20 Ağustos 2004 21:00

Genel kurulda birlik çağrısı

Kristal-İş Sendikası'nın 14. Olağan Genel Kurulu dün Topkapı'daki Holiday Inn Hotel'de başladı. Üç gün sürecek olan genel kurul, 207 delegenin yarın yeni yönetimi belirlemesiyle sona erecek.

Paylaş
Kristal-İş Sendikası'nın 14. Olağan Genel Kurulu dün Topkapı'daki Holiday Inn Hotel'de başladı. Üç gün sürecek olan genel kurul, 207 delegenin yarın yeni yönetimi belirlemesiyle sona erecek. Cam işçilerinin mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimiyle başlayan genel kurulda divana, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak seçildi. Türk-İş ve DİSK'e bağlı çok sayıda sendikacının yanı sıra EMEP, ÖDP, İP yöneticileri ile CHP Kocaeli killetvekili İzzet Çetin'ın konuk olarak katıldığı kongrenin açış konuşmasını Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci yaptı.

Barış ve demokrasi özlemi Kapitalizmin emekçileri ve halkları dizginsiz sömürü ve savaş koşullarına mahkûm etmek istediğini belirten Bağçeci, sendikaların insanlığın büyük özlemi olan barış, demokrasi ve özgürlük için mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. "Sayısız zorluğa, grev yasaklarına rağmen Kristal-İş üyelerinin mücadelelerden başarıyla çıktığını" söyleyen Bağçeci, Paşabahçe Şişecam Fabrikası direnişine de değindi. Fabrikanın kapatılmasının ardından işçilerin sendikanın tabelasını kırmalarını eleştiren Bağçeci, bu olayın bir daha tekrar etmemesi gerektiğini söyledi. Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Bağçeci, toprak işkolunda çalışan 3 bin işçiyi üye yaptıklarını bildirdi.

Hak-İş'e tepki Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, AKP Hükümeti'nin sorunları çözmek yerine IMF'nin isteklerini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi. Türkiye çapında örgütlenme mücadelesi başlatacaklarını aktaran Kılıç, Hak-İş ile belediye ve orman işkolunda yaşanan rekabete değinerek, bundan sonra Hak-İş'in olduğu hiçbir platformda yer almayacaklarını ifade etti. Hak-İş'in mafya ve bakanları arkasına alarak işçinin iradesini yok saydığını belirten Kılıç, "Ancak 52 yıllık Türk-İş'e sataşıyorlar. Taşların artık yerine oturması lazım" dedi.

Neden olmuyor? DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ise ülkede ve sendikal hareket içinde yaşanan sorunları çözmek zorunda olduklarını, örgütlenme, sendikalaşma oranının düştüğü bir dönemde sendikaların bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. "Neden birleşme yapılmıyor" sorusunu soran Serdaroğlu, eylül ayında hükümetin saldırılarına karşı mücadele bayrağı açılması ve bunu birkaç sendikanın değil bütün sendikaların yükseltmesi gerektiğini kaydetti. Serdaroğlu'nun ardından tekrar söz alan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, işçilerin kurtuluşunun üç konfederasyonun birleşmesinden geçtiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Dinlendiler diye işten atıldılar

SONRAKİ HABER

Uşak Belediyesi'ne tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...