14 Ağustos 2004 21:00

ABD'nin kontrgerilla fonu

ABD Savunma Bakanlığı, dünyanın çeşitli ülkelerinde Amerika'ya bağlı özel 'terörle mücadele' güçleri kurulması için düğmeye bastı. Paul Wolfowitz, bu gücün 'isyanlara karşı' kullanılacağını açıkça ifade etti.

Paylaş
ABD yönetimi, "terörle mücadele" adına dünyanın çeşitli bölgelerinde görevlendireceği bir "uluslararası ordu" kurulması için düğmeye bastı. Savunma Bakanlığı (Pentagon), "küresel bir anti-terörist ağ" kurulması için Kongre'den 700 milyon dolarlık bütçe talep etti. Irak işgalinin mimarlarından olan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi önünde yaptığı konuşmada, bu paranın "terörizm ve isyanlara karşı, sadece ordularla sınırlı olmayan yerel güvenlik kuvvetlerinin eğitimi ve donatımı" için kullanılacağını söyledi. Bu ifadeler, ABD'nin halk isyanlarına karşı sadece düzenli ordularla değil, "gayrınizami" kuvvetlerle de savaşmayı planladığını gösteriyor.

Öncelikli hedefler Wolfowitz, bütçenin onaylanması halinde, bu paranın, "teröristler için sığınak olabilecek" belirli bölgelerde güvenliği artıracağını öne sürdü. ABD'nin, öncelikli olarak Afganistan-Pakistan sınırı, Irak, Kafkasya, Batı Afrika ve Filipinler gibi bölge ve ülkeleri hedef alacağı tahmin ediliyor. Para yoluyla "yerel kuvvetler" oluşturma taktiği, Afganistan'da üç yıldır kullanılıyor. ABD, bu ülkede bir dizi savaş ağasını satın alarak, bunlara bağlı milis gruplarını Taliban'a karşı kullandı. Böylece, 20 yıldır ülkeyi kana bulayan savaş ağaları ve özel ordular, daha da kuvvetlendi. Bu özel ordular, sık sık kendi aralarında çatışıyorlar. Yerel silahlı çetelere dayanma politikası, "asimetrik savaş" stratejisinin bir unsuru olarak sunuluyor. Bu politika sayesinde, ABD'nin savaşlarını Amerikalılar dışındaki gruplar yürütülebilecek. Pentagon planına göre, çeşitli ülkelerdeki savaş ağalarıyla temas kurabilmek için, ABD'ye gelmiş göçmenler 'kültür danışmanı' olarak kullanılacak. Ayrıca, savaş ağalarının hakim oldukları bölgelere 'ekonomik yardım' yapılacak.

Büyük rotasyon ABD, "terörle mücadele" stratejisinin bir diğer unsuru olarak, Avrupa ve Asya'dan 70 bin civarında askerini çekmeyi planlıyor. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana, Amerikan saldırı gücünde görülen bu en büyük yeniden konuşlandırma operasyonu, muhtemelen yarın ilan edilecek. Plan uyarınca, Avrupa'da bulunan 20 binden fazla asker, ABD'ye gönderilecek. Bu askerlerin büyük bölümü Almanya'da bulunuyor. 100 bin destek elemanı ve asker ailesi de, rotasyona maruz kalacak. ABD, Avrupa'daki bazı F-16 uçaklarını İncirlik Hava Üssü'ne konuşlandırmayı da istiyor. Bu uçakların bölgedeki çeşitli saldırılara katılması için "tam izin" talep eden ABD ile görüşmeler sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

BİZİM İÇİN

SONRAKİ HABER

Yargısız sınır dışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...