16 Ağustos 2004 21:00

Filistin açık cezaevi!

Batı Şeria'ya dev bir duvar ören İsrail, Filistin topraklarını adeta açık cezaevine çevirme planının ikinci adımını netleştirdi.

Paylaş
Batı Şeria'ya dev bir duvar ören İsrail, Filistin topraklarını adeta açık cezaevine çevirme planının ikinci adımını netleştirdi. İsrailli bir askeri yetkili, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki "tampon bölge"nin genişletileceğini, dolayısıyla binlerce Filistinli'nin evinin yıkılacağını ilan etti. İsrailli Albay Shuki Rynski, Filistinli gerillaların Mısır'dan içeri silah sokmasını önlemek gerekçesiyle, sınır boyunca 24 metre derinliğinde bir hendek kazılacağını söyledi.

Yıkım hazırlığı İsrail ordusunun, bir tümeni sınır bölgesine sevketmesi, Filistin evlerinin yerle bir edilmesine hazırlık olarak değerlendiriliyor. Filistinli bakan Saib Erekat, "İsraillilerin, kaçakçılık gerekçesiyle Filistin Özerk Yönetimi veya Mısır'ı bir kenara itmesi kabul edilemez. Böyle bir gerekçeyle binlerce evi yok edemezler" diye konuştu. İsrail hükümeti, Mısır'ın "silah kaçakçılığına göz yumduğu" suçlamasında bulunmuş, Mısır ise bu suçlamayı reddetmişti. Mısır sınırında son dört yıl içinde 90 adet tünel bulunduğunu belirten İsrailli yetkililer, geçtiğimiz aylarda bu tünelleri yok etme bahanesiyle Refah mülteci kampında yüzlerce evi yıktı. Bu yıkımlar sonucunda, kampın 90 bin sakininden 13 bini evsiz kaldı. Mayıs ayındaki İsrail saldırısında 50'ye yakın Filistinli de ölmüştü. İsrail, geçen ay; sınırda kazılacak 24 metre derinliğinde, 4 km. uzunluğundaki hendek için ihale açtı.

Üç ölüm daha Bu arada, İsrail helikopterlerinin Gazze kentine düzenlediği füze saldırısı sonucu iki Filistinli öldü. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampına dün sabah düzenlenen saldırıda bir çiftlik hedef alındı. Nablus'taki İsrail askerleri ise, kendilerine taş atan 29 yaşında bir Filistinliyi vurarak öldürdü. Böylece, Eylül 2000'den bu yana öldürülen Filistinli sayısı 3235'e yükseldi.


Açlık grevini kırma çabası İsrail hükümeti, cezaevlerindeki binlerce Filistinli mahkûmun koşulların düzeltilmesi için açlık grevine başlaması üzerine, direnişi kırmak için akıl almaz yöntemler kullanıyor. İsrail askerlerinin, eylemcilerin iradesini kırmak için cezaevi duvarları dışında ızgara yapacağı bildirildi. İsrailli yetkililerin, 1970 ve 80'li yıllarda cezaevlerinde açlık grevine giden Kuzey İrlandalı mahkûmlara uygulanan yöntemden esinlendikleri kaydediliyor. Filistin lideri Yaser Arafat, eyleme katılan tutukluları kutladı. Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ise, İsrail ile yapılacak bir barışta ilerleme isteniyorsa, Filistinli mahkûmlar sorununun çözülmesi gerektiğini bildirdi. Filistinliler de mahkûmlara destek yürüyüşü yaparak, hükümetten 18 Ağustos'u mahkûmlarla dayanışma günü ilan etmesini ve oruç tutulmasını istediler. İsrail İç Güvenlik Bakanı Tazi Hanegbi, "Mahkûmların ölene kadar eylem yapabileceğini" söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

Osetya'da çatışma

SONRAKİ HABER

Cezaevindeki başkan intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...