16 Ağustos 2004 21:00

'Dawool'lar çalacak
   ritm sahneden taşacak!

Asırlarca birçok uygarlığa evsahipliği yapan Anadolu'nun kültürünü, dansın ateşiyle sahneye taşıyan Mustafa Erdoğan, bu kez Türkiye'nin ilk ritm tiyatrosu 'Dawool'u seyircilerin beğenisine sunacak.

Paylaş
Asırlarca birçok uygarlığa evsahipliği yapan Anadolu'nun kültürünü, dansın ateşiyle sahneye taşıyan Mustafa Erdoğan, bu kez Türkiye'nin ilk ritm tiyatrosu 'Dawool'u seyircilerin beğenisine sunacak. 31 Ağustos'ta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda prömiyer yapacak ritm tiyatrosu, günlük yaşamdaki doğal ritmlerle bir aşk hikâyesini sahneye taşıyor. Mustafa Erdoğan, müziğin ve dansın coşkusuyla Anadolu'nun zengin kültürünü sahneye taşıdığı çalışması "Anadolu Ateşi"nin ardından yine çok konuşulacak bir çalışmaya imza atıyor. "Dawool" adını taşıyan gösterinin hazırlıkları Şişli'deki "Anadolu Ateşi" stüdyolarında tüm hızıyla devam ediyor. Mustafa Erdoğan'ın kareografisini yaptığı projede, "Anadolu Ateşi"nden 28 dansçı yer alıyor.

Zengin ve fakir düalizmi Tiyatroda "Dawool" isminin kullanımı tesadüf olmamış. Baştan sona davul sesinin hakim olduğu çalışmada, davul hikâyenin karakterinden kaynaklanan bir özelliğe de sahip. İstanbul'da bir günün hikâyesini sahneye taşıyan gösteriye, "Anadolu Ateşi" adlı gösteride olduğu gibi dans ve ritm hakim. Projenin müziklerinde ise Kardeş Türküler imzası var. "Dawool"un tüm ritm kompozisyonlarını ise ünlü perküsyon ustası Mısırlı Ahmet yapmış. Ritm tiyatrosu, teatral akışta diyalogların ritmik vurgularla kurgulandığı, karakterlerin altının belli ritm sazlarıyla belirlendiği bir proje. Mustafa Erdoğan ritm tiyatrosunun kareografisini oluştururken, gençlerin fikirlerine de yer verdiğini söylüyor. Fonunda bir aşk hikâyesine yer veren Dawool'da, onun dışında güncel yaşamdan kesitler sunuluyor. Çalışmada, dansın da desteğiyle etnik kompozisyonlar anlatılıyor. Bir mahallede yaşayan zengin-fakir çocuklar arasında geçen olayları da işleyen projede, düalizm kullanılmaktan da geri kalınmamış. Daha önce "Anadolu Troyası"nı sahneye taşıyacağını açıklayan Mustafa Erdoğan, bu proje için büyük bir bütçe gerektiğinden şimdilik rafa kaldırmış. Projenin önümüzdeki yıl sahneye taşınması bekleniyor. "Dawool" adlı ritm tiyatrosu, 31 Ağustos'ta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda prömiyer yapacak ardından da Tekirdağ, Bursa illeri ile Türkiye turnesine çıkarak seyirci ile buluşmaya devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Sanata bir ömür

SONRAKİ HABER

Kazılar halka anlatılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...