14 Ağustos 2004 21:00

Yargısız sınır dışı

BM tarafından hazırlanan bir rapor, ABD'nin sığınma hakkını hiçe saydığını ortaya koydu. Rapora göre, Amerikan havaalanları ve sınır kapılarındaki görevliler sığınma başvurusu yapanları aşağılıyor, kelepçeliyor, sınır dışı ediyorlar.

Paylaş
Birleşmiş Milletler tarafından geçen yıl hazırlanan, ancak ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın talebi üzerine gizli tutulan bir raporda, ABD havaalanlarında ve sınır kapılarında görev yapan güvenlik görevlilerinin sahip oldukları aşırı yetkileri kullanarak "yargısız sınırdışı" uygulamalarından duyulan endişe dile getirildi.

Kelepçe yetmiyor... New York Times gazetesinin ele geçirdiği raporda, yasadışı göçmenleri yargıya göndermeksizin sınırdışı etme yetkisi bulunan bu görevlilerin zaman zaman bu yetkilerini kötüye kullanarak yolcuları korkuttukları, ellerine kelepçe vurdukları, siyasi sığınma arayışından vazgeçirdikleri kaydediliyor. New York'taki John F. Kennedy Havaalanı'nda, sığınma talebinde bulunan yabancıların ellerinin kelepçelenmekle kalmayıp, bellerinden zincirlendikleri ve ayaklarına da yürümelerini engelleyecek aparatlar takıldığı kaydedildi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın kendi kayıtlarını inceleme konusunda BM görevlilerine izin verdiği, ancak Ekim 2003'te tamamlanan raporun kamuoyuna açıklanmaması şartını koştuğu ifade ediliyor. Verilen bir örneğe göre, havalanındaki güvenlik görevlileri, Liberyalı bir sığınmacının işkence görüp görmediğini ispatlaması için tamamen soyunmasını istedi. Ardından sığınmacıyla alay ederek cinsel ve ırksal aşağılamada bulundular.

Baskı artacak New York Times, raporun, sınır ve havaalanı görevlilerinin yargısız sınırdışı etme yetkisini daha da genişleten yeni bir hükümet planından ciddi endişe duyan bir görevli tarafından kendilerine verildiğini kaydetti. Yeni yetkiler, Meksika ve Kanada sınırından gelen göçmenleri bir göçmen mahkemesine çıkarmadan sınır dışı edebilecek. BM raporunda, ABD havaalanları ve sınır kapılarındaki yargısız sınır dışı etme uygulamalarının, başladığı 1997 yılından beri devam ettiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca; sığınma arayışındaki kişilerle iletişim için tercüman bulunmadığı, sığınmacı ve göçmenlerin kimlik tespitlerinin uygun şekilde yapılmadığı, sığınma talebinde bulunanların gözaltına alındıkları ve ülkelerine iade edilirse cezalandırılacaklarını beyan etmelerine rağmen, sığınma başvurusu yapmalarına izin verilmediği ifade ediliyor. BM, bu raporu 300 sınır dışı etme vakasını inceleyerek, onlarca sınır güvenlik ve sığınma görevlisi ile New York, Newark, Miami havaalanlarında yüzden fazla sığınma talebinde bulunan kişi ile görüşerek hazırladı.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin kontrgerilla fonu

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği'nden
   Chavez karşıtlarına destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...