos 2004 21:00

Patronlar satış için ısrarlı

Hükümet, Türkiye'nin en çok kâr getiren kurumlarının satışı için yoğun bir şekilde çalışırken, sermaye özelleştirmelere hız verilmesi için bastırıyor.

Paylaş
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de özelleştirme uygulamalarından şikâyet ederek, özelleştirmeler konusunda Türkiye'yi 'evlenmeye gönlü olmayan geline' benzetti. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ise özelleştirme konusunda ellerinden geleni yaptıklarını aktararak, özelleştirme çalışmaları için 2003'te 2.5 milyon dolar, 2004 ise 1 milyon dolar harcadıklarını söyledi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Ankara Sanayi Odası'nın yönetim kurulu toplantısına katılarak, özelleştirmeler konusunda patronlara bilgi verdi. Basına kapalı yapılan toplantı sonunda açıklama yapan Çağlayan, Türkiye'nin özelleştirmeler konusunda etkin adımlar atmasını isteyerek, Türkiye'nin artık bu işi bitirmesi gerektiğini savundu. Mevcut özelleştirmelerin yeterli olmadığından şikâyet eden Çağlayan, mevcut yasaların da özelleştirmeleri engellediğini ileri sürdü. Çağlayan, Türkiye'yi özelleştirme konusunda 'evlenmeye niyeti olmayan geline' benzeterek, özelleştirmeye çıkarılan kuruluşların yeterince tanıtılmamasından yakındı. Özelleştirmenin 'imaj maker'a ihtiyacı olduğunu iddia eden Çağlayan, şimdi satışa çıkarılan kurumların daha önceden satışının tamamlanmış olması gerektiğini savundu. "Biz boyu kısa, fiyatı eksik, kilosu az diyerek, kızı evde bıraktık" diyen Çağlayan, Türkiye'nin özelleştirme konusunda çok zaman kaybettiğini ileri sürdü. Çağlayan, Küba'ya da atıfta bulanarak, "özelleştirmelere hız vermek için Küba'da özelleştirmeler başlayınca kadar mı bekleyeceğiz" diye sordu.

Özelleştirme pahalıya maloldu Kilci ise özelleştirme çalışmaları konusunda yönetim kuruluna bilgi verdiklerini belirtti. Kilci, "Özelleştirme çalışmaları için bugüne kadar ne kadar para harcadınız?" sorusu üzerine, son 17 yıllık dönemde, 56 milyar dolar, 2003 yılında 2.5 milyon dolar. 2004'de ise 1 milyon dolar harcandığını itiraf etti. Kilci, Telekom'un ihalesi ile ilgili bir soru üzerine, kurumun 2004 yılında ihalesinin başlatılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.


YABANCILAR İSTASYONLARIN PEŞİNDE Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için eylül ayı başında ihaleye çıkılacak. Oldukça büyük bir pazara sahip istasyonlar için yabancılar gözünü Türkiye'ye dikti. Edinilen bilgiye göre, muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için firmalarla yapılan ön görüşmelerde ciddi bir taleb var. Talipler arasında ABD, Alman, Avusturya, İspanyol, Fransız ve Finlandiyalı şirketlerin yer aldığı 15'e yakın yerli ve yabancı firmanın bulunuyor. Muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi arasında yönetmelik görüşmelerin devam ederken, bu yönetmeliğin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. İstasyonların özelleştirilmesine ilişkin teknik ve idari şartnamelerin hazır olduğu belirtiliyor. Araç muayenesi işinin özelleştirilmesinde, istasyonların mülkiyeti devlette kalacak, alıcı firman istemesi durumunda bunları kiralayabilecek veya kendisi yeniden istasyon kurabilecek. Araç muayenesinde 1 yıllık bir geçiş süresi olacak ve 2005 yılı boyunca özel sektör ile Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait muayene istasyonlarında araç muayenesi yapılabilecek. 1 Ocak 2006'dan itibaren ise araç muayenesi tamamen özel sektör eliyle gerçekleştirilecek. Araç muayene işi 20 yıllığına devredilecek, ihalede alıcı firmalardan başlangıçta peşin bir ücret alınacak. Öte yandan, araç muayenesi için Türkiye güney ve kuzey olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Kuzey bölgesinde İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Trabzon gibi iller bulunurken, İzmir, Akdeniz Bölgesi, Ankara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi güney bölgesine dahil olacak. Bu iki grup ayrı ayrı ihale edilecek, ancak aynı firma iki ihaleyi de birden alabilecek.

ÖNCEKİ HABER

Filistin Yönetimi: ABD barış yolunu tıkadı

SONRAKİ HABER

Güler'in yeri de
   Yüce Divan olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...