12 Ağustos 2004 21:00

93 alanda tarih kazılıyor

Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve sahip olduğu arkeolojik eserlerle adeta bir açıkhava müzesi olan Türkiye'de, toplam 93 alanda kazı çalışması yapıldığı bildirildi.

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yabancı bilim heyetlerince gerçekleştirilecek 38, Türk bilim heyetleri tarafından yapılacak 55 olmak üzere, toplam 93 bilimsel kazı çalışması bulunuyor. Yabancı bilim heyetlerince çalışma yapılan Troia (Çanakkale- Merkez), Miletos (Aydın-Didim), Didyma (Aydın-Didim), Ephesos (İzmir- Selçuk), Çatalhöyük (Konya-Çumra), Aizonai (Kütahya-Çavdarhisar) gibi kazı alanlarının ödeneği, sponsorlar ve bağlı oldukları üniversiteler aracılığıyla karşılanıyor. Türk bilim heyetlerince çalışma yapılan 55 kazı alanına ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bütçesinden ve Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü'nden 20-35 milyar lira arasında değişen ödenek sağlanıyor. En az ödenek, 20 milyar lira ile Prof. Dr. Halet Çambel'in kazı başkanlığını yürüttüğü Karatepe'ye (Osmaniye-Kadirli), en fazla ödenek ise 35 milyar lira ile Perge (Antalya-Merkez), Patara (Antalya-Kaş), Laodikeia (Denizli-Merkez), Bayraklı (İzmir-Merkez), Klazomenai (İzmir-Urla), Kültepe (Kayseri-Merkez) ve Kaunos'a (Muğla-Köyceğiz) ayrıldı.

Ödenekler yetersiz Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tomris Bakır, arkeolojik kazı alanlarında çalışma yapacak Türk bilim heyetlerinin, her yılın aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ödenek taleplerini ilettiğini, kendilerine ayrılan ödeneğin, temmuz ayında başlayan kazıların başlamasından çok az bir süre önce bildirildiğini söyledi. Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Ergili köyündeki "Daskyleion" antik kentinde sürdürülen kazıların heyet başkanlığını da yürüten Bakır, bu yılki kazılar için gerekçe göstererek 80 milyar lira ödenek istediğini, ancak 30 milyar lira ödenek ayrıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Kültür ve Turizm Bakanlığı iyi para veriyor gibi gözüküyor, ama ödenek yetersiz. Ödenek yetersizliği, çalışmaların büyük ölçüde yavaşlamasına neden oluyor. Yoğun çalışmamız gerekirken, işçi sayısının az olması nedeniyle sonuca ulaşamıyoruz. Daha ne projelerimiz var ama, gündeme getiremiyoruz."

Sıkıntılar yaşanıyor Yabancı bilim heyetlerinin, Türk bilim heyetlerine göre 50 kata varan ödeneklerle çalışma olanağına sahip olduğunu vurgulayan Bakır, şunları kaydetti: "Arkeoloji, birçok yan bilim dalına sahip. Yabancı bilim heyetlerinin yürüttüğü kazılarda, bu bilim dalında uzman olan bilim adamlarıyla birlikte yürütülüyor. Bizim ise ne onları yatıracağımız yerimiz var, ne de masraflarını karşılayacak bütçemiz. Troya'da da Daskyleion'daki gibi görsellik yok ama, çok mükemmel sonuçlara ulaştılar. Biz ise 1988 yılında başlamamıza rağmen, maddi olanaksızlıklar nedeniyle daha başlama safhasındayız. Bilimsel açıdan aynı yöntemleri kullanıyoruz ama yabancı bilim heyetleri, kazılarında daha iyi olanağa sahip ve çalışmalarını daha hızlı sürdürebiliyorlar."

ÖNCEKİ HABER

'Ya bizdensindir ya da ölü'

SONRAKİ HABER

Ankara'da savcı yok mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa