19 Ağustos 2004 21:00

Adaletsizliğin itirafı

Öğrenci Seçme Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı: Tercih etme hakkı bulunan 2 adaydan biri tercih yapmadı. 2 bin 131 lise birincisi de herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemedi.

Paylaş
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları, 32 bin 177 adayın sıfır puan alması skandalı üzerine yenilerini ekledi. Tercih etme hakkı bulunan 2 adaydan biri tercih yapmadı. 2 bin 131 lise birincisi de herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemedi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz, her sene yapılanın aksine bu yıl yerleştirme sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenlemedi. Sonuçlar yazılı açıklama ile bildirildi. Yazılı açıklamaya göre, tercih yapan 2 bin 131 okul birincisi herhangi bir yüksek öğretim programına yerleşemezken, tercih yapma hakkını elde eden adayların yüzde 50.7'si tercih formu doldurmadı. Örgün yüksek öğretim programlarındaki kontenjanlara 356 bin 883 aday yerleştirilirken üniversitelerde toplam 34 bin 869 kontenjan boş kaldı. 2004-ÖSS sonucunda sınavı geçerli sayılan 1 milyon 727 bin 957 adayın 1 milyon 683 bin 134'ü puan türlerinin en az birinden 160 ve daha fazla ÖSS puanı alarak yükseköğretim programları için tercih hakkı kazanmıştı. Bunlardan sadece 192 bini lisans, 163 bini sınavsız önlisans ve 770 sınavlı önlisans olmak üzere toplam 356 bin aday yerleştirildi.

Fen liseleri birinci Yerleştirme sonuçlarına göre, devlet fen liseleri, bu yıl da üniversitelere öğrenci yerleştirmede en başarılı okul unvanını elde etti. Sıralamada yüzde 64,8 başarı gösteren devlet fen liselerini, yüzde 61.9 ile özel fen liseleri ve yüzde 57.2 ile sekreterlik meslek liseleri izledi. Yerleşme oranlarına göre, güzel sanatlar lisesi yüzde 7.8 ile en düşük başarıyı gösterirken genel liselerin başarılarındaki (yüzde 21.4) düşüklük de dikkati çekti.

En başarılı il Antalya Üniversitelerin lisans programına öğrenci yerleştirme oranına göre en başarılı il Antalya (yüzde 14.09) oldu. Antalya'yı yüzde 13.87 ile İzmir, yüzde 13.83 ile Kırklareli, yüzde 13.6 ile Ankara, yüzde 13.58 ile Aydın, yüzde 13.38 ile Muğla, yüzde 13.23 ile Denizli, yüzde 13.18 ile Eskişehir izledi. ÖSS şampiyonları büyük ölçüde Bilkent ve Boğaziçi üniversitelerini tercih ettiler. Engelli adaylarda üniversiteye yerleşme oranı ise yüzde 35.2 oldu. Sınav sonuç belgeleri 23 Ağustos'tan itibaren adayların adreslerine postalanacak. Kayıtlar ise 6-15 Eylül günleri arasında yapılacak.


Adaletsizliği derinleştiren sistem

Emirali Şimşek (Eğitim Sen Genel Sekreteri): Eğitim sisteminin kangren hale geldiği üniversite sınavlarındaki adaletsiz sonuçlar, tartışılmaya devam ediliyor. Puanlama sırasında 32 bin adayın sıfır puan aldığı ÖSS'de, eğitim sisteminin durumu açığa çıkmış ve konuyla ilgili tartışma başlamıştı. Sonuç eğitimdeki fırsat eşitliğinin ne denli zedelendiğinin de ifadesidir. Kişi lise birincisi olsa dahi okulunun yeri ve başarısı nedeniyle kendisinden daha iyi şartlarda sınava hazırlanabilen öğrencilerin önüne geçemiyor. Ankara Çankaya'daki lise öğrencisi ile Hakkâri'deki lise öğrencisi arasındaki üniversite kazanma olasılığı çok farklıdır. Bu dikkate alınmamaktadır. Ardahan, Hakkâri gibi illerin eğitim düzeyinin eşitlenmesi gerekiyor. İller arası, bölgeler arası, okullar arası farklılıklar sayesinde lise birincileri açıkta kalmaktadır. Bu, fırsat eşitliğinin zedelendiğinin kanıtıdır. Sosyal devlet gereği kamusal nitelikli eğitimin toıplumun tüm kesimlerine sunulması gerekiyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaklaşımı yok. Dönem başında 9 bin yeni öğretmen alınacak. Bu kazanamayan lise birincilerinin olduğu okullara eminim ki stajyer öğrtemenler atanacaktır. Bu sorun bu şekilde her sene yeniden yaşanacaktır. Sistem yapısıyla adaletsizliklerin önünü açıyor ve sonuç olarak adaletsizlikleri karşımıza çıkarıyor. Eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi gerekiyor. Nedenleri üzerine yoğunlaşmak gerekir. Ciddi anlamda sorgulanması gerekiyor.

Doğru algılanmalı Prof. Dr. Kadir Erdin (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): ÖSS sonuçları ile beraber tercih sonuçlarını değerlendirdiğimizde karşımıza çıkan tablonun eğitimimizdeki tüm olumsuzlukları yansıttığını söyleyebiliriz. Örneğin 2 binden fazla lise birincisi devre dışı kalmıştır. Tercih hakkı kazananan ve oranı yüzde 50'yi geçen öğrencilerin tercihte bulunmadıkları gözlenmektedir. Bu ortaöğretimle yükseköğretimin entegre edilmemesinin, sanki ilk ve ortaöğretimle yükseköğretimin başka başka ülkelerin işiymiş gibi ele alınmasının sonucudur. Bu anlayışın sonucu olarak da eğitim sistemimiz üniversite kapısı önünde aday biriktirmektedir. Üniversiteleremizin ise işsizliği dört yıl öteleyen kurumlar olduğu kabul edilmiş durumdadır. ÖSS'de ortaya çıkan tablo, siyasi iktidar, YÖK ve özellikle bu konuda birikimi olan bilim insanları tarafından doğu algılanmalı ve değerlendirilmelidir.

Eğitim sistemi dökülüyor Mustafa Gazalcı (CHP Denizli milletvekili, TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi): Eğitim sisteminin çürümüşlüğü bir kez daha sınav sonucuyla ortaya çıkıyor. Hakkı olan, yeteneği olan değil, biraz parası olan kişiler ödüllendiriliyor. Dökülen eğitim sitemidir, çocukların yetiştirilme biçimidir. Bakanlık tarafından sözde program değişikliği yapılıyor ama bir yandan da dersane açılıyor. Türkiye'de son sekiz ayda 400 dersane açılmıştır. Böylelikle aileler soyularak çocuklar mağdur ediliyor. Çocuklar savrulup gitmeye ya da istemedikleri okullarda okumaya terk ediliyorlar. Sonunda eğitim sistemimizin kısır döngüsü sürüp gidiyor.

ÖNCEKİ HABER

KOBİ'lerden hükümete tepki

SONRAKİ HABER

GÜNDEMDEKİ DOSYA -1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...