22 Ağustos 2004 21:00

Irak'ta milyar dolarlık yolsuzluk

ABD tarafından atanan Iraklı bakanların naylon kadrolar açarak ya da Irak Gelişim Fonu'na aktarılması gereken paralara yasadışı yollardan el koyarak milyarlarca dolarlık yolsuzluğa karıştığı ortaya çıktı.

Paylaş
Irak bütçesinin 'yönetimin devrinin' ardından incelenmesiyle yolsuzluklara bir yenisi daha eklendi. İşgal yönetimi tarafından ABD'nin atadığı Iraklı bakanlara verilen 8.8 milyar doların kayda geçirilmediğ ortaya çıktı. Geçici Koalisyon Yönetimi (GKY) tarafından bir inceleme, GKY'nin Irak Gelişim Fonu'na devredilmesi gereken en azından 8.8 milyar doları kayıtlara geçirmediğini duyurdu. Geçtiğimiz ay BM tarafından yapılan bir incelemede de Irak Gelişim Fonu'nunda yolsuzluk yapıldığı açıklanmıştı.

Naylon kadrolar Bulgular arasında GKY yönetiminin kontrolünde bulunan kadrolara atama yapılmış gibi gösterilerek maaş bordları hazırlanması kaydedilmişti. Örneğin GKY, kadrolu koruma sayısını 74.000 gösterirken gerçek sayının bunun çok altında olduğu ifade edildi. 8.206 koruma için maaş bordrosu hazırlanırken gerçekte çalışan koruma sayısının sadece 603 olduğu ortaya çıktı. Bu tür yolsuzluk skandalları ABD'de muhaliflerin tepkisine neden oluyor. Demokrat Partili senatörler, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yolsuzluklar hakkında açıklama yapmasını talep etti. Ron Wyden, Tom Harkin ve Byron Dorgan bu konuda gönderdikleri mektupta "Şu açık ki GKY büyük miktarda parayı, yardımları kayıda geçirmek yerine kendine aktarmıştır. Bu tür skandallar daha büyük çarpıklıkların, sömürünün ve israfın habercisidir" dediler.

Yine Halliburton parmağı Yine geçen ay yapılan bağımsız bir araştırma GKY'nin petrol gelirlerini de yasadışı yollardan harcadıklarını göstermişti. Ancak yolsuzluklar sadece GKY ile sınırlı değil. Zira, Irak Gelişim Fonu'ndan en çok yardım yapan şirketlerden biri Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in eski şirketi Halliburton. Irak işgalinin ardından ihale zengini haline gelen şirkete Iraklı sivillere petrol sağlaması için 1 milyar ödenmişti.

ÖNCEKİ HABER

Necef kan gölü

SONRAKİ HABER

Bangladeş muhalefeti
   sokaklara döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa