16 Ağustos 2004 21:00

Osetya'da çatışma

Güney Osetya ile Gürcistan birlikleri arasında patlak veren son çatışmada 17 kişi öldü. Rusya Savunma Bakanı, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e uyarıda bulundu.

Paylaş
Gürcistan ile Güney Osetya yönetimi arasında varılan ateşkes anlaşması da, bölgedeki gerginliği azaltamadı. Önceki gece, ateşkesin ilan edilmesinden sonra, Osetya'daki Sarabuk köyü ile Gürcistan'ın Tamarasheni köyündeki kuvvetler karşılıklı ateş açtılar. Rus ve Gürcü kaynaklarına göre, şiddetli çatışmada 15'i Güney Osetyalı olmak üzere 17 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Yerel kaynaklar, çatışmaya, Kuzey Kafkasya'dan bölgeye giren paralı askerlerin de karıştığını öne sürdü.

İvanov uyardı Bölgede tırmanan gerilim, Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov ile ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld arasında da ele alındı. İvanov, önceki gün ve dün St. Petersburg kentinde temaslarda bulunan Rumsfeld'e, Gürcistan'ın tutumu ile ilgili endişelerini dile getirdi. İvanov'un, Gürcistan'da 'çok tehlikeli bir senaryo uygulandığını' belirttiği öğrenildi. Rus bakan, görüşmede, NATO'nun Baltık ülkelerindeki faaliyetlerini bir kez daha eleştirdi. İvanov, Baltık Denizi kıyısındaki üç eski Sovyet cumhuriyetinin NATO'ya katılmasından duyulan rahatsızlığı ifade ederek, "Bu ülkelerin hava sahasında devriye gezen NATO savaş uçakları, çeşitli kazalara yol açabilirler" diye konuştu.

Baltıklar'da NATO uçakları NATO'ya giren Letonya, Litvanya ve Estonya'nın kendi hava kuvvetleri yok. Bunu gerekçe gösteren NATO, bu ülkelere 4 savaş jeti yollamıştı. Bu uçaklar, üç ülkenin hava sahasında sürekli devriye geziyor. Rus bakan İvanov, "Bu dört uçak El Kaide'yi mi, Taliban'ı mı gözlüyor? Gözleyebilecekleri tek şey, ortada olmayan bir Sovyet tehdididir" diyerek, NATO'nun Rusya'ya yönelik tutumunu eleştirdi. NATO uçakları, İvanov ile Rusya'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld arasında da önemli bir gündem oldu. Rumsfeld, İvanov'un eleştirilerine karşılık olarak, dört uçağın Rusya'ya tehdit oluşturamayacağını söyledi.

Füze kalkanı Rumsfeld ve İvanov tarafından düzenlenen basın toplantısında, Rumsfeld, Amerikan füze savunma kalkanı hakkında da bilgi verdi. Kuzey Kore füzelerine karşı bir "savunma" olduğu öne sürülen söz konusu sistem, birkaç ay içinde uygulamaya girecek. Bu kapsamda, Grönland'daki ABD radar sistemleri de geliştirilecek. Rus hükümeti, bu sistemin Rusya'nın güvenliğini tehdit edebileceğini açıklamıştı. Rumsfeld ise bu suçlamayı reddetti. Buna karşılık İvanov, Moskova'nın da benzer bir sistem geliştirmeyi planladığını açıkladı.


Amerikan rotasyonu ABD, dünyanın değişik bölgelerindeki kuvvetlerini yeniden yapılandırıyor. Buna göre, başta Almanya olmak üzere, Avrupa ve Asya'daki 70 bin civarında ABD askeri, ilk etapta ülkelerine dönecek. Rumsfeld, Almanya'dan çekilecek ABD askeri için Almanya ile görüşmelerde bulunacaklarını ifade ederek, "Bu çekilme dört, beş, altı yıl sürebilir" dedi. ABD'nin Avrupa'daki üslerde "soğuk savaş" yıllarında konuşlandırdığı askerlerin 100 bini Almanya'da. Amerikan ve İngiliz medyasına göre, bu askerler "teröre karşı savaş" çerçevesinde "kriz bölgeleri"ne sevkedilecek. Avrupa'daki ABD askerlerinin kaydırılacağı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Özellikle Almanya'nın Spangdahlem üssünde bulundurulan F-16'ların büyük bir bölümünün, Konya ve İskenderun üslerine kaydırılması söz konusu. Yine, Almanya'da konuşlandırılan ABD askerlerinin önemli bir bölümünü ABD'nin Doğu Almanya'daki sadık müttefiki durumundaki ülkelere kaydırılacağı belirtiliyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise, basında yer alan haberleri "spekülasyon" olarak nitelendirmeyi tercih etti.

ÖNCEKİ HABER

Zafer Venezüella halkının

SONRAKİ HABER

Filistin açık cezaevi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...