22 Ağustos 2004 21:00

On yılda on bin işçi öldü

SSK verilerine göre 10 yılda 831 bin 248 iş kazası meydana geldi ve 10 bin 84 işçi yaşamını yitirdi. Kayıtdışı istihdam nedeniyle iş kazası sayısının daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Paylaş
SSK verilerine göre, Türkiye'de son 10 yılda yaşanan 831 bin 248 iş kazasında 10 bin 84 işçi yaşamını yitirdi. İstatistiklere göre 1994-2003 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde, ortalama her 82.4 iş kazasının biri, ölümle sonuçlandı. İş kazaları en sık, kömür madenciliği, dokuma ve gıda maddeleri sanayileri, taş, toprak, kil, kum vs. imalatı, metal endüstrisi, makine imalatı, nakil araçları imalatı, inşaat, nakliyat, toptan ve perakende ticaret faaliyet gruplarında meydana geldi.

Rahatsız edici Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye'nin iş kazalarında "Başta koşan ülkelerden biri" olduğunu ifade ederek, iş kazalarına ilişkin rakamların çok rahatsız edici olduğunu söyledi. İş kazalarının önlenmesi için işverenlere büyük görevler düştüğünü kaydeden Kılıç, "Kazaların çoğu önlenebilir. Önlenemeyen kazalar, sadece yüzde 1 ile 2 arasındadır. Kazaların çoğu alet edevatın yeterince uygun olmamasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu. Türkiye'de istihdamın yaklaşık yüzde 40'ının kayıtdışı olduğunun ifade edildiğine dikkat çeken ILO Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe iş kazası sayısının, resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. İş sağlığı ve güvenliği konusunda oluşturulan yeni mevzuatın önemli olduğunu belirten Aslantepe, "Ancak, mevzuatın oluşturulması ve uygulanması başka başka şeylerdir. Uygulanırsa, kazaların önlenmesine olumlu bir etkisi olacaktır" diye konuştu.

Ölüm oranı azalmıyor AA muhabirine açıklamada yapan Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, Türkiye'de 1960'ların başından bu yana iş kazası sıklığında yüzde 90'a varan azalma görüldüğünü, ancak iş kazası sonucu ölüm oranlarında azalma yaşanmadığını bildirdi. Bilir, ölümleri azaltmak için, daha ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Yeni İş Kanunu ile birlikte, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuatın güncelleştiğini, işyerlerinde "iş güvenliği görevlisi"nin gündeme geldiğini anlatan Prof. Dr. Bilir, "Fakat, işyeri hekimi için aranan 50 işçinin çalışması koşulu, korundu. Türkiye'deki işçilerin yüzde 57'si, 50'den az işçinin bulunduğu işyerlerinde çalışıyor" dedi.


En yüksek oran Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, 1994 yılında, İngiltere ve Hollanda dışındaki Avrupa Birliği ülkelerinde, her 100 bin çalışanın 5.89'u, Avustralya'da 7'si, Kanada'da 6.93'ü, Japonya'da 3.74'ü, İsviçre'de 7.30'u, Avusturya'da 6.10'u, Belçika'da 7'si, Danimarka'da 2.90'ı, Almanya'da 4.70'i, Yunanistan'da 4.40'ı, İrlanda'da 3.60'ı, İtalya'da 4.50'si, Hollanda'da 3.10'u, Portekiz'de 5.80'i, İspanya'da 10.20'si, İsveç'te ise 6.20'si iş kazası sonucu hayatını kaybetti. Türkiye'de ise geçen yıl, her 100 bin çalışanın 14.4'ü iş kazaları sonucu öldü.

ÖNCEKİ HABER

YÜK TRENİ TRAKTÖRLE ÇARPIŞTI

SONRAKİ HABER

Adaylar birbirin suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...