22 Ağustos 2004 21:00

Mısır hasadında
   ithalat tehdidi

Mısır hasadı başladı. Ancak üreticinin en büyük korkusu ithalat ve düşük fiyat.

Paylaş
Ürünlerde hasat zamanı buruk geçiyor. Maliyetin altında açıklanan fiyatlar, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin alımları kısıtlamasının yanı sıra buğday, ayçiçeği ve elmada yaşanan ithalat nedeniyle üretici bir darbe daha yedi. Şimdi ise mısır hasadı başladı. Mısır üreticisinin de en büyük korkusu geçen sene Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın yaptığı gibi tam hasat sırasında mısır ithal edilmesi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut TMO'nun açıklayacağı fiyatın tatmin edici olup olmayacağı konusunda tereddütlerinin bulunduğunu söyledi. Barut, yer yer başlayan ikinci ürün mısır hasadının ay sonuna doğru yoğunlaşacağını belirterek, "Eskiden hasat dönemini davul-zurna çalarak açardık. Şimdi son yıllarda uygulanan yanlış fiyat politikaları nedeniyle kaygılıyız. Çünkü, Türk çiftçisi, başka ülkelerin çiftçilerinin insafına terkediliyor. Ucuz mal üretip ülkemize ucuz getirerek bize karşı amansız bir rakip oluyorlar."

En az 350 bin lira Ayhan Barut, bir kilogram mısırın maliyetinin en az 310 bin lira civarında olduğunu, bu nedenle açıklanan fiyatın 350 bin liradan aşağı olmaması gerektiğini vurguladı. Bir başka kaygıyı ise ithalat konusunda yaşadıklarını vurgulayan Barut, "Daha önce 900 bin tonluk mısır ithalatı öngörülürken, şimdi bu rakamın artırılmasının gündemde olduğunu öğrendik. Bakanlık yetkililerinin bu konuya açıklık getirmesini bekliyoruz" dedi. Barut, iç tüketimi karşılamak için yapılacak mısır ithalatının da yerli ürünün hasat dönemine getirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.


BAKAN UNAKITAN'IN OĞLUNUN İTHALATI Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan 2003 yılında tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal etmiş ve piyasayı kötü etkilemişti. Hem düşük tarifeyle Unakıtan'ın oğlu kazançlı çıkmış hem de ithal edilen mısırların Cargill'e verildiği ileri sürülmüştü. Bakan Unakıtan ise oğlunu savunmuş, "Mısırları tavuklarımız için ithal ettik" demişti. Bakan'ın oğlu Abdullah Unakıtan mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etmiş, ithalatın ardından vergiler önce yüzde 45'e, sonra da yüzde 70'e çıkarılmıştı. Oğul Unakıtan'ın cebine bu yüzden 360 milyar lira para girdiği iddia edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Bush'a soru sordu, kovuldu!

SONRAKİ HABER

Dünyada yüzde
   3.7 büyüme bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...