13 Ağustos 2004 21:00

Irak'ta kardeşlik büyüyor

Iraklı Şiiler ve Sünniler, ABD'nin bölme çabalarına rağmen dayanışma içinde.

Paylaş
Irak'ın Necef kentine yönelik Amerikan saldırısı, Iraklıları ayağa kaldırdı. Ülkenin birçok kentinde protesto eylemleri yapılırken, bazı bölgelerde halk Necef'e doğru yürüyüş başlattı. Şiiler ve Sünniler arasındaki kardeşlik, Amerikan saldırıları karşısında yeniden pekişiyor. Ülkenin güneyindeki direnişin lideri Mukteda Sadr'ın, önceki akşam şiddetlenen Amerikan saldırısında göğsünden ve bacağından yaralandığı bildirildi. Şii liderin sözcüsü Ahmed El Şaybani, Sadr'ın bombardımanda yaralandığını doğruladı. ABD yanlısı hükümetten bakanlar ise, böyle bir olay olmadığını öne sürdüler. Kukla hükümet, Sadr'ın yaralanması halinde isyanın daha da yayılmasından endişe ediyor. Bir haftada 400'den fazla Necefliyi öldüren ABD ordusu, daha önce de Sadr'ın evine baskın düzenlemiş, ancak kendisini bulamamıştı. Şii liderin, İmam Ali Camii'nde olduğu sanılıyor. Sadr, dün yine cihad çağrısında bulundu.

Yürüyüş çağrısı Başkent Bağdat'taki Sadr sözcüsü ise, halktan Necef'e yürümelerini istedi. İşgal karargâhı yakınlarında toplanan binlerce kişiye konuşan Hazım el Aracı, "İşgalciler buraya ölüm ve yıkımdan başka bir şey getirmediler. Necef'e yürüyelim" çağrısında bulundu. Başkentteki Sadr Mahallesi'nde toplanan binlerce Şii de, Mukteda Sadr lehine sloganlarla gösteri yaptı. Kut ve Kerbela'dan binlerce Şiinin, ABD saldırılarına karşı kutsal mekânların önünde canlı kalkan olmak amacıyla yürüyüşe geçtiği haber veriliyor.

Her yerde eylem Cuma namazı nedeniyle, dün 5 kentte Amerikalı saldırganlar protesto edildi. Onbinlerin katıldığı eylemlerde yapılan ortak çağrı, kukla Başbakan İyad Allavi'nin istifası oldu. Divaniye kentinde, Allavi'nin partisinin bürosu önünde toplanan Iraklılar, tabelaları yere indirdi ve binaya taş attı. Bağdat, Kufe ve Samava'da da binlerce kişi gösteri yaparken, Felluce'de yaklaşık 3 bin kişi, Mukteda Sadr'ın resimlerini taşıyarak ABD'yi kınadı. Gösteriye katılanlar, "Çok yaşa Sadr. Felluce Amerika'ya karşı Necef'in yanında" şeklinde slogan attılar.

İşgale karşı fetva Güneydeki Basra'da cuma namazı çıkışında büyük eylemler düzenlenirken, Bağdat gibi kentlerde Sünniler de Şiilere katıldı. Sünni Ulemalar Heyeti, Necef halkıyla dayanışma amacıyla bugün genel grev yapılması çağrısında bulundu. Heyet, Amerikalıların yanında çarpışmanın günah olduğunu belirten bir fetva yayınladı. Fetvada, "Müslümanların, kardeşlerimizi öldüren işgal güçleriyle işbirliği yapması mekruhtur. Amerikalıların yanındaki Irak polisi ve milli muhafızlar, Allah'ın gazabı ve halkın öfkesinden korksunlar" denildi. Sünni din adamları, Necef'e yönelik saldırıları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Felluce Tugayı yardıma koştu Şiiler ve Sünniler arasındaki dayanışma, protestolar ve fetvalarla sınırlı kalmıyor. Felluceli direniş örgütleri, Necef'e askeri tecrübeye sahip bir heyet göndererek anlamlı bir dayanışma sergilediler. Heyetin başında, Amerikalılar tarafından "Felluce Tugayı"nda görevlendirilen Albay Rıfat el Canabi var. Necef'e Saddam Hüseyin döneminin Özel Cumhuriyet Muhafızı üniformasıyla giren Canabi, Mehdi Ordusu'nu eğitmeye başladı. Iraklı subay, "Felluce Mücahitler Danışma Konseyi adına geliyorum. Mücahitler, ben ve 9 subayımın yanı sıra, havan ve RPG konusunda iyi eğitimli 40 asker daha gönderdiler" diye konuştu. Necefli Şiilerin Felluce'deki katliam sırasında yardımlarına koştuğunu anımsatan Iraklı Albay, "Biz de Şii kardeşlerimizin yanındayız" diye ekledi.

Gönüllü akını Askeri eğitim, Kufe'deki en büyük camiide bulunan Mehdi Ordusu karargâhında sürdürülüyor. Felluceli direnişçi ve subaylar, milislere özellikle RPG-7 konusunda ders veriyorlar. Kufe'deki Sadr sözcüsü Şeyh Hudeyr el Ensari, "Felluceli mücahitler, biz istemeden yardımımıza geldi" diyerek memnuniyetini ifade etti. Eğitim sırasında; Amara, Kut ve Divaniye'den kamyonlar dolusu Iraklının Kufe'ye gelerek milislere katıldığı görüldü. Divaniye'den bir gönüllü, "Eşimi ve üç çocuğumu bırakıp Mukteda'yı savunmaya geldim. Babasını Saddam'dan koruyamamıştık, ama oğlunu Amerikalılar ve Yahudilerden koruyacağız" diye konuştu. Bölgedeki pek çok Iraklı polisin Mehdi Ordusu'na katıldığı veya çatışmalara karışmadığı görülüyor.


DİRENİŞTEN HABERLER
  • Direniş kaynakları, Necef'teki Şii milislerin pazartesi günü üç cipi vurduklarını, içlerindeki 16 ABD askerinin öldüğünü bildirdi. Mehdi Ordusu'nun, saldırının ilk günlerinde ağır kayıplar verdikten sonra küçük gruplar halinde çatışmaya başladığı belirtiliyor. Cumartesi günkü Amerikan saldırılarında, direniş cephesinden İslami sitelere haber geçen bir Iraklı muhabir de öldürüldü.
  • Bağdat'ın batısındaki Halidiye'de pazartesi günü patlayan üç bomba, bir ABD cipi ve bir tankı imha etti. Irak polisi tarafından direnişçilere verilen bilgiye göre, saldırıda 6 ABD askeri öldü. Aynı kentte düzenlenen roket saldırısında bir başka ABD tankı imha edildi.
  • Direnişçiler aynı gün Suriye sınırındaki El Kaim'deki ABD askeri üssüne havan topu saldırısında bulundu. Saldırıda, kamptaki bazı askeri araçların isabet aldığı bildirildi.
  • Yine El Kaim'de direnişçiler, bir evin çatısında mevzilenmiş Amerikalı keskin nişancıyı öldürdü. Amerikalıların, 11 askerlerinin öldürülmesinin ardından kentteki çatılara keskin nişancılar konuşlandırdığı belirtiliyor.
  • Pazar geçesi Felluce'deki bombalı saldırıda iki ABD cipi imha edildi.
  • Çarşamba akşamı, Saklaviye bölgesindeki ABD askeri üssüne 10 havan topu atıldı. Üssün isabet aldığı saldırıda ölü ve yaralı olup olmadığı konusunda bilgi alınamadı.


    Kut'ta yine katliam
  • Amerikan kuvvetleri, dün sabah Kut kentinde 7 Iraklıyı daha öldürdü. Saldırıda 34 Iraklı yaralandı. Amerikan ordusu, önceki gün Kut'a bomba yağdırmış ve 84 kişi ölmüştü.
  • ABD ordusunun, olimpiyatlar sırasında uygulanması gelenek haline gelmiş olan ateşkese Irak'ta uymayacağı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, "Irak'ta olup bitenlerin olimpiyat ilkeleriyle çeliştiği düşüncesini reddederim. Her ikisi arasında bağlantı olduğunu düşünmüyorum" dedi.
  • Necef'e yönelik Amerikan saldırısında, önceki gün bir ABD özel komandosunun öldüğü açıklandı. Basra'da ise bir İngiliz askerinin öldüğü, diğerinin yaralandığı bildirildi.
  • Londra'da "tedavi görmekte olan" Şiilerin lideri Ayetullah Ali Sistani, hem Şii milislere hem de ABD'ye "Necef'e ve türbelere saygı göstermeleri" çağrısında bulundu.
  • Bir direniş grubu, Amerikan askerlerine çeşitli araç ve gereç taşıyan üç Arap TIR şoförünü kaçırdı. Hafta başında kaçırılan Ürdünlü işadamı ise, fidye karşılığı serbest bırakıldı.


    EL YAVER ANKARA'YA GELİYOR Irak'taki ABD yanlısı hükümetin Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver, ilk resmi ziyaretini pazartesi günü Ankara'ya yapacak. Yaver ile yapılacak görüşmelerde Ankara, Irak'taki PKK/Kongra-Gel grupları, ikinci sınır kapısı ile Musul Başkonsolosluğu'nun açılmasını gündeme getirecek. Hükümet ayrıca; Irak'ta işgalcilere çalışan Türk şirketleri için güvenlik önlemlerinin artırılmasını talep edecek. Ayrıca Kerkük'teki gerginlikler ve Türkmenlerin temsiliyet sorununa dikkat çekilecek. El Yaver'e ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Ciburi ve Su Kaynakları Bakanı Latif Raşit eşlik edecek. Gazi El Yaver'in ardından eylül ayı başında da Irak Başbakanı İyad Allavi'nin Türkiye'ye gelmesi planlanıyor.


    16 yetkili istifa etti Necef Valilik Konseyi'nin 30 üyesinden 16'sı, Amerikan saldırılarını protesto etmek amacıyla istifalarını sundu. İstifa eden üyeler, yayınladıkları bildiride "Necef'teki Amerikan bombardımanını ve Irak'taki işgal operasyonlarını protesto etmek için bu kararı aldık" dedi. Bu arada, bir grup direnişçi, Basra kentinde bir gazeteciyi kaçırdı. Direnişçiler, James Brandon adlı İngiliz gazetecinin, Amerikalılar derhal Necef'i terk etmediği takdirde öldürüleceğini ilan etti. Mukteda Sadr'ın sözcüsü, Sunday Telegraph gazetesi için çalıştığı öğrenilen Brandon'un serbest bırakılmasını istedi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Sivrisineğe katlanılmıyor

    SONRAKİ HABER

    'Vatan haini' iması

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...