18 Ağustos 2004 21:00

Sıkıyönetim metodları

ABD'de hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlamalar yeni boyutlara ulaştı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York'ta ay sonunda yapılacak Cumhuriyetçi Parti Konvansiyonu öncesinde, ülke çapında göstericileri sorgulamaya başladı.

Paylaş
ABD'de hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlamalar yeni boyutlara ulaştı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York'ta ay sonunda yapılacak Cumhuriyetçi Parti Konvansiyonu öncesinde, ülke çapında göstericileri sorgulamaya başladı. İnsan hakları savunucuları, FBI ajanlarının ülke çapında birçok eylemciyi sorguladığını, hatta bazıları hakkında dava açıldığını belirtti. Bu baskıların, 30 Ağustos'ta New York'ta yapılacak ve üç gün sürecek Cumhuriyetçi Parti Konvansiyonu öncesinde insanların protesto eylemlerine katılmasını engellemeyi amaçladığı dile getiriliyor.

Suçlu muamelesi FBI yetkilileri ise New York'ta yapılacak kongre sırasında 'olası bir şiddet eylemi girişimi hakkında istihbarat toplamayı amaçladıklarını' açıkladı. Böylece, protesto hakkını kullananların 'potansiyel suçlu' olarak görüldüğü itiraf edildi. Bu arada, Manhattan'daki Madison Square Garden spor ve sergi salonunda düzenlenecek konvansiyon öncesinde, savaş karşıtı bir grup Central Park'ta dev gösteri için yetkililerden izin almaya çalışıyor. "Bizim Adımıza Savaşma Projesi" adlı grup, ülke çapında çağrı yaparak, gösteri yapmalarına izin verilmesi için New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve diğer yetkililere mektup, faks ve elektronik posta gönderilmesini istedi. Organizatörler, izin verilmese dahi Central Park'ta gösteri düzenlemeye kararlı.


Keskin kutuplaşma ABD'de yapılan son anketlere göre halk, Irak işgalinin "haklı" olup olmadığı konusunda ikiye bölünmüş durumda. AP ajansı ile İpsos Halkla İlişkiler Şirketi tarafından yaptırılan son ankete göre, bu yılki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı George W. Bush'u destekleyen her 10 kişiden dokuzu, Irak Savaşı'nın haklı olduğunu savunuyor. Aynı ankete katılan ve Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry'yi destekleyen her 10 kişiden dokuzu ise, Irak Savaşı'nın haksız olduğunu söylüyor. İşgalin haklı olduğunu savunanlar; Cumhuriyetçi Partililer, güneyliler ve yılda ortalama 50 bin dolardan fazla kazananlardan oluştu. İşgalin haksız olduğuna inananlar ise Demokrat Partililer, kuzeydoğulular, yaşlılar, yılda ortalama 25 bin dolardan az kazananlar, azınlıklar ve Katolikler oldu.

ÖNCEKİ HABER

Necef'te eller tetikte

SONRAKİ HABER

Yerleşimci işgali genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...