17 Ağustos 2004 21:00

Rusya'nın petrol atağı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylül ayında Türkiye'ye geliyor. Putin'in ziyaretinde gündemin en önemli konusunu Rus petrollerini Akdeniz'e ulaştırmayı amaçlayan Trans-Trakya petrol boru hattı oluşturacak.

Paylaş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylül ayında Türkiye'ye geliyor. Putin'in ziyaretinde gündemin en önemli konusunu Rus petrollerini Akdeniz'e ulaştırmayı amaçlayan Trans-Trakya petrol boru hattı oluşturacak. Rusya'da İngilizce yayımlanan "Moscow Times"ta yer alan haberde, Putin'in Türkiye'de Rus petrollerini Akdeniz'e ulaştırmayı amaçlayan Trans-Trakya petrol boru hattını masaya koyacağı belirtildi. Haberde, Trans-Trakya boru hattı projesinin Rus Transneft şirketi ile Rusya Sanayi ve Enerji Bakanlığı tarafından desteklendiği belirtilerek, projenin Türk Enerji Bakanlığı'nın onayını beklediği kaydedildi. Boğazlardaki petrol trafiğinin son 2 yılda yüzde 30 oranında artarak günde 2.8 milyon varile ulaştığı kaydedilen haberde, bu rakamın yılda 67 milyon varil oranındaki Kazak petrolünün Hazar Denizi'nden Karadeniz'e indirilmesiyle daha da artacağına dikkat çekildi. TNK-BP ve Ukrayna hükümeti arasında devam eden görüşmeler sonucu yılda 9 milyon varillik bir petrol miktarının da Ukrayna'nın Druzba hattından Karadeniz'e indirileceğine dikkat çekilen haberde, Türkiye'nin uzun süredir petrol tankerlerinin boğazlara yönelik tehlikesini ve çevreye verdiği zararı gündeme getirdiği hatırlatıldı.

Boğazlar sorunu Türkiye'nin bu kaygılarını Transneft Başkan Yardımcısı Sergey Grigoryev de destekleyerek, "Boğazlardaki ekolojik felaket tehdidi sürekli Türklerin üzerinde bulunuyor" dedi. Boğazlardan tanker geçişlerinin son 18 ayda giderek daha zor hale geldiğini belirten Grigoryev, "NATO zirvesi sırasında boğazlar 3 gün kapatıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na boğazları 3 gün kapatacaklarını söylediler. Bu tüm uluslararası anlaşmalara aykırı. Bu tip trafiğe kapamalar Rus şirketlerine yılda 600 milyon civarında kayba neden oluyor" dedi. Haberde, Türkiye'deki Kıyıköy üzerinden geçecek olan 193 kilometrelik Trans-Trakya petrol boru hattının boğazlardaki trafiği oldukça rahatlatacağına dikkat çekildi. Haberde, yılda 60 milyon ton petrol taşıyacak olan Trans-Trakya boru hattını Türk yetkililerin de desteklediğini, ancak bu hattın inşası veya finansmanı için taahhütte bulunmak istemediği öne sürüldü. Merkezi Londra'da bulunan Global Enerji Çalışmaları Enstitüsü Analisti Julian Lee de, Moscow Times'a yaptığı açıklamada, "Türkiye, Ukrayna'nın Odesa-Brodi projesiyle düştüğü aynı tuzağa düşmek istemiyor. Ukrayna'nın inşa ettiği bu hattı şimdi kimse kullanmak istemiyor. Türk hükümeti, bu projede uluslararası bir konsorsiyum görmek istiyor" diye konuştu.


HELİKOPTER İHALESİ DE GÜNDEMDE Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylül ayı başında yapacağı Ankara ziyaretiyle 32 yıl aradan sonra, Türk topraklarına resmi ziyaret kapsamında adım atan ilk Rus lideri olacak. Moskova'dan henüz resmi bir açıklama yapılmamasına karşın, Putin'in ziyaretinin 2 Eylül'de başlaması bekleniyor. İki ülke ilişkileri tarihinde Moskova'dan Ankara'ya yapılan en üst düzey ziyaret 1973 yılında "Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı" Nikolay Podgornıy tarafından yapılmıştı. Türk-Rus zirvesinin gündemindeki konuların başında ekonomik işbirliği projeleri geliyor. Bundan 15 yıl önce sadece 200 milyon dolar civarında bulunan ikili ticaret hacmi, günümüzde 8 milyar dolara ulaşmış durumda. Ekonomik ilişkiler, "Mavi Akım" doğalgaz hattının devreye girmesiyle daha da güçlendi. Moskova, hattı İsrail'e kadar uzatmak istiyor. Rusya ayrıca, Almanya'nın ardından Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke konumunda. Putin'in zirvede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı helikopteri ihalesine katılan Rus-İsrail yapımı Erdoğan helikopteri için ısrarını sürdürmesi bekleniyor.


BTC'DE SONA DOĞRU BP- Azerbaycan Şirketi ve Azerbaycan uluslararası petrol şirketi (GIOC) Başkanı David Woodward, Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırmayı amaçlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ana ihraç petrol boru hattı projesinde öngörülen inşaat çalışmalarının yüzde 75'inin tamamlandığını söyledi. Woodward, düzenlediği basın toplantısında, BTC'nin Azerbaycan kesiminde inşaat çalışmalarının yüzde 80'inin, Gürcistan'da yüzde 74'ünün ve Türkiye'de de yüzde 74'ünün tamamlandığını belirtti. Woodward, BTC'nin Azerbaycan kesimindeki uzunluğunun toplam 443 kilometre olduğunu anımsatarak, koridor boyunca kaynakla birleştirilen boru uzunluğunun 420 kilometreyi aştığını kaydetti. Projenin inşaat çalışmalarında herhangi bir gecikmenin yaşanmadığını savunan Woodward, inşaat çalışmalarının belirlenen program doğrultusunda sürdürüldüğünü ve ilk petrolün 2005 yılın ilk çeyreğinde boru hattıyla taşınmasını planladıklarını dile getirdi. BTC petrol boru hattı inşaatının Gürcistan'ın Borjomi kesimindeki çalışmaların yeniden başlatılması konusunda son gelişmenin ne olduğu sorusunu "BTC'nin güvenliği söz konusu olduğu için bunu açıklayamam" diye cevaplayan Woodward, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin "BTC'nin Güney Osetya'daki gelişmeler nedeniyle ertelenebileceği" yönünde bir açıklama yaptığının dile getirilmesi üzerine, "böyle bir açıklama duymadığını, Osetya sorununun BTC'yi engelleyemeyeceğini" savundu.

ÖNCEKİ HABER

Salvador'da Irak protestosu

SONRAKİ HABER

Yıllık 19 bin ton et ithal ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...