20 Ağustos 2004 21:00

Maraş köylüsü derdini
   Tüm Köy-Sen'e anlattı

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Şevki Konur, Maraş'ta köy ziyaretleri yaparak köylülerin sorunlarını dinledi. Konur, Cennet Pınar, Haraba Obası, Davutlar ve Doğanlı-Karahasanlar köylerini ziyaret etti.

Paylaş
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Şevki Konur, Maraş'ta köy ziyaretleri yaparak köylülerin sorunlarını dinledi. Konur, Cennet Pınar, Haraba Obası, Davutlar ve Doğanlı-Karahasanlar köylerini ziyaret etti. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday almadığını söyleyen Cennet Pınar köylüleri, buğday fiyatı için ise, "Bizim beklentimiz 400 bin liraydı. Olmadı. 280-290 bin liraya anca satabiliyoruz. Devlet resmen ekmeyin diyor" dediler. Pamuk ve biberde ortaya çıkan kurtlara çare bulamadıklarını söyleyen köylüler, zaten para etmeyen ürünlerini onca para harcamalarına rağmen doğru dürüst yetiştiremediklerini dile getirdiler. "Buğdaylarımız başak vermeye başladığı zamanda, ne olduğunu anlayamadığımız fırtına ile bütün ekinlerimiz yandı, kupkuru oldu" diyen köylüler tek geçim kaynaklarının toprak olduğunu, ama artık topraktan ekmek yiyemez duruma geldiklerini belirttiler. Davutlar köyü sakinleri de, yıllar önce başlatılan sulama kanalı projesinin hâlâ bitirilmediği ve 32 bin dönüm araziyi kuyulardan motorlarla çektikleri su ile suladıklarını anlattılar. "Buğdayı bitirdiler, kimse buğday ekmek istemiyor. Mısırı dışardan getirmeye başladılar. Bölgede bin nüfus 8 ay biberle uğraşıyor. Ama Güneydoğu Birlik 3 senedir alım yapmıyor. Elektrik paralarımızı dahi karşılayamaz olduk. Biber de bitiyor" diyen Davutlar köyü sakinleri, "Bunları da mahvederseniz bu insanlar ne yiyecek, ne yapacaklar" dediler.

Örgütlenme şart Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Ahmet Erkan ve sendika Maraş Temsilcisi Hüseyin Sığlam'ın da katıldığı ziyaretlerde konuşan Konur, "Bizler emeğimizle geçiniyoruz. Bizim boğazımızdan namussuz para geçmedi. Onlar ise çaldılar ve şimdi biz iktidarız, bizim sözümüzü dinleyeceksiniz diyorlar. Bunun önüne geçmek için örgütlenmek zorundayız. Valiye, bakanlara, başbakana başvuracağız. Türkiye'nin her yerinde imza kampanyaları başlatacağız" dedi. Daha sonra Valiliğe giden Konur köylülerin sorunları hakkındaki dilekçeyi vermek ve Vali İlhan Atış ile görüşmek istedi. Evrak Kayıt ve Özel Kalem müdürlerinin dilekçeyi kabul etmemelerine tepki gösteren Konur, kendisini Vali Yardımcısı'na yönlendiren Atış'ı da kınadı.

ÖNCEKİ HABER

Petrol fiyatlarını artıran ABD

SONRAKİ HABER

IMF'ye göre büyüme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...