19 Ağustos 2004 21:00

Suskunluk anlaşılmaz

CHP'li Anadol, MİT ile ilgili iddialara karşı hükümetin suskunluğunun anlaşılmaz olduğunu belirterek, "Siyasi sorumluluk Başbakan Erdoğan'ın üzerindedir" dedi

Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Yargıtay'ın, Alaattin Çakıcı hakkındaki soruşturmada gündeme gelen iddiaların kendisini ilgilendiren bölümüyle ilgili olarak "düğmeye bastığını" bildirerek, "MİT ile ilgili iddialar konusunda iktidarın, özellikle de Başbakan'ın suskunluğunu sürdürmesi hayret verici" dedi. Anadol, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Çakıcı soruşturmasıyla ilgili olarak gündeme gelen iddialar konusunda hükümetin tavrına ilişkin bir soru üzerine, MİT'in doğrudan başbakanlığa bağlı olduğuna dikkati çekti. İktidarın, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki suskunluğunun hayret verici olduğunu vurgulayan Anadol, "Siyasi sorumluluk doğrudan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerindedir" diye konuştu. MİT Yasası'na göre kurum mensuplarının emekli olduktan sonra dahi çalışmalarıyla ilgili açıklama yapamayacaklarını, ancak bazı eski daire başkanlarının, emekli MİT çalışanlarının "şakır şakır açıklama yaptığını" belirten Anadol, MİT Müsteşarı'nın da 'siyasi polemiğe girdiğini' kaydetti. Kemal Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakan suskun, AKP iktidarından çıt çıkmıyor. Yargıtay bu olayda sorumluluğunu yerine getirmiş ve iddiaların kendisiyle ilgili bölümü hakkında düğmeye basmış, Yargıtay Başkanı ile ilgili dosya işleme konulmuştur. Şimdi bunun sonucunu bekliyoruz. Öbür taraftan MİT'teki gelişmeler, MİT Başkanı'nın konuşmaları karşısında bir suskunluk var. Bu nereye kadar sürecek?" Kemal Anadol, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna işaret ederek, "Kanun kaçaklarını, çapulcuları kullanmayan bir MİT görmek istediklerini" ifade etti. Çakıcı'nın bir dönem MİT için kullanıldığını doğrudan MİT Başkanı'nın itiraf ettiğini kaydeden Anadol, 7 TİP'linin öldürülmesi olayının faili Haluk Kırcı'nın da "taşeron olarak kullanıldığını" öne sürdü. Anadol, "Bir hukuk devleti için bunlar yüz karasıdır" dedi. Öte yandan Yargıtay Genel Sekreteri Ercan Yalçınkaya hakkındaki soruşturma Adalet Bakanlığı tarafından resmen başlatıldı. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, 2 müfettişini Yalçınkaya dosyasıyla ilgili olarak görevlendirdi. Müfettişlerin Yalçınkaya'nın yanı sıra olayla ilgili müteahhit Şen ve başka kaynakların ifadelerine başvurabilecekleri ifade edildi. Bu arada Çakcı tarafından gönderildiği iddia edilen bir mesajda Çakıcı'nın MİT ve Yargıtay Başkanı ile hiçbir ilişkisi olmadığı ileri sürüldü.


İLİŞKİYİ KANITLAYAN DİYALOGLAR Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın Çakıcı ile görüştüğünü kanıtlayan kayıtlar dün Milliyet ve Sabah gazetelerinde yer aldı. Telefon görüşmeleri, Çakıcı'nın yurtdışına kaçışından önce Çakıcı dosyasının Yargıtay'da ertelenmesine ilişkin girişimleri içeriyor. Görüşmeler, müteahhit Hakkı Süha Şen, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ve Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya arasında geçiyor. Gazetelerde yer alan haberlere göre, Alaattin Çakıcı, 1. Ceza Dairesi'nin Karagümrük davasıyla ilgili aleyhinde verdiği kararı, karar açıklanmadan günler önce, Yargıtay'daki kaynaklarından öğrendi.

YALÇINKAYA'NIN GÖRÜŞMELERİ Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya ile müteahhit Şen'in bir konuşmasında, Çakıcı dosyasının geciktirilmesinin yöntemi konuşuluyor. Bu diyalog sırasında Yalçınkaya şifreli biçimde, kararın Çakıcı tarafının tebligatı almamasını öneriyor. - Şen:Ne yapabiliriz ? - Yalçınkaya:Bir sürü yolu var. Muhasebeci faturayı almasın. - Şen:Nasıl almasın, muhasebeci faturayı almak zorunda. - Yalçınkaya:Almasın. 'ben bu işi bıraktım' der, almaz. O zaman uzar. Yalçınkaya'nın Çakıcı'ya, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ndeki dosyasının tüm seyri aktarılıyor. Çakıcı'nın da böylelikle, MİT'çi Kozinoğlu'nun kendisiyle ilgili girişimlerinden de haberdar oluyor. - Emekli polis:Ağabeyim bu işe çok kızdı. Hani her şey tamamdı, Karar aynen onanacaktı? - MİT'çi Kozinoğlu:(Onama kararının önemine dikkat çekerek) Daha ne istiyorsunuz kardeşim! Yani onun gibi bir adam için, herkesin bildiği bir konuyla ilgili buradan çıkacak en güzel karar çıkmıştır. Biz ve dostlarımızın girişimi olmasaydı, bu bile çıkmazdı! Neden olumsuz değerlendiriyorsunuz?

ATASAGUN DA BİLİYORMUŞ Konuşmalarda Kozinoğlu, Müteahhit Şen'le yaptığı görüşmede Çakıcı'nın dosyasındaki gelişmeleri görüşürken, Mit Müsteşarı Şenkal Atasagun'un bilgisi dahilinde hareket ettiğini ima ederek, "1 numaranın da haberi var, desteği var" diyor. - Kozinoğlu (Şen'e):Biz hallederiz, merak etmeyin. Biz söyleyince akan sular durur. 1 numaranın da haberi var. Oysa Atasagun kendisinin görüşmelerden haberi olmadığını ileri sürmüştü.

KARARI ÖZKAYA BİLDİRMİŞ Milliyet gazetesinin haberine göre, müteahhit Hakkı Süha Şen, MİT'çi Kozinoğlu, Yargıtay Başkanı Özkaya ve Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya arasında çok sayıda telefon trafiği yaşanıyor. - Çakıcı:Benim fazla bir şeyim yok. Altı aysa buna razıyım. Zaten yattım çıktım. Altı ay daha yatarım. Ama imkân varsa hiç olmasa daha iyi. Ama yapılamıyorsa altı ay yatarım. Ama fazlası fuzuli olur. - Şen:Merak etme. Biz görüşüyoruz. En üstle görüşüyoruz. Bana umut verdi. Seni de çok seviyor, sen çok seviliyorsun. Şen bu çerçevede Yargıtay Başkanı ile temas kuruyor ve bu görüşme de kayıtlarda yer alıyor. - Şen:Başkanım, karar nasıl? - Özkaya:Çıkmış ama istediğiniz gibi değil. - Şen:Ne aşamada? - Özkaya:Postaya verilmiş veya verilmek üzeredir. - Şen:Tashih-i karara gidilebilir mi? - Özkaya:Bu aşamadan sonra değişmez.

ÖNCEKİ HABER

Yine hırçındı Karadeniz!

SONRAKİ HABER

Genelge var icraat yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...