15 Ağustos 2004 21:00

'Ulusal Konferans' fiyaskosu

Irak işgaline "meşruiyet" kazandırmayı amaçlayan "Ulusal Konferans", dün Bağdat'ta başladı. Ancak güneydeki Necef kentinde Şiilere yönelik Amerikan saldırıları tekrar hız kazanınca, konferansa katılan birçok temsilci, ABD'yi protesto amacıyla salonu terketti.

Paylaş
Irak işgaline "meşruiyet" kazandırmayı amaçlayan "Ulusal Konferans", dün Bağdat'ta başladı. Ancak güneydeki Necef kentinde Şiilere yönelik Amerikan saldırıları tekrar hız kazanınca, konferansa katılan birçok temsilci, ABD'yi protesto amacıyla salonu terketti. Bağdat'taki direnişçiler ise, konferansın yapıldığı bölgeye havan topu saldırıları düzenlediler. Necef'teki Amerikan saldırılarının yeniden başladığının duyulması üzerine, 100'e yakın delege konferansı terk etti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın temsilcisi Eşref Cihangir Gazi'nin konuşmasını tamamlamasından sonra salondan çıkan delegelerden bazıları, "Bombardıman ve operasyonlar sürerse konferans olmaz" diye bağırarak tepkilerini ifade etti. Necef'e giren Amerikan tanklarının, Hz Ali türbesinin kuzeyinde Şii milislerin mevzilerinin bulunduğu mezarlığı ateş altına aldığı belirtiliyor. Irak polisi, yerli ve yabancı tüm gazetecilere, "güvenlik" gerekçesiyle Necef'i terk etmeleri uyarısı yaptı.

Havan topu saldırısı: 10 ölü Bu arada, konferansın yapıldığı "Yeşil Hat" bölgesine havan topu saldırısı düzenlendi. Saldırıya hedef olan bir otobüs durağında 10 kişi öldü. Taksi durağına isabet eden bir mermi de 15 kişiyi yaraladı. Irak polisi, kent merkezinde, konferansın yapıldığı otele yakın bir otobüs durağına 3 tane havan topu isabet ettiğini, otelin yanındaki sokağa düşen mermilerden birinin bir taksi durağını vurduğunu açıkladı. Üç gün sürmesi beklenen konferansa, ülkenin dört bir yanından gelen binden fazla temsilci katılıyor. Konferansın 31 Temmuz'da başlaması öngörülmüştü, ancak BM Genel Sekreteri Kofi Annan, daha çok katılım olması için erteleme kararı almıştı. ABD'nin desteklediği toplantıda 75 ila 125 üyeden oluşacak "Ulusal Geçici Konsey" adlı danışma-denetleme kurulunun üyeleri belirlenecek. Konsey, 2005 bütçesini onaylayacak, hükümetin üçte iki oy çokluğuyla aldığı kararları veto edebilecek, bakanları gerektiğinde sorgulayabilecek ve genel seçimlerle ilgili görüş bildirebilecek.

ÖNCEKİ HABER

'Savaşımız gerçek demokrasi için'

SONRAKİ HABER

İki işgal askeri daha öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...