18 Ağustos 2004 21:00

Ekonomide IMF mesaisi

IMF ile devam kararının ardından ekonomi yönetimi IMF'nin gelişine hazırlanıyor. Başta sosyal güvenlik ve vergi olmak üzere KİT'lerin şirketleştiren yasa tasarısı üzerinde çalışmalar sürüyor.

Paylaş
Hükümet IMF ile devam kararı alır almaz ekonomi yönetiminin de niyet mektubunda verilen taahhütler için mesaisi başladı. Çalışanların ve halkın aleyhine emeklilik yaşı ve prim sistemini kökünden değiştirecek sosyal güvenlik reformu, vergi ve KİT'lerin yönetimine yapısal reform çalışmaları hız kazandı. "Sosyal yönü ağır basacak" kılıfına sokulmaya çalışılan ancak IMF ile anlaşılmasıyla yine çalışanlara büyük kayıplar getireceği belli olan ekonomik programın makroekonomik hedeflerini belirleyen hükümet ve ekonomi yönetimi yapısal reformlar için çalışmalara başladı. Kamu yönetimini tamamen değiştiren ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosuna uğrayan Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun yeniden gündeme getirilmesinin yanı sıra yeni yasa hazırlıkları da sürüyor. Emeklilik yaşını ve prim miktarını yükselten sosyal güvenlik reformu ve daha büyük eşitsizliklere gebe vergi reformunun yanında önemli bir diğer hazırlık KİT'lerde.

Şirketleşme getiriliyor KİT'lerin şirketleştirilmesi sözü IMF'ye gönderilen niyet mektuplarında da yer almıştı. Niyet mektuplarında KİT yönetişim stratejisi olarak belirlenen metin şimdi yasa haline getiriliyor. KİT'leri yeniden yapılandıran yasa tasarısıyla ise tüm KİT'lerin yönetim kurulları değiştirilecek. Harcama yetkisi de tanınan KİT'lerin sorumluluğu Bakanlıklar'dan Hazine Müsteşarlığı'na geçecek. Sözde serbestlik adı altında kâr amacıyla bir şirket gibi yönetilmeye başlayacak olan KİT'lerin kazancı da Hazine'ye borç ödenmesi için akacak.


DÜNYA BANKASI VE IMF BELİRLEDİ Bu konuda, Dünya Bankası ve IMF uzmanlarının Kamu Harcamaları Raporu'nda, kritik kararların KİT'lerin kendi yönetimleri yerine merkezi hükümet yani bakanlıklar tarafından alındığı yer almıştı. Bu durumunun büyük bir sorumluluk sorunu doğurduğunu ileri süren raporda, kârın ya da maliyetin artışının sorumlusunun bilinemediği belirtilmişti. Bu iki kurumun çözüm önerisi de KİT'lere daha fazla özerklik ve sorumluluk verilmesi ve ticari yaklaşımla yönetilmesi yani şirketleştirilmesi. Kamu yararı gözetmek gibi sorumluluğu olan KİT'ler Dünya Bankası ve IMF'nin emri ve hükümetin kararıyla artık şirketler gibi sadece kârlarını gözetecek. Dünya Bankası Raporu'nda bunun tam anlamıyla uygulanmasının devlet kurumları arasında sorun yaratacağı tespitine de yer verildi. Yeni yasal düzenlemeyle bu önerilerin karşılanacağını belirten yetkililer, artık KİT'lerin bağlı bulundukları bakanlıkların devre dışı kalacağını vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Osetya sınırında 3 asker öldü

SONRAKİ HABER

Üretici zarar ettirilmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...