18 Ağustos 2004 21:00

Konya'da NATO yığınağı

NATO, Konya'da en büyük hava tatbikatını yapacak. Akıllı bombaların kullanılacağı tatbikat için 16 ülkeden 1500 asker Konya'ya gelecek.

Paylaş
NATO'nun en büyük hava tatbikatı olan gerçek uçuşlu NATO AIR MEET (NAM-04) tatbikatı, 4-16 Eylül tarihleri arasında Konya'daki 3'ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yapılacak. Tatbikat için yaklaşık 1500 asker Konya'ya gelecekken, şehirde polis ve jandarma alarma geçti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, NAM-04 tatbikatı, İtalya'dan Türkiye'ye taşınarak geçen ay faaliyetlerine başlayan İzmir'deki NATO Hava Unsur Komutanlığı (CC-Air HQ) tarafından yürütülecek.

16 ülke katılacak Tatbikata, Almanya, ABD, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Türkiye ve Yunanistan'dan hava unsurları katılacak. Estonya ve Litvanya ise gözlemci ülke olarak tatbikatta yer alacak. Harekât alanı Türkiye ile sınırlı olacak tatbikata, tanker, elektronik harp ve havadan erken uyarı uçakları da dahil olmak üzere 100 civarında uçak ve yaklaşık 1500 personel katılacak. Yerde konuşlu hava savunma sistemlerinin de katılacağı tatbikatta, sadece gündüz saatlerinde uçuş yapılacak. Tatbikat boyunca polis ve jandarma alarmda olacak.

Birleşik hava harekate Katılımcı hava unsurlarını taktik hava harekâtı konusunda geliştirmek üzer planlanan NAM-04 tatbikatında, amacı düşman hava savunması ve elektronik harp unsurlarını etkisiz hale getirmek olan birleşik hava harekâtı denenecek ve değerlendirmeleri yapılacak. Tatbikatla, katılımcı ülkeler arasındaki karşılıklı fikir alışverişi yapılacak. Tatbikatla ilgili olarak kurulacak basın bilgi merkezi de 1-17 Eylül tarihleri arasında 3'ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda faaliyet gösterecek. 8 Eylül Çarşamba günü de tatbikatla ilgili basın turu düzenlenecek.

ÖNCEKİ HABER

Festivalinize sahip çıkın

SONRAKİ HABER

Demokrasiden eser yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...