22 Ağustos 2004 21:00

Rock'ın İstanbul halleri

İstanbul'da iki farklı yerde aynı zamanlarda başlayan iki rock festivali dün gece geç saatlerde sona erdi. Bunlardan biri Hezarfen Havaalanı'nda dev bütçesiyle Rock'n Coke, diğeri ise Bahçeköy Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda gerçekleştirilen BarışaRock.

Paylaş
İstanbul'da iki farklı yerde aynı zamanlarda başlayan iki rock festivali dün gece geç saatlerde sona erdi. Bunlardan biri Hezarfen Havaalanı'nda dev bütçesiyle Rock'n Coke, diğeri ise Bahçeköy Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda gerçekleştirilen BarışaRock. İki sahnede de yapılan müzik rock olsa da içerikler ve felsefeler farklıydı. Rock'n Coke'da kola ve cilt bakım setleri satan standlar varken, BarışaRock'ta özveri ve isyan vardı. İki sahnede de müzik neredeyse sabaha kadar sürdü.

Evimiz dünya Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu ile Greerpeace'in düzenlenlediği BarışaRock'ın bulunduğu yer, geçen yılki alanın biraz ilerisindeydi. Belediye otobüslerinden inenlerin oluşturduğu kuyruklarda ilk önce yiyecek-içecek araması yapıldı. Bir tek fotoğraf makinesiyle girdiğimiz alanda kapıdan geçenlere "Gelme Bush" şapkaları dağıtılıyordu. Öbür taraftan standlarda da bir çeşitlilik göze çarpıyordu. Anarşist gruplar ve Greenpeace üyelerinin masaları dikkat çekiyordu. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu ve Öteki İstanbul gazetesi masaları ise diğer masalardı. Ama gençlerin dergi broşür, rozet ve benzeri şeyler satılan bu masalardan çok yiyecek-içecek masalarına ilgisi vardı. Bu dünya evimiz sloganıyla başlayan festivalde alanın kirletilmemesi için sık sık "evimizi kirletmeyelim" anonsları yapıldı. Çadırlar kurulduktan sonra konser alanı kendilerini coşturacak grupları bekleyen bir gençlik kitlesiyle dolmuştu. Alanın en büyük özelliği ise kola tüketilmemesi oldu.

Küreselleşmeye öfke Daha konserler başlamadan alana çıkan "siyah" bayraklılara geç saatlerde "kırmızı" bayraklar taşıyan gençler de katıldı. İlk çıkan grupların çevre katliamı ve kapitalizmin kâr hırsını eleştiren konuşmalarına izleyicilerden, "Nükleer çılgınlık durdurulsun" karşılığı geldi. Kıbrıslı grup High Way sahnede izleyicilerle birlikte 'Kıbrıs'ta barış engellenemez' sloganını attı. Daha sonra "ABD Ortadoğu'dan defol'" sloganları haykırıldı. Kalabalık çoğaldıkça sloganlarda daha gür işitilmeye başladı. Her ne kadar ilgi az olsa da tiyatro ve film gösterimleri de gerçekleştirildi. Cumartesi gecesi Pink Floyd'un "The Wall" ve Michael Moore'un "Benim Cici Silahım" ile "Kanada Salamı" isimli filmleri gösterildi. Karanlık bastırdıktan sonra sahneyi yansıtılan dev ekranlardan önce 1 Mayıs eylemleri ardından da NATO, F tipi, savaş ve küreselleşme karşıtı eylemlerden bölümler gösterildi.

Barış eylemlerine çağrı Konserlere ara verilmesinden sonra sahneye çıkan, BAK sözcülerinden oyuncu Mehmet Ali Alabora, kısa bir konuşma yaparak 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne çağrıda bulundu. Alabora, "Biliyorum hepiniz buraya eğlenmeye geldiniz ama unutulmaması gereken şeyler var" dedi. Gençliğin coşkulu sloganları karşısında ise Alabora, "Savaşın karanlığını barışın ışığıyla aydınlatacağız" dedi. Alabora 1 Eylül'de Beşiktaş Motor İskelesi'nde ve 27 Eylül'de Küresel İntifada gününde yapılacak olan eylemlere çağrıda bulundu. Mehmet Alabora'ya kitleden, "ABD Ortadoğu'dan elini çek" karşılığı geldi. Ara sıra sahnede ses düzeni ile ilgili sorunların yaşanması dinleyici kitlesinin konser alanından uzaklaşmasına neden oldu. Ayrıca sahneye 'Nükleer atom santrallerini istemiyoruz' yazılı bir pankart açıldı. Cumartesi günü Vedat Sakman, Objektif pazar günüyse Moğollar ve İnfected genç kitleyi çoşturdu. Konserler gece dörde değin sürerken, çadır sıkıntısıdan dolayı gazete kâğıtlarının üzerinde uyuyanlar da oldu.

ÖNCEKİ HABER

3. köprü inkârı

SONRAKİ HABER

Memê Alan sahnede...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...