19 Ağustos 2004 21:00

Kristal-İş'te kongre başlıyor

Kristal-İş Sendikası'nın üç gün sürecek 14. Genel Kurulu, bugün başlıyor. İstanbul'da Holiday lnn Otel'de yapılacak genel kurulda başkanlık için iki aday yarışacak: Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci ile Lüleburgaz Şube Başkanı Bilal Çetintaş.

Paylaş
Kristal-İş Sendikası'nın üç gün sürecek 14. Genel Kurulu, bugün başlıyor. İstanbul'da Holiday lnn Otel'de yapılacak genel kurulda başkanlık için iki aday yarışacak: Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci ile Lüleburgaz Şube Başkanı Bilal Çetintaş. Genel Sekreterlik, Mali Sekreterlik, Eğitim Sekreterliği ve Başkan Vekilliği grevleri için de birden fazla adayın çıkması bekleniyor. Toplam 207 delegenin oy kullanacağı genel kurula en fazla delege Lüleburgaz Şubesi'nden (67 delege) katılacak. Yönetim kademelerinde daha çok liste tartışmalarına kilitlenmiş olan kongre sürecine nispeten uzak kalan işçiler, sınıftan yana bir sendikal anlayışın hayata geçmesini, Kristal-İş'in mücadeleci geleneğinin geliştirilmesini istiyor.

İşçilerin istediği Topkapı Anadolu Cam Sanayi işçisi Ertuğrul Çamur, "mücadeleden kaçmayacak" bir yönetimin seçilmesi gerektiğini belirterek, "12 Eylül öncesindeki gibi bir sendika olmalıdır" dedi. Mustafa Bahçeci başkanlığındaki mevcut yönetimin sendikayı iyi bir sürece sokamadığını düşünen Erol Fidan, yemekhanenin taşeronlaştırılması, güvenliğin özelleştirillmesi, servislerin birleştirilmesi gibi nedenlerle hak kayıpları yaşandığını, sendikanın ise bunlara karşı sessiz kaldığını anlattı. Fidan, hak arayan ve mevcut hakları koruyan bir yönetim istedi. Sınıf mücadelesi içinde Türk-İş'e bağlı Kristal-İş'in ayrı bir yeri olduğunu düşünen Hakkı Yıldız, son 8 yıllık dönemde hem kaybettikleri hem de kazandıkları şeyler olduğunu söyledi. Genel kurulun tartışmalı geçeceğini belirten Yıldız, "Genel başkanlığa ve diğer yerlere birden fazla aday çıkacak. Fakat oluşacak yeni yönetim sendikanın demokratik tüzüğüne uymak zorundadır" diye konuştu. İşverenin esnek çalışma ve kademeli çalışmayı dayattığına dikkat çeken Yıldız, "İşveren bu konuda sendika başkanlarına 'güvenoyu alın öyle gelin' diyor. Yeni yönetimin ilk işi esnek çalışma saldırısını geri püskürtmek olmalıdır" dedi.

Muhalefetin eleştirileri Bağçeci'nin karşısına Genel Başkan adayı olarak çıkan Lüleburgaz Şube Başkanı Bilal Çetintaş'ın en önemli eleştirisi örgütlenme ve yetki ile ilgili sorunlar konusunda oldu. Mevcut yönetimin örgütlenmede eksik kaldığını, hatta üye sayısı düştüğü için yetki problemi yaşandığını hatırlatan Çetintaş, şubeler arasındaki güvensizlik yaşandığını da söyledi. Çetintaş, seçilirse, sendika içinde bütünlüğü sağlayacağı ve en başta örgütlenme için mücadele edecekleri vaadinde bulundu. Topkapı Şubesi eski Başkanı Hüseyin Keskin, kongrede genel sekreterlik için adaylığını koyacak. Keskin, mevcut yönetime eleştirilerini dile getirirken, esnek çalışmanın önünün açıldığını, örgütlenmeye yönelik yeterli çaba sarf edilmediğini, 7000 civarında olan üye sayısının 6000'lere düştüğünü, yetki problemi yaşandığını anlattı. Genel kurulun geçmişin hesaplaşmasına sahne olacağını kaydeden Keskin, "Uzlaşmacı, bürokratik anlayışın terk edilmesi için çalışacağım" dedi.

Ana sorun Kristal-İş Mersin Şubesi'nin Genel Başkan Vekilliği için aday gösterdiği Engin Yılmaz, en büyük şubelerden biri olmasına rağmen Mersin'in genel merkezde temsil edilmediğini belirterek, bu nedenle aday olduğunu açıkladı. Her şubeden iki adayın çıktığını bildiren Yılmaz, "Genel merkezin eksikliklerinin olduğunu, bunun değerlendirmesinin genel kurulda delegeler tarafından yapılacağını" söyledi. Yılmaz, aday olan herkesteki ana düşüncenin "örgütlenmek" olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Gideni aratacaklar

SONRAKİ HABER

SEKA işçileri fabrikada sabahladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...