16 Ağustos 2004 21:00

Zafer Venezüella halkının

Venezüella'daki ABD destekli muhalefet, halkçı hükümet karşısında üçüncü bozgununu yaşadı. Chavez, pazar günü yapılan referandumda yüzde 58.3 destek aldı.

Paylaş
Hugo Chavez liderliğindeki Venezüella hükümeti, ABD yanlısı muhalif güçler karşısında üçüncü zaferini elde etti. Pazar günü yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 58'i, Chavez'in görevde kalması yönünde oy kullandı. Yedi yıldır işbaşında olan bir hükümetin halktan böyle büyük bir destek almasına, tarihte çok az rastlanıyor. Venezüella Seçim Komisyonu, referandumda Devlet Başkanı Chavez'in galip çıktığını açıkladı. Komisyon, oyların yüzde 58.25'ini Chavez'in aldığını, seçmenlerin yüzde 41.74'ünün de karşı oy kullandığını bildirdi. Bu sonuç, halkın, Chavez'in görev süresi dolana dek (2006) işbaşında kalmasını istediğini bir kez daha gösterdi.

Üçüncü bozgunları Washington destekli muhalifler, Chavez'i önce darbeyle devirmeye çalıştılar. Halkın sokaklara dökülmesi ile darbe püskürtüldü. İkinci girişim, sermaye grupları ve ABD'den beslenen sendika bürokratlarının başlattığı "grev" ile geldi. Petrol sektörünü durma noktasına getiren bu komplo da boşa çıkarıldı. Muhalifler, ardından Chavez'in devrilmesi için referandum düzenlenmesi talebiyle 2.4 milyon imza topladılar. Bu imzaların önemli bir bölümünün sahte olduğu ortaya çıkmasına rağmen, Chavez, referandumu kabul etmişti. Devlet Başkanı Chavez, sonuçların belli olmasından sonra başkent Caracas'taki başkanlık sarayının balkonundan, onbinlerce emekçiye hitap etti. Halkçı lider, "Yaşasın Venezüella anayasası! Yaşasın Venezüella halkı! Ne büyük bir zafer kazandık!" diye konuştu. Konuşmanın ardından onbinlerce kişi zafer kutlamalarına başladı.

Rekor katılım Venezüella halkının referanduma katılımı, rekor düzeyde oldu. Referandumu gözlemleyen Carter Merkezi adlı ABD'li kuruluşun başkanı Jimmy Carter, "Hayatımda böyle bir şey görmedim. İnsanlar sabırla saatlerce kuyruklarda beklediler. Oylama gayet sakin geçti" diye konuştu. Gözlemciler, bazı insanların oy kullanabilmek için 10 saat beklediğini söylüyor. Katılımın yüksekliği nedeniyle, oy kullanma süresi önce saat 17.00'den 20.00'ye, ardından gece yarısına kadar uzatıldı.

ABD'den gelen 'haber'ler! Muhalif gruplar ise, bu sonuca rağmen hükümeti istikrarsızlaştırma çabalarını sürdürüyor. Muhalifler, daha sonuçlar ortada yokken, uluslararası medyaya "kazandıkları" yönünde "haber" ilettiler. Batılı pek çok yayın organı, internet sitelerinden bu yönde haberler yaptı. Medyaya gönderilen e-posta mesajlarının, merkezi ABD'nin Virginia eyaletinde olan bir bilgisayardan yollandığı anlaşıldı. Sonuçların kesinleşmesinden sonra ise, referandumda hile yapıldığı öne sürüldü. Muhalefet lideri Henry Ramos Allup, dün düzenlediği basın toplantısında, "sonuçları kabul etmediklerini ve referandumda hile yapıldığını kanıtlayacaklarını" söyledi. Bu arada, başkent Caracas'ta bir seçim sandığına düzenlenen silahlı saldırda bir kadın öldü, 12 kişi yaralandı. Oylama sırasında başka şiddet olayı olmadığı öğrenildi.


Maradona'dan destek mesajı Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona, Venezüella Devlet Başkanı Chavez'e destek verdi. 43 yaşındaki Maradona, desteğini, Chavez'e yolladığı mektupta dile getirdi. 4 yıldır Küba'da tedavi gören Maradona mektubunda, "Bu tarihi anda derin saygılarımı ve içten desteğimi ifade etmek isterim. Yolumuzu gösteren tanrı ve Venezüella halkı sizin cesur mücadelenize tanıktır" dedi. Maradona, ayrıca, "Venezüella'nın gerçek düşmanı, dünya üzerindeki başlıca tehdit olan ABD Başkanı Bush'tur" ifadesini kullandı.


UNUTULMAYACAK BİR GÜN

Vanessa Marcano CARACAS - 15 Ağustos 2004, dünya tarihine geçti. Venezüella, tüm dünyaya, başka bir demokrasinin mümkün olduğunu gösterdi. Gerçek katılımcı demokrasi ile, tarihte yeni bir sayfa açtı. Pazar sabahı saat 03.00'te ülke, "Haydi sandığa" çağrısıyla uyandı. Yoksul ve ezilen sınıfların, kendiliğinden harekete geçtiğini gördük. Seçmenin ezici çoğunluğu sandık başına gitti ve o uzun, ama çok önemli demokrasi yolculuğuna devam etti. Referandumun en önemli yönü, ülke tarihinde ilk kez bu kadar çok seçmenin oy kullanması oldu. Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, halkın iradesi karşısında şaşkınlığını gizleyemiyordu. Ülkenin meşru ve demokratik kurumlarına, silahlı kuvvetlerine, seçmenleri ve seçimi kötü niyetli şahıslardan korudukları için teşekkür ediyorum. Tabii ki; gerçek demokrasi yolunda ilerleyen ve ülkenin kaderini ellerine alan Venezüella halkına da... Tüm dünyaya, Simon Bolivar'ın halkının nasıl olduğunu gösterdik!(vheadline)

ÖNCEKİ HABER

Simitin Nişantaşı zaferi!

SONRAKİ HABER

Osetya'da çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...