16 Ağustos 2004 21:00

MİT-Yargıtay çatışması
   Başbakanlık'ta

MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun Alaaddin Çakıcı'yı kurtarmak için Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile görüştüğü iddiasıyla başlayan skandalla ortalık sarsıldı.

Paylaş
MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun Alaaddin Çakıcı'yı kurtarmak için Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile görüştüğü iddiasıyla başlayan skandalla ortalık sarsıldı. Ne eski MİT'çi Yavuz Ataç'ın iddiaları ne de Yargıtay Başkanı'nı bile içine alan skandal hakkında AKP Hükümeti'nden ses çıktı. Dün bu yaşananların ardından ilk kez Başbakan Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile görüştü. İstanbul'dan Ankara'ya dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'u kabul etti. MİT Müsteşarı Atasagun görüşme için Başbakanlık binasına geldi. 25 dakika süren görüşmenin ardından hiçbir açıklama yapılmazken, Erdoğan ve Atasagun'un günlerdir süren skandal hakkında konuştukları ve Atasagun'un Kozinoğlu hakkında başlatılan soruşturma dosyasını Erdoğan'a ilettiği belirtiliyor. Erdoğan görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Atasagun daha önce yaptığı açıklamalarda Kozinoğlu hakkında soruşturma başlattıklarını ve ifadesini aldıklarını söylemişti. Kozinoğlu, "Artık bu işi çözecek olan hukuktur. Biz dosyamızı Başbakan'a veririz. Başbakan soruşturma isterse teftiş kuruluna talimat verir" demişti.

Neler yaşandı? MİT ile Yargıtay arasında çatışmaya dönen süreç, MİT'çi Kozinoğlu'nun Çakıcı'nın dosyası hakkında Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile görüştüğü iddialarıyla başlamıştı. Çakıcı'yı kurtarmaya çalışan MİT'in, Çakıcı'nın adamları ile görüşmeleri de gazetelere yansımıştı. "Biz devletiz, rahat olun" diyen MİT'çi Kozinoğlu'nun açıklamalarına rağmen MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun olayların MİT ile bağlantısı olmadığını ileri sürmüş, Yargıtay ile çatışmaya girmişti.


ÖZKAYA'NIN DOSYASI YARGITAY'DA Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen ve Alaattin Çakıcı hakkında yürütülen soruşturmada adı geçen Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkındaki iddiaları içeren dosyayı, Birinci Başkanvekilliği'ne gönderdi. Bu kapsamda, dosyada adı geçtiği gerekçesiyle Yargıtay Başkanı Özkaya ve Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya ile ilgili belgeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Edinilen bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Özkaya'ya ilişkin dosyayı Birinci Başkanvekilliği'ne; Yalçınkaya'ya ilişkin dosyayı ise Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Yargıtay 1. Başkanvekili Mater Kaban, Özkaya'ya ilişkin dosyayı, inceledikten sonra önümüzdeki günlerde Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu'na götürecek. Kurul'a, hakkındaki iddialar soruşturulduğu için Eraslan Özkaya değil, Başkanvekili Mater Kaban başkanlık edecek. Kurul, gerek görürse ön inceleme için muhakkik üye görevlendirecek. Ön inceleme sonucunda hazırlanan raporun ardından kurul, soruşturma açılmasına gerek görmeyip, dosyayı işlemden kaldırabilecek ya da soruşturmayı yürütmesi için yeniden bir muhakkik üye görevlendirecek. Bu üyenin hazırlayacağı raporu, Başkanlık Kurulu değerlendirecek. Başkanlık Kurulu, Özkaya hakkında işlem yapılmasına yer olmadığına karar verebileceği gibi, Özkaya'nın yargılanması yönünde karar verebilecek. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu da Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya hakkındaki iddiaları inceleyecek.

ÖNCEKİ HABER

Kazılar halka anlatılacak

SONRAKİ HABER

Irak Cumhurbaşkanı Ankara'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...