16 Ağustos 2004 21:00

Joy'da zam kıyımı

Joy Giyim'de çalışan 11 işçi, altıncı ay zammını istedikleri için işten atıldı. Patron, tazminat da vermediği işçilere, "Bundan sonra altıncı ayda zam yapmayacağım.

Paylaş
Kağıthane'de bulunan Joy Giyim'de çalışan 11 işçi, altıncı ay zammının verilmemesini protesto ederek fazla mesaiye kalmayınca işten atıldı. Joy Giyim patronu işçilerin zam taleplerine karşı "Bundan sonra altıncı ayda zam yapmayacağım. Yılda bir defa zam yapacağım" şeklinde açıklama yaptı. Tazminatları verilmeden işten atılan işçiler, pazartesi gününden beri fabrikanın önünde bekliyor. İşçiler, dün sabah da içeriye alınmadıb Bir yetkiliyle kapı önünde görüşen işçilere, işyeri önüne gelmelerinin suç olduğu ve ödenecek herhangi bir hak olmadığı söylendi. Buradan notere giderek vekaletname çıkaran işçiler, tazminatlarının ödenmesi talebiyle mahkemeye başvuracak.

Sigorta sorunu Joy Giyim'de 3 yıldır kalite kontrolcü olarak çalışan Zuhal Göçebe, "mesaiye kalmamak ve mesaiye kalan işçileri tehdit etmek" suçlamasıyla işten atılmış. Asıl nedenin zam istemesi olduğunu belirten Zuhal, sigortasının işe girdikten 9 ay sonra yapılmasından şikâyetçi. Özlem Yüksel de 3 yıldır çalıştığını, ama 10 ay sigortalı göründüğünü belirterek, "3 yıl boyunca sigortamın yapılmasını istedim. Tek bir kişiyi sigorta yapmıyorlarmış, 10-15 kişinin olması gerekiyormuş diyerek beni oyaladılar" dedi. Çalışma koşullarından da şikâyetçi olan Yüksel, günde 12 saat ayakta çalıştığını, sadece 10-15 dakika dinlenmesine izin verdiklerini anlattı.

Her gün fazla mesai Leke çıkarma bölümünde çalışan Sultan Durgun, "kresp" isimli kimyasal bir madde ile çalıştığını ancak koruyucu hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Bu maddenin kokusundan dolayı rahatsızlandığını dile getiren Durgun, "Buna rağmen izin vermiyorlar. 10 dakika dinlendikten sonra tekrar işbaşı yapıyorum. 320 milyon ücret alıyordum. Zam isteyince işten çıkardılar" diye konuştu. Her ay 80-90 saat fazla mesaiye kaldıklarını anlatan Sinan Altıok da, 4 yıldır bu fabrikada çalıştığını ve sürekli fazla mesaiye kaldıklarını ifade etti. Joy Giyim'de 7 aydır ortacı olarak çalışan Şahin Güleryüz ise 280 milyon ücret alıyor. Sigortasının yapılmadığını belirten Güleryüz, bir gün fazla mesaiye kalmadığı için işten atıldığını kaydetti.

130 işçiye bir bardak Birbirleriyle konuşmalarının bile yasak olduğunu belirten işçiler, diğer bölümlerdeki arkadaşlarıyla, paydos saatleri farklı olduğu için bir araya bile gelemediklerini belirttiler. Dikim bölümünde çalışan 130 işçinin aynı bardaktan su içtiğini de iddia eden işçilerin açıklamalarına göre, işçiler arasında verem yaygınlaşmaya başlamış.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu uçuş güvenliğini sordu

SONRAKİ HABER

Bakana ödenek mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...